Toty 28.01.2023 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 O popatrz, jak budowałem ściany to wszelkie "białe" miało tą samą cenę za m3. To znalazleś ekipę frajerów. W moim regionie cena za m2 okolo 30% wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.01.2023 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Ile kosztuje kWh gazu i z klimatyzatora? Nigdy nie liczyłem bo i potrzeby nie było. Gaz sprawdzimy na fakturze a klima ...kto to wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.01.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 No właśnie nie, bo im większy dom, tym więcej tynku. Później ludziska zaskoczeni, że ktoś zapłacił mniej za m2 tynku. Przy tynkach gipsowych np, w małych pomieszczeniach kładziemy przy pomocy pacy zębatej 5mm a na większych listwa 6mm, oczywiście jak kable są w bruzdach. Jak są kable na wierzchu, 15mm to minimum. W ogólnym rozrachunku wycinanie rowków nie robi różnicy. Gdyby elektrycy bruzdowali, wzięli by więcej za robotę, jak nie robili bruzd wyszło więcej za tynk. Można śmiało powiedzieć - jedno w drugie ...i gdzie ta oszczędność w moim przypadku? Jeśli tynkowałbym sam i sam układałbym elektrykę wtedy ma to sens.Zresztą firmy tynkarskie mają szczerze w dupie położenie przewodów, walą wszędzie minimum 2 cm ze wskazaniem na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.01.2023 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Nigdy nie liczyłem bo i potrzeby nie było. Gaz sprawdzimy na fakturze a klima ...kto to wie? Pytam, bo jeden z sąsiadów założył klimę o grzania, a ma od lat gaz i kominek. Ciekawiło mnie, czy grzejąc klimą bezpośrednio pomieszczenia można uzyskać jakieś zauważalne oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2023 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 W ogólnym rozrachunku wycinanie rowków nie robi różnicy. Gdyby elektrycy bruzdowali, wzięli by więcej za robotę, jak nie robili bruzd wyszło więcej za tynk. Można śmiało powiedzieć - jedno w drugie ...i gdzie ta oszczędność w moim przypadku? Jeśli tynkowałbym sam i sam układałbym elektrykę wtedy ma to sens.j. A ja nie układałem elektryki sam, nie tynkowałem sam... Ale w weekend zrobiłem bruzdy pod elektrykę i wykonawcy tynków zostało sporo worków materiału, co uwzględnił przy ostatecznym rozliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.01.2023 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 A ja nie układałem elektryki sam, nie tynkowałem sam... Ale w weekend zrobiłem bruzdy pod elektrykę i wykonawcy tynków zostało sporo worków materiału, co uwzględnił przy ostatecznym rozliczeniu. U mnie nawet gdyby coś zostało, byłoby moje bo wcześniej za to zapłaciłem. Tynk CW "kręcili" na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 No to rozumiem, że w takim przypadki mogą mieć w dupie położenie przewodów, walą wszędzie minimum 2 cm ze wskazaniem na więcej. Ja z wykonawcami rozliczałem się po wykonaniu prac (wcześniej tylko ew. część zaliczkując) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.01.2023 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 A ja nie układałem elektryki sam, nie tynkowałem sam... Ale w weekend zrobiłem bruzdy pod elektrykę i wykonawcy tynków zostało sporo worków materiału, co uwzględnił przy ostatecznym rozliczeniu. U mnie byli tynkarze, którzy w obliczeniach przed tynkowaniem dokonali obliczeń i obniżyli ją na m2. Pamiętam, że stawka była 16zł/m2, a mnie policzyli 12zł/m2 właśnie ze względu na brak przewodów na sufitach i że wszystkie były ukryte w bruzdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.01.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 No to rozumiem, że w takim przypadki mogą mieć Ja z wykonawcami rozliczałem się po wykonaniu prac (wcześniej tylko ew. część zaliczkując) U mnie była na zasadzie - x zł/m2 x 600 m2 tynkowanej powierzchni i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.01.2023 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 U mnie była na zasadzie - x zł/m2 x 600 m2 tynkowanej powierzchni i tyle. A ja z uwagi na bruzdy i proste ściany w efekcie (dzięki oszczędności materiału) ostatecznie zszedłem z pierwotnej ceny. Więc warto było te 1.5 dnia poświęcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.01.2023 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 A ja z uwagi na bruzdy i proste ściany w efekcie (dzięki oszczędności materiału) ostatecznie zszedłem z pierwotnej ceny. Więc warto było te 1.5 dnia poświęcić Miałeś czas, miałeś czym. Ja ani jedno, ani drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.01.2023 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Porotherm jest super. Czyli masz dużo tego na placu i musisz sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.01.2023 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Miałeś czas, miałeś czym. Ja ani jedno, ani drugie. No widzisz, i na dodatek oceniasz wszystko tylko na doświadczeniach ze swojej budowy. Ja tymczasem robię to od lat , znam wielu wykonawców i wiem co i jak liczą, szczególnie w okresie spowolnienia i większej konkurencji. Bruzdownica to ulubione narzędzie znajomych elektryków, bo jak mówią, mniej się muszą babrać gipsem a bruzdowania przy instalacji puszczonej po podłodze jest niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.01.2023 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Bruzdownica to ulubione narzędzie znajomych elektryków, bo jak mówią, mniej się muszą babrać gipsem a bruzdowania przy instalacji puszczonej po podłodze jest niewiele. I to jest wykonawstwo na miarę 21 wieku. Zawsze się zastanawiam - super szczelne posadzki, szczelne okładziny(ceramika) i instalacja elektryczna po chudziaku lub po folii. Strach pomyśleć - awaria wodna, powódź, zalanie opadami lub strażaka....instalacja do wymiany. Takie jest moje zdanie , a może się mylę? Pozostawmy to bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.01.2023 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 No widzisz, i na dodatek oceniasz wszystko tylko na doświadczeniach ze swojej budowy. Ja tymczasem robię to od lat , znam wielu wykonawców i wiem co i jak liczą, szczególnie w okresie spowolnienia i większej konkurencji. Bruzdownica to ulubione narzędzie znajomych elektryków, bo jak mówią, mniej się muszą babrać gipsem a bruzdowania przy instalacji puszczonej po podłodze jest niewiele. Bez bruzdowania używa się gipsu, gdzie, w jakich stronach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 31.01.2023 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Czyli masz dużo tego na placu i musisz sprzedać. Zostały mi 3 całe pustaki i kilka połówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts