samotnik 05.10.2022 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2022 Ktoś w rodzinie podupadł gwałtownie na zdrowiu. Ma w domu prysznic w postaci brodzika wysokości ~45cm (taki wanno-brodzik). Nie dość, że wysoki, to jeszcze mały (80x80). Po chorobie nie daje rady się w nim wykąpać - za mało miejsca, za trudno wejść. Muszę pilnie pomóc coś wykombinować. Musiałoby być niżej przede wszystkim. Problemem jest nierówna podłoga z płytek (robił ją amator dawno temu), częściowo pod brodzikiem płytek nie położono (stał na stelażu z nóżkami). Nie ma czasu na kompleksowy remont łazienki. Nie musi być ładnie. Jak to zrobić najprościej? Wszystkie te brodziki na samonośnej podstawie ze styropianu wymagają idealnie równego podłoża, żeby się równomiernie opierały całym swoim podkładem. Czy takie 3-4mm nierówności posadzki będą problemem? Co tu wykombinować alternatywnie... 1. Odpływ liniowy/kratka - rozwiązanie idealne, ale wymagałoby rozkucia i zrobienia nowej wylewki w celu wytworzenia spadków. Kupa roboty, będzie trwało, nie wiem czy wyjdą spadki w odpływie.Sam nie dam rady, na kogoś kto to zrobi będę czekał miesiącami 2. Wymiana płytek na podłodze żeby było równo - też trochę czasu to zajmie, a jastrych nierówny jak pieron (dom z lat 80tych) 3. Brodzik na nóżkach - można wypoziomować na istniejącym podłożu, tyle że nie wiem dlaczego, ale wszystkie brodziki z nóżkami, które znajduję, mają znowu kilkadziesiąt centymetrów wysokości. To jest powrót do punktu wyjścia. Poza tym nie widzę ofert brodzików 90x120 z nóżkami... Wpadł mi do głowy taki pomysł: na obecną podłogę przykleić 5cm XPS. Nierówności pod płytą nadrobi się pianką. Na tym XPS zamontować niski brodzik. Boki XPSa jakoś obrobić płytkami 5x40 etc. Pytanie czy to się nie będzie jednak uginać... Inny pomysł: na istniejącej posadzce zrobić szalunek i wylać wylewkę samopoziomującą. Kilka milimetrów rantu się jakoś zamaskuje fugą silikonową. Na tym można położyć w zasadzie każdy brodzik. Może macie jakieś rady, pomysły. A może przesadzam z tym wszystkim i trzeba położyć z grubsza równo jakieś płytki na podłogę tam gdzie ich nie ma, nawalić pianki od serca i po prostu przykleić zwyczajny brodzik...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 06.10.2022 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Brodzik niski można zamontować na pianę montażową, klej do płytek lub silikon. Jak nierówności duże -piana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 06.10.2022 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 (edytowane) Niski brodzik na pianę i przekucie tylko w miejscu odpływu. Ja podniosłem o 6 cm bo nie chciałem przekuwać ale żałuję- podobnie jak żałuję szklanej ścianki z drzwiami- stanowi problem dla niepełnosprawnej - wystarczyłaby zasłona przesuwana z ceraty i pewnie za jakiś czas tak to przerobię. Brodziki są różnych rozmiarów i trzeba wybrać jak największy. Do tego krzesło pod prysznic i uchwyt w ścianie. Najlepszą opcją byłoby zrobienie malutkiego progu na posadzce i kratka odpływowa to jednak wymaga troszkę czasu i pracy. Z tego powodu własnie mam tak jak wyżej proponuje ale zadowolony nie jestem. Dzisiaj robiłbym ten odpływ i spadki w posadzce- to tak naprawdę ze dwa dni dłużej a efekt o wiele bardziej zadowalajacy. Koszty chyba nawet mniejsze . Edytowane 6 Października 2022 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.10.2022 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Ktoś w rodzinie podupadł gwałtownie na zdrowiu. Może macie jakieś rady, pomysły. A może przesadzam z tym wszystkim i trzeba położyć z grubsza równo jakieś płytki na podłogę tam gdzie ich nie ma, nawalić pianki od serca i po prostu przykleić zwyczajny brodzik...? Poszukaj w sieci zdjęć pokoi hotelowych dla niepełnosprawnych albo lepiej przejedź się osobiście do hotelu **** lub ***** i poproś o pokazanie Ci takiej łazienki. Wiele się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.10.2022 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Podłoga na równo (zero brodzików - to tylko kłopoty), kabina walk in, prysznic na scianie, pod nim poziomy uchwyt aby chory mógł się trzymać (o ile ustoi na nogach). Jesli problemy z ustaniem, to kupujesz toaletę na niewilkich kółkach, wywalasz naczynie i masz foteli po którym możesz lać wodą i wjeżdżasz pod prysznic. czyli pacjen z łożka na zwykły wózek, jazda przez mieszkanie, przesiadka na biały fotelik na kółkach i wjazd pod prysznic. Wyjazd, suszenie, natłuszczanie itp., w drzwiach łazienki przesiadka i jazda do łożeczka. Walk in czyli odpływ w podłodze, więc nawet jesli zachlapiesz pół lazienki , to ściągaczką zgarniasz do wpustu i po kłopocie. Nawet jesli z remontem pomęczysz sie tydzień, dwa czy miesiąc to warto. U nas po remoncie służyła choremu przez sześć lat. Uwaga! Muszlę powiesiłem na 45cm - seniorom łatwiej jest wstawać niż ze standardowej wysokosci 40cm (mierzone od posadzki do górnej krawędzi). TO NIE JEST REKLAMA!Taki fotelik używaliśmy do wjeżdżania pod prysznic--> https://www.sklepmedicus.pl/pl/p/Krzeslo-toaletowe-na-kolkach-skladane-stalowe-TGR-R-KT-023C-Timago/730?gclid=EAIaIQobChMI2oLvz6jL-gIV3wuiAx3nlwsdEAQYAyABEgKSP_D_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.10.2022 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 To jeszcze dodajmy, że warto pomyśleć o poszerzeniu do 90 cm drzwi do łazienki. Jak pisałem, NPs (pokoje dla niepełnosprawnych) są w każdym wyższej klasy hotelu i mniej więcej wygląda to tak, jak napisał Bertha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.10.2022 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Dzięki. Trochę mnie zainspirowaliście do powalczenia o walkin. Może faktycznie lepiej nawet zrobić mały próg dla wyrobienia spadku, niż pchać się w brodzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.10.2022 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Jakie wymiary dla walkin uważacie za minimalne sensowne? Wydaje mi się, że 90x120 trzeba policzyć, żeby móc zrezygnować z krótszej ścianki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.10.2022 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 (edytowane) Z szybą 120 będzie mniej zachlapanej podłogi na zewnątrz kabiny. Drzwi do łazienki 90 to luksus, przeżyliśmy z typowymi drzwiami 70cm, zresztą wjazd za szybę też jest 70 (tu skręt o 90*) , bo łazienka ma 140 szerokości i nic więcej nie dało się zrobić. Lepiej podnieś podłogę w całej łazience, aby zachowac spadek do odpływu pod prysznicem. Kłopot bedzie tylko raz - podczas remontu, potem bedziesz chwalił do końca swych dni. Jeśli ściana wytrzyma i miejsca starczy, to są jeszcze składane siedziska np.https://www.bonami.pl/p/siedzisko-skladane-pod-prysznic-dla-osob-starszych-wenko-secura?gclid=EAIaIQobChMI0ezK9_HN-gIVmt4YCh0xdwnSEAQYDyABEgJD0_D_BwE To jest przykładowy model budżetowy. Edytowane 7 Października 2022 przez Bertha Lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2022 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 wózek inwalidzki spokojnie wjeżdża przez drzwi 80-tki. Testowałam osobiście. Korzystałam bez problemów z prysznica 93x116 cm. Ponieważ nie włączałam deszczownicy, mydliłam się i tylko spłukiwałam ręczną wylewką (słuchawką), wiec mało pryskało na boki. Siedziałam na plastikowym taborecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts