Ratpaw 22.01.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Grzanie tanią, nocną taryfą jest wykorzystywane w przypadku dużego bufora ciepła. Pełni rolę magazynu energii, który ładujesz w nocy tańszą energią a w dzień pobierasz z niego wytworzone ciepło. Pompa ciepła wykorzystuje ciepło z powietrza do ogrzania czynnika więc jeśli nocą temperatury byłyby zbliżone do dziennych (co się zdarza) to w takiej sytuacji ma to jak najbardziej sens pod warunkiem, że dom jest szczelny i masz podłogówkę, która spełni rolę magazynu oddającego ciepło w dzień. Jeśli jednak potrzebujesz grzać pc praktycznie w sposób ciągły (grzejniki) lub w nocy temperatury będą niższe niż w dzień to tańsza taryfa nocna zapewne na niewiele się zda. W przypadku pc dąży się do uzyskiwania jak najniższych temperatur zasilania więc również najlepiej byłoby grzać w sposób ciągły, co oczywiście w trakcie całego sezonu nie jest możliwe. Jeśli chcesz robić stosunkowo długie przerwy to by zapewnić w domu taki same temperatury jak w przypadku pracy ciągłej, będziesz musiał nieco podnieść temperaturę zasilania z pc. Zauważyłem na przykładzie mojej instalacji (grzejnikowa), że w przypadku pracy z pc na możliwie niskiej temperaturze zasilania należy ją podawać w sposób ciągły (co nie jest odkryciem), każde przerwanie działania pompy (np defrost) skutkuje stosunkowo długim dojściem do zadanej temperatury (mam tu na myśli pracę w punkcie biwalentnym, który w przypadku mojej pc wynosi +4st). Myślę, że w przypadku instalacji podłogowej sytuacja jest nieco lepsza jeśli chodzi o utrzymanie stabilnych temperatur wewnątrz budynku ale nie oznacza to, że wyczarujesz ciepło z niczego i posadzka będzie grzała sama z siebie. Po prostu ekonomia pc to "sączenie" niskiej temperatury w sposób ciągły. Dlatego tak istotne jest dobre ocieplenie domu, posiadanie "gęstej" podłogówki zalanej masą betonową stanowiące bufor, bardzo dobre sterownie temperaturą pracy w celu zasilania możliwie najniższą temperaturą. Każda odchyłka od tych parametrów to większe zużycie energii. Instalacje z piecem gazowym są bardziej łaskawe (lepsza dynamika pracy) choć i tutaj pewnie warto dążyć do jak najniższych temperatur zasilania. Po zaadoptowaniu pc do mojej instalacji (grzejnikowa), która była zasilana piecem gazowym, jedną z pierwszych czynności jaką przeprowadziłem było dokładne wyregulowanie nastaw grzejnikowych zaworów dla głowic termostatycznych. Chodziło o to, żeby zapewnić odpowiedni przepływ przez dany grzejnik czynnikiem o możliwie najniższej temperaturze a zapewniające wymaganą temperaturę w pomieszczeniu. W większości pomieszczeń nie mam już potrzeby korzystania z głowic termostatycznych, są zbędne ponieważ wystarczyło odpowiednie wyregulowanie oporów hydraulicznych. Obecnie w zależności od temperatury na zewnątrz ustawiam możliwie najniższą temperaturę zasilania zarówno w przypadku ogrzewania domu pc jak i piecem gazowym. Zszedłem z temperaturą zasilania zamiast ją podbijać na piecu a następnie dławić przepływy termostatami grzejnikowymi. Ty masz podłogówkę ale pewne zasady są stałe a mam tu na myśli to, że w przypadku pc chyba najsensowniej jest dostarczać do odbiorników ciepło o możliwie najniższej temperaturze w sposób ciągły. Mam świadomość, że nie odkryłem Ameryki ale już tak działam, że przeważnie chcę się przekonać w sposób praktyczny i na własnym przykładzie czy to co sugerują mądrzejsi koledzy (jeśli chodzi o sprawy ogrzewania, pc) a co opisałem powyżej warto zastosować w praktyce. Warto. Bardzo dobrze, że to napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2023 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Ja mam zbiornik 300l i z 38st do 48st nagrzewa 20-30min( nie mierzyłem z zegarkiem w ręku, ale bardzo szybko). Pierwsze grzanie zbiornika wiadomo dłużej. Jeżeli moc grzewcza wynosi 7 kW to będzie to ok. 30 minut, jeżeli 10,5 kW to ok. 20 minut. Przy mocy 7 kW ogrzanie 100 litrów od 5 st. C do 45 st. C potrzeba ok. 1 h. Przy 10 kW odpowiednio mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.01.2023 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 To jest wątek w stylu dlaczego drugi raz nie założyłbym pompy i dla ludzi którzy mają dylemat co zrobić i chcieliby poznać opinię ludzi którzy założyli i żałują. .... Dodatkowe niedogodności: - w czasie grzania cwu, kaloryfery zimne, ...... W kazdym kotle gazowym z priorytetem cwu czyli zdecydowana wiekszosc kotłow gazowych jest tak samo. Jakbys zamienił kocioł stałopalny z kotłem gazowym byłoby tak samo. Wychodzi ze to zadna niedogodnosc skoro kocioł fgazowy i PC ma tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2023 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 W kotle gazowym przy mocy 30 kW, na ogrzanie 100 litrów od 5 st. C do 45 st. C potrzeba ok. 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.01.2023 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Jeśli jednak potrzebujesz grzać pc praktycznie w sposób ciągły (grzejniki) lub w nocy temperatury będą niższe niż w dzień to tańsza taryfa nocna zapewne na niewiele się zda. Jeżeli porównasz cenę 1kWh to zmienisz zdanie; https://www.fotosik.pl/zdjecie/501d3cdc5e7cd78c https://ibb.co/NCVqRWN Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2023 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Jeżeli porównasz cenę 1kWh to zmienisz zdanie; Cena kWh gazu https://pgnig.pl/dla-domu/oferta/gaz Paliwo 0,20017 zł/kWh netto Dystrybucja zmienna 0,03506 zł/kWh Razem 0,23523 zł/kWh netto + 23% VAT = 0,2893 zł/kWh brutto Do tego opłata abonamentowa 6,30 zł/m-c netto Opłata dystrybucyjna stała 31,47 zł/m-c netto Razem 46,46 zł/m-c brutto Razem przez przez 12 m-cy = 558,84 zł brutto. Przy rocznym zużyciu ok. 20.000 kWh daje to dodatkowo ok. 0,03 zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.01.2023 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 W kotle gazowym przy mocy 30 kW, na ogrzanie 100 litrów od 5 st. C do 45 st. C potrzeba ok. 10 minut. Tylko kocioł gazowy 30kW to chyba do małego hotelu a nie do domu jednorodzinnego? Ja wiem, że do dzisiaj instaluje się kotły 24kW w mieszkaniach w bloku ale wtedy CWU grzana jest przepływowo a CO jest grzane wyjątkowo nieefektywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2023 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Taki mam w domu - moc 30 kW jest dla cwu a nie dla co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.01.2023 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Taki mam w domu - moc 30 kW jest dla cwu a nie dla co. Jaką powierzchnię ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2023 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Może ok. 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.01.2023 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Odwracasz kota ogonem; Uwaga dotyczy tańszej taryfy nocnej, " Chodzi o tańszą taryfę nocną - zapewne na niewiele się zda."" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.01.2023 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 W kotle gazowym przy mocy 30 kW, na ogrzanie 100 litrów od 5 st. C do 45 st. C potrzeba ok. 10 minut. Skąd te 30 kW?, po co do nowego lub ocieplanego domu 30 kW mocy kotła? Kol. Anatema nie potrzebuje takiego kotła, prawdopodobnie jego T-CAP jest przewymiarowany, a tu mowa o 30 kW. To ze ktos ma taki kocioł nie oznacza ze taki kocioł by zainstalował Anatema gdyby wiedział ze T-CAP nie spełni jego wymagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.01.2023 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Ile czasu przeważnie musi pracować PC? W dobrze ocieplonym domu a podłogówką. U mnie pracuje kilkanaście godzin na dobę w zime ale ja nie ingeruje wcale w jej pracę. Różnica jest w modulacji: w dzień sobie "pyrka" na 25% a w nocy często jedzie i na 100% (jak jest poniżej powiedzmy -5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2023 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Skąd te 30 kW?, po co do nowego lub ocieplanego domu 30 kW mocy kotła? Kol. Anatema nie potrzebuje takiego kotła, prawdopodobnie jego T-CAP jest przewymiarowany, a tu mowa o 30 kW. To ze ktos ma taki kocioł nie oznacza ze taki kocioł by zainstalował Anatema gdyby wiedział ze T-CAP nie spełni jego wymagan. 30 kW jest dla c.w.u. a nie dla c.o. Dla c.o. jest od 7 kW do 24 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.01.2023 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 30 kW jest dla c.w.u. a nie dla c.o. Dla c.o. jest od 7 kW do 24 kW. Ok. Ty masz taki kocioł, ale po co do nowego lub ocieplonego domu kocioł a mocy minimalnej 7 kW, Anatema zapewne nie taki kocioł miał na myśli, skoro wychodzi ze jego pompa jest prawdopodobnie przewymiarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 22.01.2023 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Jeżeli porównasz cenę 1kWh to zmienisz zdanie; https://lh3.googleusercontent.com/Hw4QVcjm8qsyA938ncaenx8LbJ3DG4hysC8lDwaBr5eQMqtOHfjcNYgs1dIFJ8iAogJ4ykrgvNGvu9rSzsdDF6WkksoVLM8Z_NJb9eT-qnxDgct1MWKM3kHtBhHzz1jhn-rQbX9twHcpalAuCWtoPgUYxnR9dFkz5gmswIDGaMCt_qI9yKgoBeDy0KgVQIxnntRIONSSWse7NUy5jUJO2Z3BoiYIq8cPAOnuqxGnWQULOmy3CvbJrrnEPjqvqpNCv7uJ6egTPF0YnlSIV-q6yDes_ltv1EYzPuj-u2ttsmkXnL536XYiLHrTSI_PAQPX55KIRXoPfK8jQry3EWNQ3pcpMhW9x7VD51xaIm8BxE8fv9lGm_0dTsUeDSCoaqLOIgTx-21MxzY_RfTjWlJc71AbT8zrCW_EU2op91iysDve4qIo_dBVUQ_-89QLkADXFBUmr_bKotYqDrSafWZry-MwjY9-zEz8MBw39gvZAJKwiOq7S1uPekT7f4H8ekiuwMIYdzQNTF2pzVX9An_g57Pv3LM33l9JM08wph286T445TpXu--31oklO5J79QaH22M_EkHTpHCRkQ5FuNPHBSckH9cx9CijfXkhrA7T5ZRtPcrU5_q--zw1hjOqfDwVMy-Xf5dnV9vMdpBuHNxAi2O8Up4Fge6aO4w3N5UbbxSMkjRMYV9TibI936MWPGag8-KQ5pSjh-AmHnCrq42K8N4jQf_UepDvo97nwH2GSJT5pPlqmTVZeE-AAAfOXGTFj5-pLJ78uDyB51OvgExeWngO0Ih0mbkwSE_--4xTcIEp8F5B0W_vVoNdvFYAty4iwqWLbWoyyIOFlavAzjvNyZEN4SipHixSMwJk5iDKN9ADNPSHs2IuLDBw1jyMscITPLOQUifptzo9bUKnzrNkLkXCqfuf4V4-kuwJMashN6aR=w1075-h406-no?authuser=0 Andrzeju, Twoja strona się nie otwiera ale zapewne chodzi Ci o różnice w cenie za 1kWh pomiędzy np taryfą elastyczną G12 nocą względem taryfy całodobowej, np G11. To wychodzi mniej więcej tak: https://www.gkpge.pl/dla-domu/oferta/oferta-taryfowa Czyli cena "nocna" w elastycznej taryfie G12 jest tańsza o około 28% (całodobowa 0,5092zł vs nocna 0,3672zł). Dodatkowo, 1kWh w dziennej taryfie elastycznej jest droższa od taryfy całodobowej G11 co również warto wziąć pod uwagę bo przecież za dnia też zużywamy energię w domu. U mnie pracuje kilkanaście godzin na dobę w zime ale ja nie ingeruje wcale w jej pracę. Różnica jest w modulacji: w dzień sobie "pyrka" na 25% a w nocy często jedzie i na 100% (jak jest poniżej powiedzmy -5). Tu kolega stwierdza, że jego pc w dzień "pyrka" na 25% a nocą "jedzie" na 100%. Nie wiem czy te 28% tańszej energii nocnej zrekompensuje w takiej sytuacji zwiększony o 75% pobór mocy. Do tego dochodzi fakt, że po przekroczeniu magicznych 2000kWh z gwarantowaną tańszą ceną nie masz już tańszej taryfy nocnej (pan Sławek to nam zaczyna uświadamiać od 1:30 powyższego filmiku). Warto wziąć pod uwagę również fakt, który zasygnalizowałem a mianowicie to, że by uzyskać zbliżony komfort cieplny w domu przy pracy przerywanej trzeba będzie nieco podbić temperaturę zasilania w okresie pracy pc w celu uzyskania wyższej temperatury posadzki (w przypadku ogrzewania podłogowego) by ją wypromieniować w okresie odpoczynku pc. To też rodzi pewną stratę bo wyższa temperatura zasilania to niższa sprawność pc. Być może źle rozumuję ale wydaje mi się, że jeśli weźmiemy pod uwagę specyfikę pc oraz to, że w nocy temperatury są w większości niższe niż w dzień, zabawa w taryfę elastyczną nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.01.2023 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Nie wiem czy te 28% tańszej energii nocnej zrekompensuje w takiej sytuacji zwiększony o 75% pobór mocy. Do tego dochodzi fakt, że po przekroczeniu magicznych 2000kWh z gwarantowaną tańszą ceną nie masz już tańszej taryfy nocnej by uzyskać zbliżony komfort cieplny w domu przy pracy przerywanej trzeba będzie nieco podbić temperaturę zasilania w okresie pracy pc w celu uzyskania wyższej temperatury posadzki (w przypadku ogrzewania podłogowego) by ją wypromieniować w okresie odpoczynku pc. To też rodzi pewną stratę bo wyższa temperatura zasilania to niższa sprawność pc. :popcorn::):yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2023 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Ok. Ty masz taki kocioł, ale po co do nowego lub ocieplonego domu kocioł a mocy minimalnej 7 kW, Anatema zapewne nie taki kocioł miał na myśli, skoro wychodzi ze jego pompa jest prawdopodobnie przewymiarowana. Chyba nie czytałeś pierwszego postu. Dom o którym pisze anatema raczej nie jest nowy (1999 r.) z grzejnikami i chyba nie jest docieplony. Moc 30 kW odnosiła się do czadu grzania c.w.u. a nie do mocy do c.o. To jest wątek w stylu dlaczego drugi raz nie założyłbym pompy i dla ludzi którzy mają dylemat co zrobić i chcieliby poznać opinię ludzi którzy założyli i żałują. To zacznijmy.. Mam Panasa Tcap 9 od 2 miesięcy i ... gdybym wiedział to co wiem teraz to... instalowałbym piec na gaz. instalacja 100% grzejniki, dom z 1999 r i od 17 lat ekogroszek który spalał ok. 3t. opału na sezon, wentylacja grawitacyjna, dom 60 cm mur, okna 3 szybowe, pow. 165 m2. Z tego co pokazuje mi symulacja to na sezon "spalę" ok 7 tys. kWh. To się po prostu nie kalkuluje w porównaniu do kosztów instalacji z gazem ziemnym - licząc koszt kWh oraz amortyzacji. Dodatkowe niedogodności: - w czasie grzania cwu, kaloryfery zimne, - niestabilna temperatura na grzejnikach (nieuniknione podmieszanie w buforze itd.); to dziwne wrażenie, jak przy piecu temp. na grzejnikach była stała; ustawiałem 40 C na 95% sezonu i tyle trzymało, teraz falowanie temperatury, trzeba mieć świadomość że pc nie grzeje tak jak piec; - w okresie dużej wilgotności częste defrosty, - bucząca jednostka wewnętrzna (piec na eko tak nie buczał); żeby nie było, sprawdzałem u znajomego, u niego też tak buczy więc cóż ten typ tak ma, a może ja mam przewrażliwiony słuch, - świadomość że jak poleci płyta główna to ... można zostać odciętym od ciepła na kilka tygodni. Naprawdę jeśli macie gaz to 3 razy przemyśleć i przeliczyć czy gra jest warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 22.01.2023 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Autor tematu ma słuszne obawy odnośnie opłacalności pc i specyfiki jej pracy. Gdybym miał wybierać pomiędzy ogrzewaniem gazowym a pc to na chwilę obecną zdecydowałbym się na ogrzewanie gazowe. UE pompuje rozwiązania ekologiczne więc jest parcie na pc. Tylko, że to kosztuje ogrom pieniędzy. Do tego dochodzą koszty związane z koniecznością bardzo dobrego ocieplenia budynków itp. My musimy te wszystkie koszta ponosić. Chodzi mi o to, że to się zrobiła sztuka dla sztuki. Nie wiadomo kiedy wiele osób dalo się wkręcić w ponoszenie tych ogromnych kosztów a nie mamy pewności co do cen energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.01.2023 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Dlaczego nigdy więcej nie założył bym ogrzewania gazowego:- Musisz kupić gaz od państwa wraz z ich podatkami- nasze złoża są marne i starczają na max 10% konsumcji ale nie naszej ino państwowych zakładów- nawet jak znajdziesz gaz 3m pod swoją ziemią nadal należy on do państwa - Ty nie możesz go legalnie wydobywać - patrz biadaszyby.- podawanie zużycia gazu w kWh - porażka nikt nie sprawdzi ile faktycznie tych kWh w tym gazie jest. Oni deklarują 11 więc myślę że 9kWh to MAX!!!- koszt nowego przyłącza + projekt idzie w dziesiątki tysięcy złotych- Jak gdzieś masz rozszczelnienie "yebnie" ino raz z Twoją rodziną czy bez niej... mieszkasz nie masz gdzie.- koszt postawienia komina dymowego czy innego z czerpnią- No i ta sprawność 105% znaczy że dymy wylatujące z komina są o wiele zimniejsze niż w kominie - bo to odzysk.- gaz będzie ekologiczny tylko do 2050r wtedy ostani kocioł zostanie zdemontowany, a dziesiątki lat wcześniej będą ograniczenia, tu można a tam nie można Poza tym starystycznie jak wychodzę z psem na spacer to każdy z nas ma 3 nogi. Każda kalkulacja ma swoje zalety i wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts