Okocz 14.12.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2022 Witam.Mam Rekuperator Pro-vent Mistral smart 400.Niestety instalator wprowadził mnie w błąd i nie mam nagrzewnicy wstępnej.Nagrzewnica wstępna z Proventa kosztuje blisko 2000zł. Zastanawiam się czy nie da się zrobić tego taniej? Samą nagrzewnicę 1kW o średnicy 200mm da się kupić 350 zł. Tylko jak tym sterować? Czy gra jest warta świeczki?Co radzicie, brać tą oryginalną czy w łatwy sposób mogę zrobić to taniej? Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 16.12.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 sterowanie - tutaj jest pisane jak to robi proventhttps://www.pro-vent.pl/wp-content/uploads/2020/04/instrukcja-nagrzewnice-elektryczne-kanalowe.pdfTakże musisz mieć czujnik temp w kanale, któy daje syngł na płytkę sterownika rekuperacji.I potem wyjście dedykowane ze sterownika rekuperacji do włączenia nagrzewnicy steruje stycznikiem który włącza obwód grzania w nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.12.2022 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Nagrzewnica Pro-Vent jest produkowana w Termex, więc może warto zapytać bezpośrednio o cenę nagrzewnicy ENO.Najtańsza ENO - C - wersja ze stycznikami kosztuje 576 netto wg cennika 2022 na stronie producenta.Sterowana płynnie ENO - T - to koszt 886 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 20.12.2022 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Kupiłem sobie zwykłą nagrzewnicę kanałową 1,2 kw za niecałe 300 zł, wpiąłem ją w kanał czerpni i jak trochę przymarznie mi wymiennik co widzę po odzysku to ją włączam do prądu ręcznie na kilkanaście minut, a potem wyłączam i w tym czasie trochę lodu z wymiennika zejdzie bo widzę po temperaturach że jest większy odzysk.Co prawda mam to dosłownie od kilku dni to nie wiem czy takie włączanie i wyłączanie nie będzie upierdliwe. Jak będzie to wepnę sobie tam jakiś stycznik który połączę z wentylacją bo akurat ta ma taką opcję i jak wentylacja wejdzie w tryb odszraniana to uruchomi nagrzewnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okocz 20.12.2022 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Tylko do tej nagrzewnicy termexa pewnie potrzebuje jakiegoś sterownika? Tak tez chciałem zrobić jak @michal_kopaczewski , jedynie co dać np. jakiś czujnik, że przy wykryciu temperatury np. -1 będzie się uruchamiał co godzinę na 15 min.Strat nie będzie, bo całe ciepło idzie do wentylacji, czyli do ogrzewania domu.Pytanie tylko jak zrobić albo gdzie kupić taki czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2022 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Strat nie będzie, bo całe ciepło idzie do wentylacji, czyli do ogrzewania domu. Oczywiście, że straty będą, bo podniesienie temperatury na czerpni w większości przekłada się na podniesienie temperatury na wyrzutni. Pobaw się dowolnym symulatorem rekuperatora - większa temperatura na czerpni to mniej odzyskanych W z powietrza wywiewanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 20.12.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Straty są, jak odpaliłem ją w mrozy do mi do wymiennika wchodziło koło 16 stopni, a na wyrzutni koło 12 także straty są ale dzięki temu rozmroziłem wymiennik dzięki czemu poprawił się odzysk i opory na wymienniku się zmniejszyły jak dobrze rozumiem czyli nie jest aż tak źle. A odpalenie nagrzewnicy 1,2 kw na powiedzmy tą godzinę w tygodniu to ile mi prądu zużyje gdzie mrozy są każdy widzi jakie, ostatni tydzień albo dwa było mroźne a teraz odwilż. Kupie sobie paczkę chipsów rzadziej i wyjdę na 0 ale sam koszt nagrzewnicy nadal jest no ale coś za coś.Tak przynajmniej mam komfort że centrala nie zacznie odwalać jakiegoś swojego "super" algorytmu do rozmrażania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 21.12.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 polecam wymiennik ERV - to jest "wariot" w porównaniu ze zwykłym u mnie teraz były mrozy po -15 stopni - zero skroplin , zero wody, wiało oczywiście znacznie słabiej do domku bo było tylko 14 - 14,5 stopnia ale bez nagrzewnic i ŚWIĘTY SPOKÓJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.12.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Przy -15 bez nagrzewnicy wiało Ci 14 stopni? no ciekawe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 21.12.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 polecam wymiennik ERV - to jest "wariot" w porównaniu ze zwykłym u mnie teraz były mrozy po -15 stopni - zero skroplin , zero wody, wiało oczywiście znacznie słabiej do domku bo było tylko 14 - 14,5 stopnia ale bez nagrzewnic i ŚWIĘTY SPOKÓJ No właśnie to jest erv i jednak zamarzł. Podejrzewam, że trochę przez nieszczelności w środku centrali które (mam nadzieję dobrze) uszczelniłem dopiero po zakupie i podłączeniu nagrzewnicy. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.12.2022 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Tylko do tej nagrzewnicy termexa pewnie potrzebuje jakiegoś sterownika? Tak tez chciałem zrobić jak @michal_kopaczewski , jedynie co dać np. jakiś czujnik, że przy wykryciu temperatury np. -1 będzie się uruchamiał co godzinę na 15 min. Strat nie będzie, bo całe ciepło idzie do wentylacji, czyli do ogrzewania domu. Pytanie tylko jak zrobić albo gdzie kupić taki czujnik? W Termex kupisz nagrzewnicę z czujnikiem temperatury na kanał, sterownik jest zabudowany w nagrzewnicy. Nic więcej nie potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.12.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Przy -15 bez nagrzewnicy wiało Ci 14 stopni? no ciekawe.... A czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts