Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o warunkach zabudowy a pozwolenie na budowę

Recommended Posts

Witam,

W decyzji o warunkach zabudowy mam m.in. informację, że kąt nachylenia dachu wynosić może u mnie od 20° do 45°, natomiast jeśli chodzi o ścieki, to mogę wybudować szambo.

I teraz pytanie: czy na dalszym etapie mogę to trochę zmienić, tzn. dach miałby 55°, a zamiast szamba powstałaby oczyszczalnia biologiczna?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Na dalszym etapie nie ma takiej możliwości. Warunki zabudowy opierają się zazwyczaj o MPZP i jest to zapis mało precyzyjny raczej zalecający a nie obowiązkowy. Nie mniej jednak urzędnik jaki jest każdy wie dlatego najlepiej złożyć wniosek o odstąpienie od warunków na rzecz dachu 55*

Odnośnie oczyszczalni ścieków to jednak zmiana jest istotna dlatego sprawę należy wyjaśnić od razu przed pozwoleniem na budowę.

I teraz pytanie: czy na dalszym etapie mogę to trochę zmienić, tzn. dach miałby 55°, a zamiast szamba powstałaby oczyszczalnia biologiczna?

!

Na jakim dalszym etapie? Starostwo nie wyda pozwolenia na dom niezgodny z WZ. Chodzi o samowolę budowlaną?

Warunki zabudowy opierają się zazwyczaj o MPZP i jest to zapis mało precyzyjny raczej zalecający a nie obowiązkowy. Nie mniej jednak urzędnik jaki jest każdy wie dlatego najlepiej złożyć wniosek o odstąpienie od warunków na rzecz dachu 55*

Odnośnie oczyszczalni ścieków to jednak zmiana jest istotna dlatego sprawę należy wyjaśnić od razu przed pozwoleniem na budowę.

1) WZ nie może się opierać na MPZP, bo te sprawy się wzajemnie wykluczają.

2) Nie ma odstępstwa od WZ ani od MPZP. Jest tylko wystąpienie o nowe WZ, lub o zmianę MPZP.

3) Generalnie zmiana szamba na oczyszczalnię jest odstępstwem nieistotnym w najnowszej wersji Prawa Budowlanego, gdyż jest to zmiana tzw. urządzeń budowlanych towarzyszących budynkowi (o ile nie zwiększa się obszaru oddziaływania). Ale taka zmiana musi być zawsze w granicach prawa. Natomiast w tym przypadku prawem ograniczającym jest WZ, która nie pozwala na oczyszczalnię. Gdyby WZ pozwalała na "szambo lub oczyszczalnię" to zmiana taka byłaby dopuszczalna (i zarazem nieistotna). Ponadto jest jeszcze Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków na podstawie której nawet mając WZ na szambo można się wpiąć do budowanej sieci kanalizacji i jest na to podpunkt w Prawie Budowlanym.

1) WZ nie może się opierać na MPZP, bo te sprawy się wzajemnie wykluczają.

2) Nie ma odstępstwa od WZ ani od MPZP. Jest tylko wystąpienie o nowe WZ, lub o zmianę MPZP.

3) Generalnie zmiana szamba na oczyszczalnię jest odstępstwem nieistotnym w najnowszej wersji Prawa Budowlanego, gdyż jest to zmiana tzw. urządzeń budowlanych towarzyszących budynkowi (o ile nie zwiększa się obszaru oddziaływania). Ale taka zmiana musi być zawsze w granicach prawa. Natomiast w tym przypadku prawem ograniczającym jest WZ, która nie pozwala na oczyszczalnię. Gdyby WZ pozwalała na "szambo lub oczyszczalnię" to zmiana taka byłaby dopuszczalna (i zarazem nieistotna). Ponadto jest jeszcze Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków na podstawie której nawet mając WZ na szambo można się wpiąć do budowanej sieci kanalizacji i jest na to podpunkt w Prawie Budowlanym.

1. Masz rację istnieje albo jedno albo drugie, Miałem na myśli że MPZP jest mało precyzyjne dotyczące zazwyczaj jakiegoś obszaru, osiedla lub dzielnicy, natomiast WZ dotyczą konkretnej działki.

2, Napisałem odstępstwo na rzecz dachu z 55* to znaczy zmiana. sformułowanie po prostu niefortunne.

3, Szambo i wpięcie do nowobudowanej kanalizacji nie jest wielką zmianą ale porównywanie jej do oczyszczalni biologicznej to błąd. Przydomowa oczyszczalnia ścieków z rozsączaniem jest traktowana jako odrębny obiekt budowlany nie związany z budową i pozwoleniem na nią dlatego też należało by dokonać zgłoszenia takiej budowy i tzw. milczącej zgody.

Ponadto aby PINB nie mógł się doczepić dobrze by było uzyskać zgodę projektanta czyli autora projektu.