Ratpaw 07.08.2023 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Magazyn energii niczego nie załatwia, bo jak jest pusty to sieć jest w pełni obciążana. Możesz być tak negatywnie nastawiony ale ja i inni nie musimy. Jak myślisz dlaczego dzisiaj nie ma opłaty miesięcznej za moc zamówiona dla gospodarstw domowych? Gdyby była to ZE musiałby ją zagwarantować, tak jak gwarantuje zakładom przemysłowym które płacą opłaty miesięczne z moc zamówiona. Zachowujesz się jak dobry niewolnik. Jeśli przewidujesz że ktoś Ci zrobi krzywdę, to zawsze się taki w przyszłości znajdzie. Kompletnie nie rozumiem tych uwag co do mnie i mojego nastawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 07.08.2023 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) Kompletnie nie rozumiem tych uwag co do mnie i mojego nastawienia. Napiszę więc szczegółowo. Obawiam się, że ZE przy wsparciu ustawodawcy/regulatora rynku nie będzie dbał o Twoje życzenia. To jest właśnie taka postawa dobrego niewolnika. Władza zrobi co zechce a Ty nie masz na to wpływu, poza narzekaniem na władzę w zaciszu domowym czy na forum. Gwarancje są i teraz, bo przecież masz ścieżkę zgłaszania nieprawidłowości jak i odszkodowania. Jeśli te nieprawidłowości są gdzieś skodyfikowane to może masz taką ścieżką, ale większość ich nie jest. Możesz więc tylko narzekać że coś jest niesprawiedliwe. Znajdź w prawie najwyższe i najniższe, dopuszczalne prawem, napięcie w sieci. Znajdź w prawie zakaz dla ZE zasilnia odbiorców prywatnych dowolnym napięciem przez 8 godzin w tygodniu. Znajdź w prawie jakieś chociaż minimalne limity na "pętlę zwarcia" sieci zasilającej. Nie znajdziesz, a więc ścieżka o której piszesz sprowadzi Cię na manowce i spowoduje jedynie koszty i nerwy. Własny magazyn rozwiązuje większość tego typu problemów. Magazyn niczego nie rozwiąże i nie doprowadzi do obniżenia mocy zamówionej, bo jak jest pusty będziesz potrzebował tej większej mocy zamówionej jaką miałeś bez magazynu. Jest tylko jedna możliwość że magazyn da Ci niezależność od problemów z siecią. Przejścia na całkowity OFF-grid a więc odłączenie się od tej sieci. W naszych warunkach prawie nie możliwe rozwiązanie. Piszę "prawie" bo niewielu jest na nie stać. Nie rozwiązuje problemu manipulowania przy cenach energii i jej przesyłu czy sprzedaży EE jako osoba fizyczna. Prosument nie może zarabiać na energii. Czemu? Bo nie! I na to niestety nie ma prostej rady. Prosument zarabia na swojej EE bo ma coś za co nie musi płacić. To jest zarobek. Moja instalacja PV zarabia mi ok 5 tysięcy rocznie. Widać wyraźnie, że cały czas dąży się do centralizacji zarządzania energią. Ciekaw jestem, co przyniesie przyszły rok w praktyce. Czego się spodziewasz po monopolu? Myślisz że zachowa się honorowo? Na jaki świecie żyjesz? Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.08.2023 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Lepiej żebyś się nie wypowiadał bo dorabiasz teorię a kompletnie sie na tym nie znasz. Nie chce mi się po raz kolejny tłumaczyć i udawadniac jak bardzo się mylisz bo to jest syzyfowa praca. Za chwilę pojawi się następny, który nie potrafi odczytać rachunku a mimo tego będzie uważał się za znawcę.i głosić swoje pseudo teorie. wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 07.08.2023 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Zastanawiam się, jak obliczyć optymalną wielkość baterii. Przychodzi mi to głowy policzenie dwóch rzeczy:1. lato: ilość produkowanej energii od wschodu do zachodu słońca minus ilość zużytej energii od wschodu do zachodu słońca. Jeżeli wyliczona wielkość jest większa od ilości energii zużytej od zachodu do wschodu słońca, to można ją do tej wartości obniżyć. 2. zima: ilość energii zużytej w godzinach drogiej energii (od 6 do 13 i od 15 do 22). I teraz można wziąć większa z tych liczb (droższa wersja) lub mniejszą z tych liczb (tańsza wersja).Wynik wskazuje ile kWh powinniśmy posiadać w bateriach. Tylko... trudno to wszystko ręcznie obliczyć, jak się nie ma jakiegoś automatu do spisywania co godzina. Chyba, że ktoś będzie przez kilka dni spisywał różne liczniki: raz w zimie, raz w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.08.2023 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Napiszę więc szczegółowo. To jest właśnie taka postawa dobrego niewolnika. Władza zrobi co zechce a Ty nie masz na to wpływu, poza narzekaniem na władzę w zaciszu domowym czy na forum. Przydałby Ci się odpoczynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.08.2023 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Zastanawiam się, jak obliczyć optymalną wielkość baterii. Przychodzi mi to głowy policzenie dwóch rzeczy: 1. lato: ilość produkowanej energii od wschodu do zachodu słońca minus ilość zużytej energii od wschodu do zachodu słońca. Jeżeli wyliczona wielkość jest większa od ilości energii zużytej od zachodu do wschodu słońca, to można ją do tej wartości obniżyć. 