Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana 3 warstwowa, piana vs styropian ?

goses

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post tutaj więc wybaczcie jak coś będzie nie tak, szukałem podobnego tematu ale nic nie znalazłem,

Zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie lepsze, w sensie lepiej ociepli budynek...

Mam dom wybudowany w latach 80, technologia ścian zewnętrznych 3 warstwowa, z pustką powietrzną, czyli:

1 - warstwa wewnętrza - pustak gr 24 cm

2 - pustka powietrzna - 4 cm

3 - warstwa zewnętrzna - połowa pustaka gr 12 cm

Razem 40 cm

Pytanie co będzie lepsze:

1 - Piana PUR zamknięto-komórkowa wstrzyknięta w pustkę powietrzną gr 4 cm

czy

2 - Dołożenie 10 cm styropianu z zewnątrz

??

Ktoś może miał podobny dylemat? lub można to jakoś porównać / obliczyć ?

Dzięki za wszelką pomoc

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Na zdrowy rozsądek -

Pustka powietrzna daje bardzo dobra izolacje, która rozważasz by zastąpić purem.

Czyli izolacje 4 cm zastępujesz izolacja 4 cm. Zysk raczej niewielki.

10 cm styro da więcej niż 4 cm PUR.

Zatem lepiej zachować ( nie zastępować purem) pustkę powietrzna i dołożyć 10 cm styro

Pytanie co będzie lepsze:

1 - Piana PUR zamknięto-komórkowa wstrzyknięta w pustkę powietrzną gr 4 cm

czy

2 - Dołożenie 10 cm styropianu z zewnątrz

??

Powietrze ma lambdę 0,025. Jaką konkretnie pianą chcesz to zastąpić?

Każde dołożenie zamiast zastępowania da lepszy efekt.

Pytaniem jest - dlaczego ktoś w latach 80tych budował tak dom, bo w domach starych była ona stosowana jako zabezpieczenie przed wilgocią. Ciepłe powietrze w pustce pomiędzy murami, usuwało wilgoć poprzez konwekcję szczelinami lub specjalnie murowanymi kanałami na zewnątrz budynku albo nieogrzewane i nieszczelne poddasze.

Gdyby ktoś chciał stosować powietrze jako materiał izolacyjny, to musi je zamknąć w jak najmniejszych partiach ściany, szczególnie w budynku piętrowym, by konwekcja nie występowała, a jeśli szczelności brak, lambda 0,025 to marzenie ściętej głowy.

Oczywiście lepiej (pomijając koszty) dołożyć 10cm styro , a pianę stosować wtedy, kiedy dom suchy i ze sprawną wentylacją.

Ok, dziękuje za odpowiedzi, nie wiedziałem że powietrze ma taki dobry współczynnik lambda.. w sumie taki sam jak piana pur, tylko dlaczego są firmy co się tym zajmują i deklarują kilkadziesiąt % oszczędności po takim "dociepleniu" :-?

gdzieś czytałem że właśnie dołożenie styropianu (lub zbyt grubej jego warstwy) do ściany 3-warstwowej z pustką może powodować zbieranie się wilgoci w tej pustce / brak "oddychania" ściany, przez co może gnić, prawda?

czysto teoretycznie wyszła mi bardzo duża różnica, o ile moje obliczenia są dobre i o ile powietrze to taki dobry izolator?

lambda pustaka - 0,160

gr - 24cm + 12cm

lambda piany pur - 0,026

gr - 4 cm

R = 0,13 + 0,24 / 0,160 + 0,04 / 0,026 + 0,12 / 0,160 + 0,04

R = 0,13 + 1,5 + 1,538 + 0,75 + 0,04

R = 3,958

U = 1 / 3,958 = 0,25 W/m2K

---

lambda pustaka - 0,160

gr - 24cm + 12cm

lambda powietrza - 0,025

gr - 4 cm

lambda styropianu – 0,033

gr - 10 cm

R = 0,13 + 0,24 / 0,160 + 0,04 / 0,025 + 0,12 / 0,160 + 0,10 / 0,033 + 0,04

R = 0,13 + 1,5 + 1,6 + 0,75 + 3,03 + 0,04

R = 7,05

U = 1 / 7,05 = 0,14 W/m2K

Ok, dziękuje za odpowiedzi, nie wiedziałem że powietrze ma taki dobry współczynnik lambda.. w sumie taki sam jak piana pur, tylko dlaczego są firmy co się tym zajmują i deklarują kilkadziesiąt % oszczędności po takim "dociepleniu" :-?/B]

Z literatury fachowej - Najniższą wartością współczynnika przewodzenia ciepła charakteryzują się gazy. Nie oznacza to jednak, że gruba warstwa izolacyjna z powietrza będzie stanowić lepszą izolację, niż tak samo gruba warstwa materiału izolacyjnego (np. styropianu). Wynika to z tego faktu, że w przypadku cieczy i gazów oprócz przewodzenia, istotną rolę odgrywa również przekazywanie ciepła na drodze konwekcji. Cieplejsze powietrze unosi się ku górze a zimniejsze opada na dół, w warstwie pustki powietrznej odbywa się więc ciągły ruch powietrza -- nagrzewające się od cieplejszej powierzchni powietrze płynie ku górze, schładzając się od powierzchni zimniejszej, opada w dół.

Materiały porowate posiadają wartości współczynników przewodzenia ciepła niższe, niż materiały ciągłe. Wynika to z zamknięcia w ich objętości małych porcji gazu (powietrza, dwutlenku węgla). Gdy przestrzenie zawierające gaz będą zbyt duże, zacznie zachodzić w nich konwekcja, co zwiększy współczynnik przewodzenia ciepła przez dany materiał budowlany.

Cieplejsze powietrze unosi się ku górze a zimniejsze opada na dół, w warstwie pustki powietrznej odbywa się więc ciągły ruch powietrza -- nagrzewające się od cieplejszej powierzchni powietrze płynie ku górze, schładzając się od powierzchni zimniejszej, opada w dół.

Jak jest odizolowane, to gdzie ma oddawać to ciepło? Jak masz termos, to nie ważne, czy masz w nim bitą śmietanę, czy nie bitą. 12cm pustaka + 10 styropianu to całkiem przyzwoita izolacja tego powietrza (oczywiście od góry i od dołu trzeba zaizolować równie dobrze i zapewnić szczelność).

Co do wilgoci - nie ważne, czy punkt rosy występuje w pustce, czy wewnątrz pustaka. Zwyczajnie nie można do tego dopuścić, żeby w ścianie wystąpił.

Jak jest odizolowane, to gdzie ma oddawać to ciepło? Jak masz termos, to nie ważne, czy masz w nim bitą śmietanę, czy nie bitą. 12cm pustaka + 10 styropianu to całkiem przyzwoita izolacja tego powietrza (oczywiście od góry i od dołu trzeba zaizolować równie dobrze i zapewnić szczelność).

Co do wilgoci - nie ważne, czy punkt rosy występuje w pustce, czy wewnątrz pustaka. Zwyczajnie nie można do tego dopuścić, żeby w ścianie wystąpił.

No właśnie - 'jeśli' jest odizolowane. Uważasz, że 12cm pustaka to dobra izolacja od ZEWNĄTRZ pomijając, czy na górze jest wszystko szczelne, bo mało kto zamykał ściany wieńcem lanym betonem w tamtych czasach.

Budowałem i remontowałem wiele domów i dziwnym trafem te z pustką (budowane przed i zaraz po wojnie) miały 12cm ściany od WEWNĄTRZ a 24 i częściej więcej, od ZEWNĄTRZ a te ocieplane wełną odwrotnie, budowane w latach późniejszych.

No właśnie - 'jeśli' jest odizolowane. Uważasz, że 12cm pustaka to dobra izolacja od ZEWNĄTRZ pomijając, czy na górze jest wszystko szczelne, bo mało kto zamykał ściany wieńcem lanym betonem w tamtych czasach.

Budowałem i remontowałem wiele domów i dziwnym trafem te z pustką (budowane przed i zaraz po wojnie) miały 12cm ściany od WEWNĄTRZ a 24 i częściej więcej, od ZEWNĄTRZ a te ocieplane wełną odwrotnie, budowane w latach późniejszych.

Nawet miałem taki dom. Od zewnątrz pustak betonowy samorobny 24 cm, od środka cegła czerwona albo, w łazienkach, gazobeton, bo "cieplejszy" od cegły. Dom wyburzyłem, ponieważ nadawał się tylko do ogrzewania kotłem stałopaliwowym.

Przecież mowa o dociepleniu 10cm EPS. I przy docieplaniu można ocieplić i uszczelnić ścianę na górze niezależnie od docieplenia stropu, które też warto zrobić.

Znam dom, w ktorym dołożenie 10 cm styropianu nie dało absolutnie nic w rachunkach. Też ma ściany 3-warstwowe z pustką. Moim zdaniem zdecydowanie więcej dałoby wpuszczenie pianki w tę szczelinę, tylko nie mam pojęcia jak to zrobić w gotowym domu bez jego dewastacji.

Do tego dochodzi jeszcze jeden problem - trzeba mieć wiedzę, jaki jest sposób wiązania murów, bo można się natknąć na system gdzie raz jest 24+12 a po dwóch metrach w górę 12+24 i na dodatek na każdej ścianie inaczej zaczynany.

• 3 weeks później...