Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany z ceramiki czy keramzytu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie nie, bo im większy dom, tym więcej tynku. Później ludziska zaskoczeni, że ktoś zapłacił mniej za m2 tynku. Przy tynkach gipsowych np, w małych pomieszczeniach kładziemy przy pomocy pacy zębatej 5mm a na większych listwa 6mm, oczywiście jak kable są w bruzdach. Jak są kable na wierzchu, 15mm to minimum.

W ogólnym rozrachunku wycinanie rowków nie robi różnicy. Gdyby elektrycy bruzdowali, wzięli by więcej za robotę, jak nie robili bruzd wyszło więcej za tynk. Można śmiało powiedzieć - jedno w drugie ...i gdzie ta oszczędność w moim przypadku? Jeśli tynkowałbym sam i sam układałbym elektrykę wtedy ma to sens.Zresztą firmy tynkarskie mają szczerze w dupie położenie przewodów, walą wszędzie minimum 2 cm ze wskazaniem na więcej.

W ogólnym rozrachunku wycinanie rowków nie robi różnicy. Gdyby elektrycy bruzdowali, wzięli by więcej za robotę, jak nie robili bruzd wyszło więcej za tynk. Można śmiało powiedzieć - jedno w drugie ...i gdzie ta oszczędność w moim przypadku? Jeśli tynkowałbym sam i sam układałbym elektrykę wtedy ma to sens.j.

A ja nie układałem elektryki sam, nie tynkowałem sam... Ale w weekend zrobiłem bruzdy pod elektrykę i wykonawcy tynków zostało sporo worków materiału, co uwzględnił przy ostatecznym rozliczeniu.

A ja nie układałem elektryki sam, nie tynkowałem sam... Ale w weekend zrobiłem bruzdy pod elektrykę i wykonawcy tynków zostało sporo worków materiału, co uwzględnił przy ostatecznym rozliczeniu.

U mnie nawet gdyby coś zostało, byłoby moje bo wcześniej za to zapłaciłem. Tynk CW "kręcili" na miejscu.

U mnie byli tynkarze, którzy w obliczeniach przed tynkowaniem dokonali obliczeń i obniżyli ją na m2. Pamiętam, że stawka była 16zł/m2, a mnie policzyli 12zł/m2 właśnie ze względu na brak przewodów na sufitach i że wszystkie były ukryte w bruzdach.

Miałeś czas, miałeś czym. Ja ani jedno, ani drugie.

No widzisz, i na dodatek oceniasz wszystko tylko na doświadczeniach ze swojej budowy. Ja tymczasem robię to od lat , znam wielu wykonawców i wiem co i jak liczą, szczególnie w okresie spowolnienia i większej konkurencji.

Bruzdownica to ulubione narzędzie znajomych elektryków, bo jak mówią, mniej się muszą babrać gipsem a bruzdowania przy instalacji puszczonej po podłodze jest niewiele.

Bruzdownica to ulubione narzędzie znajomych elektryków, bo jak mówią, mniej się muszą babrać gipsem a bruzdowania przy instalacji puszczonej po podłodze jest niewiele.

I to jest wykonawstwo na miarę 21 wieku. Zawsze się zastanawiam - super szczelne posadzki, szczelne okładziny(ceramika) i instalacja elektryczna po chudziaku lub po folii. Strach pomyśleć - awaria wodna, powódź, zalanie opadami lub strażaka....instalacja do wymiany. Takie jest moje zdanie , a może się mylę?

Pozostawmy to bez odpowiedzi

No widzisz, i na dodatek oceniasz wszystko tylko na doświadczeniach ze swojej budowy. Ja tymczasem robię to od lat , znam wielu wykonawców i wiem co i jak liczą, szczególnie w okresie spowolnienia i większej konkurencji.

Bez bruzdowania używa się gipsu, gdzie, w jakich stronach?