goses 04.11.2022 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Witam, to mój pierwszy post tutaj więc wybaczcie jak coś będzie nie tak, szukałem podobnego tematu ale nic nie znalazłem, Zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie lepsze, w sensie lepiej ociepli budynek... Mam dom wybudowany w latach 80, technologia ścian zewnętrznych 3 warstwowa, z pustką powietrzną, czyli:1 - warstwa wewnętrza - pustak gr 24 cm2 - pustka powietrzna - 4 cm3 - warstwa zewnętrzna - połowa pustaka gr 12 cmRazem 40 cm Pytanie co będzie lepsze:1 - Piana PUR zamknięto-komórkowa wstrzyknięta w pustkę powietrzną gr 4 cmczy2 - Dołożenie 10 cm styropianu z zewnątrz?? Ktoś może miał podobny dylemat? lub można to jakoś porównać / obliczyć ?Dzięki za wszelką pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 12.11.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Na zdrowy rozsądek -Pustka powietrzna daje bardzo dobra izolacje, która rozważasz by zastąpić purem.Czyli izolacje 4 cm zastępujesz izolacja 4 cm. Zysk raczej niewielki. 10 cm styro da więcej niż 4 cm PUR.Zatem lepiej zachować ( nie zastępować purem) pustkę powietrzna i dołożyć 10 cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2022 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Pytanie co będzie lepsze: 1 - Piana PUR zamknięto-komórkowa wstrzyknięta w pustkę powietrzną gr 4 cm czy 2 - Dołożenie 10 cm styropianu z zewnątrz ?? Powietrze ma lambdę 0,025. Jaką konkretnie pianą chcesz to zastąpić? Każde dołożenie zamiast zastępowania da lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.11.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Pytaniem jest - dlaczego ktoś w latach 80tych budował tak dom, bo w domach starych była ona stosowana jako zabezpieczenie przed wilgocią. Ciepłe powietrze w pustce pomiędzy murami, usuwało wilgoć poprzez konwekcję szczelinami lub specjalnie murowanymi kanałami na zewnątrz budynku albo nieogrzewane i nieszczelne poddasze. Gdyby ktoś chciał stosować powietrze jako materiał izolacyjny, to musi je zamknąć w jak najmniejszych partiach ściany, szczególnie w budynku piętrowym, by konwekcja nie występowała, a jeśli szczelności brak, lambda 0,025 to marzenie ściętej głowy.Oczywiście lepiej (pomijając koszty) dołożyć 10cm styro , a pianę stosować wtedy, kiedy dom suchy i ze sprawną wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goses 14.11.2022 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Ok, dziękuje za odpowiedzi, nie wiedziałem że powietrze ma taki dobry współczynnik lambda.. w sumie taki sam jak piana pur, tylko dlaczego są firmy co się tym zajmują i deklarują kilkadziesiąt % oszczędności po takim "dociepleniu" gdzieś czytałem że właśnie dołożenie styropianu (lub zbyt grubej jego warstwy) do ściany 3-warstwowej z pustką może powodować zbieranie się wilgoci w tej pustce / brak "oddychania" ściany, przez co może gnić, prawda? czysto teoretycznie wyszła mi bardzo duża różnica, o ile moje obliczenia są dobre i o ile powietrze to taki dobry izolator? lambda pustaka - 0,160 gr - 24cm + 12cm lambda piany pur - 0,026 gr - 4 cm R = 0,13 + 0,24 / 0,160 + 0,04 / 0,026 + 0,12 / 0,160 + 0,04 R = 0,13 + 1,5 + 1,538 + 0,75 + 0,04 R = 3,958 U = 1 / 3,958 = 0,25 W/m2K --- lambda pustaka - 0,160 gr - 24cm + 12cm lambda powietrza - 0,025 gr - 4 cm lambda styropianu – 0,033 gr - 10 cm R = 0,13 + 0,24 / 0,160 + 0,04 / 0,025 + 0,12 / 0,160 + 0,10 / 0,033 + 0,04 R = 0,13 + 1,5 + 1,6 + 0,75 + 3,03 + 0,04 R = 7,05 U = 1 / 7,05 = 0,14 W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.11.2022 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Znam dom, w ktorym dołożenie 10 cm styropianu nie dało absolutnie nic w rachunkach. Też ma ściany 3-warstwowe z pustką. Moim zdaniem zdecydowanie więcej dałoby wpuszczenie pianki w tę szczelinę, tylko nie mam pojęcia jak to zrobić w gotowym domu bez jego dewastacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.11.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Ok, dziękuje za odpowiedzi, nie wiedziałem że powietrze ma taki dobry współczynnik lambda.. w sumie taki sam jak piana pur, tylko dlaczego są firmy co się tym zajmują i deklarują kilkadziesiąt % oszczędności po takim "dociepleniu" :-?/B] Z literatury fachowej - Najniższą wartością współczynnika przewodzenia ciepła charakteryzują się gazy. Nie oznacza to jednak, że gruba warstwa izolacyjna z powietrza będzie stanowić lepszą izolację, niż tak samo gruba warstwa materiału izolacyjnego (np. styropianu). Wynika to z tego faktu, że w przypadku cieczy i gazów oprócz przewodzenia, istotną rolę odgrywa również przekazywanie ciepła na drodze konwekcji. Cieplejsze powietrze unosi się ku górze a zimniejsze opada na dół, w warstwie pustki powietrznej odbywa się więc ciągły ruch powietrza -- nagrzewające się od cieplejszej powierzchni powietrze płynie ku górze, schładzając się od powierzchni zimniejszej, opada w dół. Materiały porowate posiadają wartości współczynników przewodzenia ciepła niższe, niż materiały ciągłe. Wynika to z zamknięcia w ich objętości małych porcji gazu (powietrza, dwutlenku węgla). Gdy przestrzenie zawierające gaz będą zbyt duże, zacznie zachodzić w nich konwekcja, co zwiększy współczynnik przewodzenia ciepła przez dany materiał budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2022 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Cieplejsze powietrze unosi się ku górze a zimniejsze opada na dół, w warstwie pustki powietrznej odbywa się więc ciągły ruch powietrza -- nagrzewające się od cieplejszej powierzchni powietrze płynie ku górze, schładzając się od powierzchni zimniejszej, opada w dół. Jak jest odizolowane, to gdzie ma oddawać to ciepło? Jak masz termos, to nie ważne, czy masz w nim bitą śmietanę, czy nie bitą. 12cm pustaka + 10 styropianu to całkiem przyzwoita izolacja tego powietrza (oczywiście od góry i od dołu trzeba zaizolować równie dobrze i zapewnić szczelność). Co do wilgoci - nie ważne, czy punkt rosy występuje w pustce, czy wewnątrz pustaka. Zwyczajnie nie można do tego dopuścić, żeby w ścianie wystąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.11.2022 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Jak jest odizolowane, to gdzie ma oddawać to ciepło? Jak masz termos, to nie ważne, czy masz w nim bitą śmietanę, czy nie bitą. 12cm pustaka + 10 styropianu to całkiem przyzwoita izolacja tego powietrza (oczywiście od góry i od dołu trzeba zaizolować równie dobrze i zapewnić szczelność). Co do wilgoci - nie ważne, czy punkt rosy występuje w pustce, czy wewnątrz pustaka. Zwyczajnie nie można do tego dopuścić, żeby w ścianie wystąpił. No właśnie - 'jeśli' jest odizolowane. Uważasz, że 12cm pustaka to dobra izolacja od ZEWNĄTRZ pomijając, czy na górze jest wszystko szczelne, bo mało kto zamykał ściany wieńcem lanym betonem w tamtych czasach. Budowałem i remontowałem wiele domów i dziwnym trafem te z pustką (budowane przed i zaraz po wojnie) miały 12cm ściany od WEWNĄTRZ a 24 i częściej więcej, od ZEWNĄTRZ a te ocieplane wełną odwrotnie, budowane w latach późniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.11.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 No właśnie - 'jeśli' jest odizolowane. Uważasz, że 12cm pustaka to dobra izolacja od ZEWNĄTRZ pomijając, czy na górze jest wszystko szczelne, bo mało kto zamykał ściany wieńcem lanym betonem w tamtych czasach. Budowałem i remontowałem wiele domów i dziwnym trafem te z pustką (budowane przed i zaraz po wojnie) miały 12cm ściany od WEWNĄTRZ a 24 i częściej więcej, od ZEWNĄTRZ a te ocieplane wełną odwrotnie, budowane w latach późniejszych. Nawet miałem taki dom. Od zewnątrz pustak betonowy samorobny 24 cm, od środka cegła czerwona albo, w łazienkach, gazobeton, bo "cieplejszy" od cegły. Dom wyburzyłem, ponieważ nadawał się tylko do ogrzewania kotłem stałopaliwowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 No właśnie - 'jeśli' jest odizolowane. Uważasz, że 12cm pustaka to dobra izolacja od ZEWNĄTRZ pomijając, czy na górze jest wszystko szczelne, bo mało kto zamykał ściany wieńcem lanym betonem w tamtych czasach. Przecież mowa o dociepleniu 10cm EPS. I przy docieplaniu można ocieplić i uszczelnić ścianę na górze niezależnie od docieplenia stropu, które też warto zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.11.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Znam dom, w ktorym dołożenie 10 cm styropianu nie dało absolutnie nic w rachunkach. Też ma ściany 3-warstwowe z pustką. Moim zdaniem zdecydowanie więcej dałoby wpuszczenie pianki w tę szczelinę, tylko nie mam pojęcia jak to zrobić w gotowym domu bez jego dewastacji. Do tego dochodzi jeszcze jeden problem - trzeba mieć wiedzę, jaki jest sposób wiązania murów, bo można się natknąć na system gdzie raz jest 24+12 a po dwóch metrach w górę 12+24 i na dodatek na każdej ścianie inaczej zaczynany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 07.12.2022 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 dołóż 10-12cm wełny od zewnątrz ale pamiętaj że jezeli szczelina jest obecnie wentylowana to musisz uszczelnić żeby wentylowana nie było. Sugerowałbym wełnę frontrock super lub plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts