Pieniek1 05.11.2022 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Ojciec buduje domy drewniane, ja chyba wolałbym klasycznie murowany. Dom parter + poddasze użytkowe, ok 110m2.Ktoś podrzucił pomysł żeby ściany zewnętrzne zrobić murowane a strop i ściany wewnętrzne drewniane. Tylko czy ma to sens? A może zbudować caly drewniany mając ekipę za darmo i osobę która będzie nadzorowała caly proces? Co byście zrobili na moim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2022 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 budowała drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.11.2022 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Za mało informacji. Czy ojciec zapłaci ekipom ze swojej kieszeni, gdy będą budowały Ci dom? Jakiej jakości są te drewniane domy? Pewnie pula ich projektów jest ograniczona, wiec czy któryś projekt Ci odpowiada czy się dopasujesz? Co to za ekipy, budują od A do Z czy np ekipę od posadowienia czy prać ziemnych ojciec bierze z zewnątrz?Nie jestem na Twoim miejscu, ale ja bym budował w technologii murowanej, a ojca poprosił o instalatorów, dekarza, wykończeniówkę, prace ziemne, fundamenty i generalnie wszystkich, którzy są wspólni dla domów w dowolnej technologii. Uwielbiam drewno, ale nie widzi mi się mieszkać w domu drewnianym, a nie lubię się naginać do okazji, tylko iść swoją ścieżką. Ale to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieniek1 06.11.2022 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Ekipa to ojciec, ja i teść + ew. jedna osoba której trzeba będzie zapłacić.Projekt by mi odpowiadał.Ojciec buduje od A do Z, od fundamentów po sam dach. A co myślicie o pomyśle ścian zewnętrznych murowanych, a stropów i wewnętrznych drewnianych? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 06.11.2022 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Ściany wewnętrzne to znikomy koszt, więc wiele nie zaoszczędzisz. Strop drewniany w domu z poddaszem to wydaje mi się średni pomysł - choćby ze względu na akustykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 06.11.2022 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 cały drewniany, tylko że parter. Drewniany na poddaszu cały skrzypi i słychać jak ktoś chodzi. Jeżeli chodzi o klimat domu drewnianego to bez porównania z murowanym, oczywiście na korzyść drewnianego. Tylko się cieszyć , że miałbyś prawie za darmo drewnianą chatkę. Tylko z tym piętrem bym przemyślał. 110m2 można zmieścić śmiało na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.11.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Ekipa to ojciec, ja i teść + ew. jedna osoba której trzeba będzie zapłacić. Projekt by mi odpowiadał. Ojciec buduje od A do Z, od fundamentów po sam dach. A co myślicie o pomyśle ścian zewnętrznych murowanych, a stropów i wewnętrznych drewnianych? Trochę nie rozumiem: Twój ojciec buduje domy drewniane, a Ty pytasz na forum o szczegóły ich budowy. Wykonawca chyba najlepiej wie, co buduje? Naprawdę dziwne. Co do reszty pytań: stropy drewniane z budynkach murowanych buduje się nagminnie, ale ten strop jest w zasadzie częścią konstrukcji dachowej (ostatnia kondygnacja) pod poddaszem nieużytkowym. Użytkowo strop drewniany ma chyba najgorsze parametry ze wszystkich współczesnych. Skoro chcesz oszczędzić na stropie, to go w ogóle nie rób, tylko zbuduj parterówkę. "Projekt by mi odpowiadał" - czyli jako tako pasuje? Robisz wstępne rozeznanie, więc nie masz projektu. Masz w ogóle działkę? Moja rada: lepiej się przyłóż do etapu projektowania i mocno przemyśl, co właściwie potrzebujesz. Ściany wewnętrzne z drewna, a zewnętrzne murowane? Na pewno z drewna czy w szkielecie drewnianym? Można i tak, ale równie dobrze ten szkielet możesz wybudować w systemie Rigips (czyli z profili stalowych). Jeśli jednak ściany mają być w pełni z drewna, to w jakim celu? ps. Możesz pokazać link do Twojego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 07.11.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Zdecyduj sie jaki chcesz dom, z drewna i płyt czy murowany. Od tego zacznij. Bo co z tego że drewniany przy pomocy ojca wyjdzie cię taniej jak całę życie nie bedziesz zadowolony z takiego domu a wierz mi że wad ma sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Drewniany bez piętra. Zaoszczędzisz na powierzchni - brak klatki schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 07.11.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Ściany wewnętrzne to znikomy koszt, więc wiele nie zaoszczędzisz. Strop drewniany w domu z poddaszem to wydaje mi się średni pomysł - choćby ze względu na akustykę. Jak zrobisz wylewki na stropie na poddaszu to żadnego problemu z akustyką nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts