Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja zapowietrza się cyklicznie co tydzień

Reynald

Recommended Posts

Dzień dobry,

Instalacja CO ma 60 lat, jednak 20 lat temu została przerobiona na miedź i od tamtej pory było zero problemów aż do tej zimy. Instalacja zapowietrza się prawie, że zegarkowo co tydzień, wody nie ubywa. Odpowietrzalem już tak jakieś 8 razy, liczyłem, że gdzieś jest bańka która tworzy zator. Jedyna możliwość odpowietrzenia, to zakręcenie dopływu do bojlera, wtedy pompa pcha bardziej wodę na kaloryfery. Zauważyłem, że po zakręceniu bojlera i odpowietrzeniu, kiedy odkręcam zawory słychać uderzenie (ciśnienia?). Nie mam pojęcia gdzie może być problem, od początku nie było żadnych problemów i nagle tak się stało. W samej pompie nie ma powietrza. Macie pomysły od czego zacząć sprawdzać? Za każdym razem zapowietrza się na tych samych grzejnikach, tj łazienkowy który jest najwyżej, ale cały czas grzeje i przestaje grzać w drugim pokoju który jest na końcu. Zbiornik wyrównawczy jest na poddaszu.

• Like 1

Prawie jak na elektrodzie. Gdyby ktoś miał coś do powiedzenia to zapraszam bo problemu nadal nie rozwiązałem

Akurat Elka to bardzo dobre forum, gdzie dba się o poziom.

A co do Twojego problemu - nawet nie podałeś schematu instalacji, więc jak mamy Ci pomóc? Nawet nie odpowiedziałeś na pytania CityMatic'a i Kazien'a.

Mamy zgadywać?

Edytowane przez mistalova

• 4 weeks później...
Automatycznych odpowietrzników nie mam. instalacja najprostsza z możliwych robiona przez szwagra po litrze wódki 60 lat temu. Pion nad piecem z pompą CO, dalej rozgałezienie na grzejniki w domu i bojler przy piecu. Instalacja spartolona, ale kupe lat grzało bez problemów, większość ciśnienia z pompy idzie na bojler, odpowietrzenie jest możliwe dopiero po odcięciu bojlera. Ciągle zapowietrza się jeden grzejnik, jest ciepły do połowy, ale za to w nastepnym pomieszczeniu wszystkie 3 są już zimne. Dlaczego ciągle ten sam się zapowietrza mimo, że sa manualne odpowietrzniki, jakie są możliwośći? Możliwe, że przez termostat albo ten odpowietrznik ciągnie powietrze?

Mam podobną sytuacje w najwyżej położonym u mnie grzejniku.

Jest to drabinka łazienkowa na poddaszu. Co ok. kilkanaście dni ostatni szczebelek staje się chłodny. Staram się nie dopuścić do ochłodzenia coraz niższych "szczebelków", dlatego regularnie odpowietrzam ten grzejnik.

Zatem nie jesteś sam z takim problemem.