2. zima: ilość energii zużytej w godzinach drogiej energii (od 6 do 13 i od 15 do 22). I teraz można wziąć większa z tych liczb (droższa wersja) lub mniejszą z tych liczb (tańsza wersja). Wynik wskazuje ile kWh powinniśmy posiadać w bateriach. Tylko... trudno to wszystko ręcznie obliczyć, jak się nie ma jakiegoś automatu do spisywania co godzina. Chyba, że ktoś będzie przez kilka dni spisywał różne liczniki: raz w zimie, raz w lecie. Weź pod uwagę jeszcze te rzeczy: magazyn zimą może służyć za UPS-a, wtedy powinien być maksymalnie naładowany tak długo jak się da w jakikolwiek sposób (siecią lub słońcem) latem magazyn powinien być ładowany słońcem i trzymać x% minimum na wypadek problemów z siecią, tak ładowania jak i możliwości rozładowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.08.2023 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 autokonsumpcja nic tu nie pomoże i znaczenie marginalne, dlatego że słoneczne misiace jest na poziomie 60 kwh/miesiąc, natomiast w niesloneczne miesiące produkcja jest tak mała że nawet tyle nie uda się zużyć. Rocznie wyjdzie to około 800 kWh. Ciekawa teoria. Na jakich danych oparta? U mnie od początku roku autokonsumpcja to 2600kWh a rok się jeszcze nie skończył. A co do spisywania licznika i porównywania z produkcją falownika to nie jest to dobra metoda bo nie uwzględnia bilansowania godzinowego. Trzeba pobierać dane z systemu ZE. U mnie różnica energii pobranej z ZE przed a po bilansowaniu to od początku roku 560kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.08.2023 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Ciekawa teoria. Na jakich danych oparta? U mnie od początku roku autokonsumpcja to 2600kWh a rok się jeszcze nie skończył. A co do spisywania licznika i porównywania z produkcją falownika to nie jest to dobra metoda bo nie uwzględnia bilansowania godzinowego. Trzeba pobierać dane z systemu ZE. U mnie różnica energii pobranej z ZE przed a po bilansowaniu to od początku roku 560kWh. 64 u mnie ta różnica wyniosła 14 kwh , ale wiem o tym bilansowaniu. ja mam w tej chwili zużycie miesięczne na poziomie 164kwh i te 60 ti właśnie autonsumpcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 07.08.2023 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 A co do spisywania licznika i porównywania z produkcją falownika to nie jest to dobra metoda bo nie uwzględnia bilansowania godzinowego. No chyba, że masz do tego automat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 07.08.2023 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Do tego fajnie gdyby nie byl ladowany do 100% bo cykle pracy szybciej ida. Zeby pelnil funkcje zasilania awaryjnego to pewnie wypada nie rozladowywac ponizej 50% zeby zostalo cod w razie braku energii. Wychodzi na to ze 30kWh to taka fajna pojemnosc dla domu. Ogolnie kosmos cenowy dla 99% spoleczenstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Do tego fajnie gdyby nie byl ladowany do 100% bo cykle pracy szybciej ida. Zeby pelnil funkcje zasilania awaryjnego to pewnie wypada nie rozladowywac ponizej 50% zeby zostalo cod w razie braku energii. Wychodzi na to ze 30kWh to taka fajna pojemnosc dla domu. Ogolnie kosmos cenowy dla 99% spoleczenstwa. 30 kWh to jakieś 50 tysięcy w dobrym standardzie. A ile kosztuje używany samochód dla rodziny? A dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Przydałby Ci się odpoczynek Ja odpoczynku nie potrzebuję. Mi jest dobrze z tym co mam. To Ty masz jakieś problemy których rozwiązanie Ci umyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Weź pod uwagę jeszcze te rzeczy: magazyn zimą może służyć za UPS-a, wtedy powinien być maksymalnie naładowany tak długo jak się da w jakikolwiek sposób (siecią lub słońcem) latem magazyn powinien być ładowany słońcem i trzymać x% minimum na wypadek problemów z siecią, tak ładowania jak i możliwości rozładowania To o czym tu piszesz reguluje się dopuszczalnym poziomem rozładowania magazynu. W zimie ten poziom jest wyżej a w lecie bardzo nisko. Reguluje to prosty algorytm analizujący stan naładowania z dnia poprzedniego. Jeśli magazyn nie osiągnie 100% naładowania dnia poprzedniego, następnego dnia poziom minimalnego rozładowania podnosi się o 5%. Jeśli osiągnie 100% poprzedniego dnia to ten minimalny stan się obniża o 5%. Proste i skuteczne. W przypadku nieprzewidzianych zjawisk pogodowych, w wyniku których magazyn jest mniej naładowany niż powinien, ładuje się go z najtańszego generatora spalinowego. Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Ja odpoczynku nie potrzebuję. Mi jest dobrze z tym co mam. To Ty masz jakieś problemy których rozwiązanie Ci umyka. Mianowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 30 kWh to jakieś 50 tysięcy w dobrym standardzie. A ile kosztuje używany samochód dla rodziny? A dwa? Zastanawiam się co masz na myśli pisząc "w dobrym standardzie"? Czy to oznacza że dobry to ten drogi, a drogi dlatego że producent napisał że jest dobry? Ja wolę zrobić magazyn samemu z najlepszych dostępnych komponentów. Taki magazyn wiem że jest dobry i wcale nie musi być tak drogi jak napisałeś. Moje 40kWh kosztowało ok 34 tysiące na najlepszych, w tej chwili na rynku, celach LFP. Drugi magazyn o pojemności 90kWh kosztował ok 30 tysięcy w komponentach i pół roku pracy własnej. BTW. Jak zrobisz magazyn sam to wiesz jak go obsługiwać i konserwować, co na dłuższą metę obniża koszt jego posiadania. Wymaga to jednak trochę wysiłku poświęconego na naukę i wykonanie. No i jak się nauczysz to nie zostaniesz jak ten Himilsbach z angielskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Mianowicie? To Ty masz jakieś problemy z ZE, ustawodawcą/regulatorem i zasadami związanymi z byciem Prosumentem, nie ja. Obawiam się, że ZE przy wsparciu ustawodawcy/regulatora rynku nie będzie dbał o Twoje życzenia. Gwarancje są i teraz, bo przecież masz ścieżkę zgłaszania nieprawidłowości jak i odszkodowania. Własny magazyn rozwiązuje większość tego typu problemów. Nie rozwiązuje problemu manipulowania przy cenach energii i jej przesyłu czy sprzedaży EE jako osoba fizyczna. Prosument nie może zarabiać na energii. Czemu? Bo nie! I na to niestety nie ma prostej rady. Widać wyraźnie, że cały czas dąży się do centralizacji zarządzania energią. Ciekaw jestem, co przyniesie przyszły rok w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 Zastanawiam się co masz na myśli pisząc "w dobrym standardzie"? Czy to oznacza że dobry to ten drogi, a drogi dlatego że producent napisał że jest dobry? Ja wolę zrobić magazyn samemu z najlepszych dostępnych komponentów. Taki magazyn wiem że jest dobry i wcale nie musi być tak drogi jak napisałeś. Moje 40kWh kosztowało ok 34 tysiące na najlepszych, w tej chwili na rynku, celach LFP. Drugi magazyn o pojemności 90kWh kosztował ok 30 tysięcy w komponentach i pół roku pracy własnej. BTW. Jak zrobisz magazyn sam to wiesz jak go obsługiwać i konserwować, co na dłuższą metę obniża koszt jego posiadania. Wymaga to jednak trochę wysiłku poświęconego na naukę i wykonanie. No i jak się nauczysz to nie zostaniesz jak ten Himilsbach z angielskim. Pół roku własnej pracy w moim przypadku to nie 50 tysięcy, a kilka razy więcej. Za zazwyczaj do tej własnej pracy nie wlicza się jeszcze wszystkich kosztownych pomyłek, prób itd. Zresztą, tylko potwierdziłeś, że magazyn nie jest aż tak drogi, a przecież to napisałem między wierszami - czytasz ze zrozumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 To Ty masz jakieś problemy z ZE, ustawodawcą/regulatorem i zasadami związanymi z byciem Prosumentem, nie ja. Ja napisałem, że to problem? To są ograniczenia, ryzyka itd. Jak ma się magazyn czy PV, to też występują ryzyka i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 08.08.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 przecież to napisałem między wierszami - czytasz ze zrozumieniem? To Ty napisałeś, wprost a nie między wierszami, że magazyn 30kWh kosztuje 50 tysięcy. Piszesz ze zrozumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.08.2023 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 To Ty napisałeś, wprost a nie między wierszami, że magazyn 30kWh kosztuje 50 tysięcy. Piszesz ze zrozumieniem? Ty naprawdę wymagasz wymagasz odpoczynku. Nie bardzo wiem, jak można wyjaśnić coś całkowicie jasnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts