Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówności na elewacji.

Recommended Posts

Wykonywana była nadbudowa i zamurowano otwór okienny i drzwiowy na elewacji. Nadbudowa była docieplona 25 cm styropianu, natomiast stara część domu posiadała styropian o grubości 10cm i był już tynk typu kornik. Teraz wszystko żeby ujednolicić zleciłem firmie by zaciągnąć wszystko klejem z siatką oraz po dwukrotnym nałożeniu kleju pokryć ściany tynkiem silikonowym. Kiedy będąc w delegacji dostałem zdjęcia byłem bardzo zadowolony. Niestety czar prysł jak wróciłem i odpaliłem oświetlenie w podbitce dachowej. Widać też o niektórych porach dnia te wszystkie nierówności na elewacji. Widoczne są zakłady siatki oraz miejsce gdzie było okno i drzwi jest ewidentnie widoczne pod światło. Pytanie moje brzmi czy da się coś z tym zrobić?

Widziałeś że kleju z siatką były dwie warstwy?

Ilu fachowców faktycznie zacierało ścianę ?

Jeśli widoczne są zakłady siatki i okno to został popełniony jakiś błąd na etapie siatki i zbrojenia.

Nierówności muszą być dość duze gdyż lekkie załamania na łączeniu kleju lub siatki zostały by przykryte przez tynk.

Innym powodem uwidocznienia nierówności mogło być tynkowanie natryskowe które przy niechlujstwie uwidoczni wszystko.

Czy da się cokolwiek zrobić..... da na nowo nałożyć siatkę z klejem i tynk,

Aplikacja dodatkowego tynku tu przy takich nierównościach nie przejdzie..

Firmę należy pociągnąć do naprawy ściany i struktury.

Jeśli jednak odebrałeś pracę i opłaciłeś to może być ciężko.

Tak się kończy praca bez nadzoru właściciela.

Tak widziałem, że było ciągnięte klejem dwukrotnie a nawet 3 krotnie bo po 2 razie zwróciłem uwagę, że ściana jest nierówna i może być widoczne to po nałożeniu tynku. Fachowców pracowało 3 na ścianie. Dom jest niezbyt duży bo ma 8,5 na 8. Wstawiłem też zdjęcie. Czyli trzeba poprostu tą ściane robić na nowo ?

Jeśli pociągną samym tynkiem robiąc łaty to będzie to gorzej widoczne aniżeli obecnie. Nierówności są zbyt duże aby sam tynk to wyrównał.

Ściana szczytowa jest wysoka stąd ilość zacierających osób musi być większa.

Raczej nie widzę innej możliwości oprócz ponownego zaciągnięcia siatką i klejem.no ale sposób naprawy należy do ekipy tynkarzy.

Puszczenie snopu światła wzdłuż ściany ujawnia wszelkie jej niedoskonałości. Dlatego tynkarze od tynków wewnętrznych i spece od gładzi tak sobie przyświecają - wtedy mają szanse osiągnąć ideał, ale spece od elewacji tego nie robią. Sprytny inwestor może tak przyświecić przy odbiorze i przyczepić się do jakości prac. Pewnie wtedy usłyszy, że to standard i taka technologia i ... nie będzie to dalekie od prawdy. Weź któregoś wieczoru latarkę i obadaj rożne budynki. Pewnie niewiele wypadnie lepiej.

Problem masz nie tyle z tynkiem, co z jego oświetleniem. Zgaś światło albo oddal jego źródło od elewacji - i daj sobie spokój.

Dla przykładu mój tynk (też daleki od ideału - ideału z latarką szukać) - oświetlony tak, jak mam to zrobione normalnie i przyświecone latarką wzdłuż elewacji.

attachment.php?attachmentid=461693

attachment.php?attachmentid=461694

Elewacja2.jpg

Elewacja3.jpg

• 1 year później...

Działam sam na elewacji, przy siatce mam pomocnika. Zaciągnąłem pół domu jedna warstwa kleju tzn zatopilem w kleju siatkę. Jak patrzę na moją robotę na wprost jest na oko super równo i nic nie widać żeby było jakoś krzywo, gdy stanę z boku też ok, ale jak nocą za świece latarkę i przystawię do ściany to o matko co ja narobiłem. Widać delikatne fale na elewacji, jakieś zgrubienia ale to zgubię jak trochę przetrę przed druga warstwa kleju. Czy taki efekt jest normalny po pierwszej warstwie? Przyglądając late 250cm na większości powierzchni styka się idealnie ale czasami jest ugiecie może 1-3mm i widać że słonce się przedostaje heh.

Pocieszcie mnie ze nie robię lipy bo sam nie wiem, nie mam zbytnio sąsiadów z nałożona siatka i klejem by zobaczyć jak to wyszło robione przez fachmanów. Dużo czytałem że pod światło nie ma możliwości zrobić prosto. Tak jak napisałem ogólnie jak patrzę na wprost i z boku wygląda ok, łata też nie pokazuje naprawdę nie wiadomo jakich fal dunaju, ale po światło latarki nocą to widać lipę heh