Sativum 27.01.2023 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 W zupełności się zgadzam....a jeszcze o czymś tu zapomniano a jest w zaleceniach dla pustaków ceramicznych wszelkiej "maści" W celu wywiercenia otworu pod kołki należy użyć wiertarki przewodowej lub akumulatorowej oraz wierteł przeznaczonych do pustaków ceramicznych. Ważne jest wyłączenie przy tym funkcji udaru. Uzyskujemy w ten sposób precyzyjnie wykonany okrągły otwór odpowiadający średnicy wiertła. Włącznie udaru może spowodować rozbicie ścianek wewnętrznych pustaków, co w efekcie skutkuje zmniejszeniem lub całkowitą utratą nośności połączenia. W punkt! i tak trzeba byłoby się zastanowić jeśli mamy do wywiercenia kilkadziesiąt otworów, bruzd, otworów przelotowych na instalację hydrauliczne , kanalizacyjne czy puszek pod włączniki i gniazda to czy ich wiercenie bez udaru jest naprawdę mało uciążliwe ? - chyba nie. A jak na razie nie widzę zalet tego materiału w budownictwie jednorodzinnym. A rozpisywanie się o "zdrowym materiale" o "naturalnym" czy jakimś regulowaniu wilgoci, klimacie to bzdury rozpowiadane przez producentów i powielane przez nadgorliwców tego materiału. Znów celnie Sugeruję spróbować wykonać bruzdy w ceramice vs innym materiale. Do tego przygotować 100-200 puszek elektr. (zwykła ilość w dzisiejszych domach!) to pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 W punkt! Znów celnie Sugeruję spróbować wykonać bruzdy w ceramice vs innym materiale. Do tego przygotować 100-200 puszek elektr. (zwykła ilość w dzisiejszych domach!) to pogadamy Mam w domu z Porothermu ponad 100 puszek i elektryk nie robił z tego problemu. Kto kładzie przewody w bruzdy, podaj jeden argument "za". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Niech buduje z ceramiki, za rok wróci z pytaniem jak zmniejszyć rachunki za ogrzewanie. Mam dom z ceramiki, nawet stropy, zeszły rok zamknął się w kwocie 4000 zł za ogrzewanie, gotowanie, przygotowanie CWU (wszystko gaz ziemny). Co ja mam zmniejszać, podpowiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 27.01.2023 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Mam w domu z Porothermu ponad 100 puszek i elektryk nie robił z tego problemu. Kto kładzie przewody w bruzdy, podaj jeden argument "za". Powtórzę. Przyczynkiem mojej odpowiedzi był absurdalny wpis kolegi Aarnn, który wychwalał cermaikę: mury wychodzą równiutkie Żaden pustak nie miał pęknięć Możesz w nich wiercić, kuć i co jeszcze zapragniesz Przycina się tak samo łatwo jak beton komórkowy Nie zamierzam argumentować że niebieski jest lepszy od zielonego (tym bardziej, że wieele więcej rzeczy jest ważniejszych od tego z czego mamy wykonaną konstrukcję nośną), ale nie sposób się zgodzić że czarny jest jaśniejszy od żółtego W BK pracuje się najłatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Powtórzę. Przyczynkiem mojej odpowiedzi był absurdalny wpis kolegi Aarnn, który wychwalał cermaikę: mury wychodzą równiutkie Żaden pustak nie miał pęknięć Możesz w nich wiercić, kuć i co jeszcze zapragniesz Przycina się tak samo łatwo jak beton komórkowy Nie zamierzam argumentować że niebieski jest lepszy od zielonego (tym bardziej, że wieele więcej rzeczy jest ważniejszych od tego z czego mamy wykonaną konstrukcję nośną), ale nie sposób się zgodzić że czarny jest jaśniejszy od żółtego W BK pracuje się najłatwiej. W sumie racja, dziurę w pumeksie da się wydrapać łyżeczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.01.2023 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Mam dom z ceramiki, nawet stropy, zeszły rok zamknął się w kwocie 4000 zł za ogrzewanie, gotowanie, przygotowanie CWU (wszystko gaz ziemny). Co ja mam zmniejszać, podpowiesz? Brawo! Jeśli cały rok, to masz oszczędny dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Brawo! Jeśli cały rok, to masz oszczędny dom! Ja wiem czy oszczędny, może kwestia temperatury 21,5 zadanej, gdybym podbił do 23 to i rachunek by się zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.01.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Ja wiem czy oszczędny, może kwestia temperatury 21,5 zadanej, gdybym podbił do 23 to i rachunek by się zmienił. Skoro w tym jest całoroczne CWU i grzanie 140 m2 chałupy, to nie jest źle, wręcz bardzo dobrze. Pytanie, ile w tym grzaniu jest klimy zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Ale przecież autor chce tradycyjną zaprawą - wyjdzie idealnie:sick: [ATTACH=CONFIG]463432[/ATTACH] zresztą ceramika dobrze się łączy z innymi materiałami na ścianach więc chyba jest rozwiązanie? [ATTACH=CONFIG]463433[/ATTACH] można też wymurować "szczelne" ściany, a co ....przyjdzie ocieplenie to się uszczelni:p [ATTACH=CONFIG]463434[/ATTACH] ale tutaj najwięcej wskazówek jak nie robić https://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/pustaki-ceramiczne-bledy-popelniane-podczas-murowania-z-elementow-ceramicznych-aa-4K2X-dAZx-p9LS.html Można też w miarę równo i czysto, nawet na tradycyjnej zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.01.2023 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Można też w miarę równo i czysto, nawet na tradycyjnej zaprawie. [ATTACH=CONFIG]463462[/ATTACH] Zapewne, ale ile teraz jest dobrych fachowców, starannych nie z łapanki? To zdjęcie jest sprzed lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Zapewne, ale ile teraz jest dobrych fachowców, starannych nie z łapanki? To zdjęcie jest sprzed lat. Zdjęcie dokładnie z 2015 roku, miałem świetną ekipę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Skoro w tym jest całoroczne CWU i grzanie 140 m2 chałupy, to nie jest źle, wręcz bardzo dobrze. Pytanie, ile w tym grzaniu jest klimy zimą. Nie grzeję klimą, dla mnie ten rodzaj chwilowego ciepła jest nie do przyjęcia. Klimatyzator tylko na lato. Zresztą, przy takich cenach energii (taryfa G11) to bym z torbami poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.01.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Kto kładzie przewody w bruzdy, podaj jeden argument "za". Ten kto chce zapłacić mniej za tynk,szczególnie gdy ma proste ściany i sam tynkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2023 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Ten kto chce zapłacić mniej za tynk,szczególnie gdy ma proste ściany i sam tynkuje. ...i ma mikro dom z 30 puszkami elektrycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.01.2023 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Nie grzeję klimą, dla mnie ten rodzaj chwilowego ciepła jest nie do przyjęcia. Klimatyzator tylko na lato. Zresztą, przy takich cenach energii (taryfa G11) to bym z torbami poszedł. Ile kosztuje kWh gazu i z klimatyzatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.01.2023 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 ...i ma mikro dom z 30 puszkami elektrycznymi. No właśnie nie, bo im większy dom, tym więcej tynku. Później ludziska zaskoczeni, że ktoś zapłacił mniej za m2 tynku. Przy tynkach gipsowych np, w małych pomieszczeniach kładziemy przy pomocy pacy zębatej 5mm a na większych listwa 6mm, oczywiście jak kable są w bruzdach. Jak są kable na wierzchu, 15mm to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 27.01.2023 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Ile kosztuje kWh gazu i z klimatyzatora? zależy jaki COP klimatyzatora, ale pewnie podobnie. Gaz wychodzi chyba 35 gr, a klima przy cop 3 30 gr (lub 45 gr po przekroczeniu 2MWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.01.2023 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Jeszcze pytanie z jaką sprawnością ta energia z gazu jest przekazywana do pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 27.01.2023 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Jeszcze pytanie z jaką sprawnością ta energia z gazu jest przekazywana do pomieszczeń. Ceramika nie jest idealna, ma swoje wady ale pisać że BK jest cudowny.... te bloczki rozpadają się od samego patrzenia... Jak można zachwalać materiał w którym można zrobić dziurę palcem. Wiem że niby stoją te domy kikladziesiat lat ale mimo wszystko wole coś trwalszego i twardszego. Drugi dom będe budował chyba z silikatów, chociaż to kupę kasy więcej i trudno o ekipę która chce to murować. BK byłby ostatnim wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.01.2023 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Drugi dom będe budował chyba z silikatów, chociaż to kupę kasy więcej i trudno o ekipę która chce to murować. BK byłby ostatnim wyborem. O popatrz, jak budowałem ściany to wszelkie "białe" miało tą samą cenę za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts