Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nagrzewnica do rekuperatora

Recommended Posts

Witam.

Mam Rekuperator Pro-vent Mistral smart 400.

Niestety instalator wprowadził mnie w błąd i nie mam nagrzewnicy wstępnej.

Nagrzewnica wstępna z Proventa kosztuje blisko 2000zł. Zastanawiam się czy nie da się zrobić tego taniej? Samą nagrzewnicę 1kW o średnicy 200mm da się kupić 350 zł. Tylko jak tym sterować? Czy gra jest warta świeczki?

Co radzicie, brać tą oryginalną czy w łatwy sposób mogę zrobić to taniej?

Pozdrawiam,

Tomek

sterowanie - tutaj jest pisane jak to robi provent

https://www.pro-vent.pl/wp-content/uploads/2020/04/instrukcja-nagrzewnice-elektryczne-kanalowe.pdf

Także musisz mieć czujnik temp w kanale, któy daje syngł na płytkę sterownika rekuperacji.

I potem wyjście dedykowane ze sterownika rekuperacji do włączenia nagrzewnicy steruje stycznikiem który włącza obwód grzania w nagrzewnicy.

Kupiłem sobie zwykłą nagrzewnicę kanałową 1,2 kw za niecałe 300 zł, wpiąłem ją w kanał czerpni i jak trochę przymarznie mi wymiennik co widzę po odzysku to ją włączam do prądu ręcznie na kilkanaście minut, a potem wyłączam i w tym czasie trochę lodu z wymiennika zejdzie bo widzę po temperaturach że jest większy odzysk.

Co prawda mam to dosłownie od kilku dni to nie wiem czy takie włączanie i wyłączanie nie będzie upierdliwe. Jak będzie to wepnę sobie tam jakiś stycznik który połączę z wentylacją bo akurat ta ma taką opcję i jak wentylacja wejdzie w tryb odszraniana to uruchomi nagrzewnicę.

Tylko do tej nagrzewnicy termexa pewnie potrzebuje jakiegoś sterownika?

Tak tez chciałem zrobić jak @michal_kopaczewski , jedynie co dać np. jakiś czujnik, że przy wykryciu temperatury np. -1 będzie się uruchamiał co godzinę na 15 min.

Strat nie będzie, bo całe ciepło idzie do wentylacji, czyli do ogrzewania domu.

Pytanie tylko jak zrobić albo gdzie kupić taki czujnik?

Oczywiście, że straty będą, bo podniesienie temperatury na czerpni w większości przekłada się na podniesienie temperatury na wyrzutni. Pobaw się dowolnym symulatorem rekuperatora - większa temperatura na czerpni to mniej odzyskanych W z powietrza wywiewanego.

Straty są, jak odpaliłem ją w mrozy do mi do wymiennika wchodziło koło 16 stopni, a na wyrzutni koło 12 także straty są ale dzięki temu rozmroziłem wymiennik dzięki czemu poprawił się odzysk i opory na wymienniku się zmniejszyły jak dobrze rozumiem czyli nie jest aż tak źle. A odpalenie nagrzewnicy 1,2 kw na powiedzmy tą godzinę w tygodniu to ile mi prądu zużyje gdzie mrozy są każdy widzi jakie, ostatni tydzień albo dwa było mroźne a teraz odwilż. Kupie sobie paczkę chipsów rzadziej i wyjdę na 0 ale sam koszt nagrzewnicy nadal jest no ale coś za coś.

Tak przynajmniej mam komfort że centrala nie zacznie odwalać jakiegoś swojego "super" algorytmu do rozmrażania.

polecam wymiennik ERV - to jest "wariot" w porównaniu ze zwykłym :)

u mnie teraz były mrozy po -15 stopni - zero skroplin , zero wody, wiało oczywiście znacznie słabiej do domku bo było tylko 14 - 14,5 stopnia ale bez nagrzewnic i ŚWIĘTY SPOKÓJ

No właśnie to jest erv i jednak zamarzł. Podejrzewam, że trochę przez nieszczelności w środku centrali które (mam nadzieję dobrze) uszczelniłem dopiero po zakupie i podłączeniu nagrzewnicy. Zobaczymy.

Tylko do tej nagrzewnicy termexa pewnie potrzebuje jakiegoś sterownika?

Tak tez chciałem zrobić jak @michal_kopaczewski , jedynie co dać np. jakiś czujnik, że przy wykryciu temperatury np. -1 będzie się uruchamiał co godzinę na 15 min.

Pytanie tylko jak zrobić albo gdzie kupić taki czujnik?

W Termex kupisz nagrzewnicę z czujnikiem temperatury na kanał, sterownik jest zabudowany w nagrzewnicy.

Nic więcej nie potrzebujesz.