Smarczek 06.10.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Witam, planuje budowę płyty fundamentowej w przyszłym roku. Zastanawiam się nad kupnem materiałów zimą. Co myślicie będzie taniej od nowego roku czy teraz jest najlepsza cena i warto się zaopatrzyć. Jeśli teraz to jak przechować materiały, czy stal nie zniszczy się leżąc na zewnątrz cała zimę? Styropian mógłbym dać do blaszaka więc myślę że nic by się z nim nie podziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 06.10.2022 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Cen i dostępności w przyszłym roku nikt nie przewidzi. Stali oraz XPS nic się nie stanie na zewnątrz, ja raczej obawiałbym się, że dostaną nóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.10.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 (edytowane) Witam, planuje budowę płyty fundamentowej w przyszłym roku. Zastanawiam się nad kupnem materiałów zimą. Co myślicie będzie taniej od nowego roku czy teraz jest najlepsza cena i warto się zaopatrzyć. Jeśli teraz to jak przechować materiały, czy stal nie zniszczy się leżąc na zewnątrz cała zimę? Styropian mógłbym dać do blaszaka więc myślę że nic by się z nim nie podziało. Zapytaj w hurtowni, czy nie mogą przechować u siebie na placu zapłacony z góry materiał. Styropian do blaszaka? To co to za blaszak musiałby być! Chyba hala z blachy Edytowane 6 Października 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.10.2022 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Bez przesady. Na 150m2 płyty, 10cm styro pod to raptem 15m3. Może pół dużego blaszaka. Jak dla mnie to chybiony. Taki styro przez zimę faktycznie może wyparować. Jak masz kase to wylewaj płytę w tej chwili. Jak domek niewielki to można to samemu obskoczyć w 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smarczek 06.10.2022 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Chciałbym wylać w tej chwili ale niestety pozwolenia dopiero w połowie listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smarczek 06.10.2022 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 A projekt domu to 96 m2 parter więc płyta nie jakaś dużą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.10.2022 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Styropian i stal to pikuś. Sugeruję, abyś się zastanowił nad klasą energetyczną budynku jako całości. Jeszcze nie jest za późno, aby płytę zaizolować grubą warstwą jakiegoś twardego styropianu albo XPSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smarczek 07.10.2022 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Czyli lepiej kupić przed nowym rokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smarczek 07.10.2022 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Zapytaj w hurtowni, czy nie mogą przechować u siebie na placu zapłacony z góry materiał. Styropian do blaszaka? To co to za blaszak musiałby być! Chyba hala z blachy Czyli lepiej kupić przed nowym rokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 07.10.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Smarczek: nikt Ci nie napisze czy ceny wzrosną czy spadną bo tego nie wiadomo. Na pewno popyt się wykrusza wraz z mniejszą dostępnością do kredytu co jest silnym bodźcem do obniżenia cen. Natomiast mocno wzrosły ceny energii, jest też wysoka inflacja, także i presja na wyższe pensje wywierana przez pracowników. Kryształowej kuli nikt nie mam. Jeśli inflacja się utrzyma w przyszłym i kolejnym roku to w kilku-letniej perspektywie zapewne ceny materiałów będą rosły. A czy w przyszłym roku będzie drożej czy taniej to wróżenie z fusów. Kolega dobrze podsumował. Mogę się podpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.10.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Smarczek: nikt Ci nie napisze czy ceny wzrosną czy spadną bo tego nie wiadomo. Na pewno popyt się wykrusza wraz z mniejszą dostępnością do kredytu co jest silnym bodźcem do obniżenia cen. Natomiast mocno wzrosły ceny energii, jest też wysoka inflacja, także i presja na wyższe pensje wywierana przez pracowników. Kryształowej kuli nikt nie mam. Jeśli inflacja się utrzyma w przyszłym i kolejnym roku to w kilku-letniej perspektywie zapewne ceny materiałów będą rosły. A czy w przyszłym roku będzie drożej czy taniej to wróżenie z fusów. Firmy z Ukrainy przenoszą się do Polski i to jest jedyny kandydat na impuls dla budowlanki, innego nie widzę. A jak będzie to się zobaczy, bo już nie jedno widziałem w tym kraju. Ceny energii rosną, ale jakaś gównoburza się zrobiła wokół marż producentów energii, więc zaraz się może okazać, że ceny będą spadać. Jak z tym cukrem albo stalą Ja bym magazynował materiały tylko w przypadku, gdybym trafił na okazję cenową. Ale rób jak czujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.10.2022 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Chciałbym wylać w tej chwili ale niestety pozwolenia dopiero w połowie listopada. Koparka, kruszywo, kanaliza, xps i zbrojenie to jeszcze nie budowa. W połowie listopada zalejesz i masz z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 12.10.2022 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Ceny mogą nieznacznie spadać do momentu aż marże producentów będą akceptowalne. Jeżeli stany magazynowe na hurtowniach są na bieżąco uzupełniane. Styropian od sierpnia 2021 wzrósł o kilkanaście procent do połowy 2022. teraz jest w cenach z sierpnia 2021 - powoli tanieje. więc może jeszcze kilkanaście - kilkadziesiąt złotych za paczkę potanieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2022 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Styropian od sierpnia 2021 wzrósł o kilkanaście procent do połowy 2022. teraz jest w cenach z sierpnia 2021 - powoli tanieje. więc może jeszcze kilkanaście - kilkadziesiąt złotych za paczkę potanieć Wiesz, z czego robi się EPS i XPS? Ja bym kupował jak najszybciej po decyzji OPEC o zmniejszeniu produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts