artx123 19.01.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Gazownia wyznaczyła mi możliwość przyłączenia budynku do sieci na trzeci kwartał 2024 roku... Zasłaniają się brakiem środków na nowe przyłączenia, ale podobno jak coś się zwolni to oczywiście przyspieszą prace. Budynek już stoi. Chcę dalej cisnąć z budową. Nie chcę pompy ciepła. Chcę gaz. Po prosu tak wolę. Tak też mam w projekcie. Wykonawca zasugerował, że przez pewien czas do piecyka można podłączyć po prostu większe butle z gazem. Oczywiście będzie to rozwiązanie zdecydowanie mniej ekonomiczne, ale gdy gazowania już się ogarnie w budynku będzie czekała docelowa instalacja. Co myślicie? Macie inne pomysły? Czy ma sens do gazowni zaproponować podejście jakie czasem stosują wodociągi, tzn. mogę sobie sam wybudować kanalizację a oni później "odkupią" to po odpowiedniej stawce? Sieć gazowa biegnie przy mojej działce, po mojej stronie drogi. Po ich stronie zostaje de facto wykonanie odpowiedniego zaworu (nie znam fachowej terminologii) i montaż żółtej skrzynki. Sąsiedzi po drugiej stronie drogi gaz mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 19.01.2023 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Gaz generalnie ma być likwidowany (niby ekologia) a kotły gazowe zakazywane za kilka lat, więc nie liczyłbym, że dotrzymają tego terminu (podają długi, by ludzi zniechęcić, ale często wręcz wprost odmawiają). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.01.2023 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Budynek już stoi. Chcę dalej cisnąć z budową. Nie chcę pompy ciepła. Chcę gaz. Po prosu tak wolę. Tak też mam w projekcie. Można wiedzieć czemu tak wolisz? Na jakim etapie jest budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 20.01.2023 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Gaz generalnie ma być likwidowany (niby ekologia) a kotły gazowe zakazywane za kilka lat, więc nie liczyłbym, że dotrzymają tego terminu (podają długi, by ludzi zniechęcić, ale często wręcz wprost odmawiają).A skąd INFO takie ??? Nie wiesz o tym jak to po tym co sowiety na Ukrainę bez wypowiedzenia wojny napadły i się okazało, że podbić ich z dnia na dzień nie dadzą rady ??? Nie wiesz ja te za Odrą od atomu i gazu odchodzić miały ??? Nie wiesz jak raptem z dnia na dzień założenia zielonego ładu się pozmieniały ??? Jedno co w tym jest zastanawiające to to, że jeszcze za nim im to wszystko na twarz padło, to zdążyli podnieść opłaty za emisję CO2 po mimo tego, że sami brunatnym, kamiennym, drewnem i gazem kopcić dalej będą jak i raptem atom stał im się dalej energią zieloną !!! Edytowane 20 Stycznia 2023 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 20.01.2023 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Można wiedzieć czemu tak wolisz? Na jakim etapie jest budowa?Może o wie o defrostach i huczenia powietrznej nie lubi a na gruntową pieniędzy nie ma, bo nie wie, że na podskórnej chodzić może !!! Może nie wierzy w to, że ceny energii elektryczne utrzymane będą na poziomie dla nas dostępnej zgodnie z wysokością naszej stopy życiowej – a Ty jak sądzisz – czy przez wzgląd na, to co się nawydziwiało w ostatnich czasach jak i przez wzgląd na dalsze zapowiedzi z tym związane, to można się komuś dziwić, że już PC mieć nie chce ??? Tak czy inaczej będzie potrzebował jakiego źródła ciepła i co obstawiasz – może w okresie przejściowym ten gaz z butli i prąd w COP 1 jednak a do tego kominek na drewno z założeniem takim, że na wypadek „W” już problem rozwiązany mieć będzie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artx123 20.01.2023 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Można wiedzieć czemu tak wolisz? Na jakim etapie jest budowa? Na razie nie będę miał fotowoltaiki, a w innej konfiguracji nie widzę sensu montowania PC. Dodatkowo parząc po doświadczeniach znajomych piecyk gazowy traktuję jako bardziej pewne źródło ciepła. Nie mam tutaj bardziej twardych argumentów, nie chcę kogoś przekonywać do tego czy PC jest dobra czy zła. Ja chcę gaz. Budowa jest na etapie SSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.01.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Na razie nie będę miał fotowoltaiki, a w innej konfiguracji nie widzę sensu montowania PC. Dodatkowo parząc po doświadczeniach znajomych piecyk gazowy traktuję jako bardziej pewne źródło ciepła. Nie mam tutaj bardziej twardych argumentów, nie chcę kogoś przekonywać do tego czy PC jest dobra czy zła. Ja chcę gaz. Budowa jest na etapie SSZ. Pytałem, bo jestem ciekaw. Nie chcę przekonywać. W EU odchodzi się od gazu, będą blokowane dopłaty do kotłów gazowych, od 2027 mają być wręcz zakazane w sprzedaży. Zobacz tu. Jeśli miałbym do czegokolwiek przekonywać, to jedynie do wykonania ogrzewania niskotemperaturowego tak, żeby w przypadku gdy pompa ciepła się "odwidzi", a na rynku już nie będzie kotłów gazowych (a stary się zepsuje), to mieć optymalne górne źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.01.2023 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 A skąd INFO takie ??? A stąd https://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/bedzie-zakaz-kotlow-gazowych-wiadomo-od-kiedy-aa-ucog-kn1R-UG2c.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.01.2023 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Dzierżawa zbiornika, stawiasz na płycie betonowej, rurka fi 22 do budynku i masz gaz. Dzierżawiąca firma załatwia także papiery. Tak widziałem u klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.01.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Dzierżawa zbiornika, stawiasz na płycie betonowej, rurka fi 22 do budynku i masz gaz. Dzierżawiąca firma załatwia także papiery. Tak widziałem u klientów. Taaa jasne i ...przypierdzieli swoje ceny za swój gaz, bez możliwości zatankowania gdzie indziej. Butla tak, ale swoja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.01.2023 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Chcesz to kupuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 20.01.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 (edytowane) W zalinkowanych trzeba tylko się wczytać w to co w między słowy jest ukryte i popatrzeć na to co miało być i co mamy a do tego : NIEMCY DALEJ WSPÓŁPRACUJĄ Z ROSJĄ - nowy terminal LNG pokrzyżuje plany Putina?https://www.youtube.com/watch?v=MTk0CVUURwc Kazachstan gotowy zastąpić Rosję i uratować Europę https://wgospodarce.pl/informacje/114065-kazachstan-gotowy-zastapic-rosje-i-uratowac-europe – no i żadna elektrownia czy coś podobne temu na PC nie pójdzie.U nas zaczęli gadać o jednej atomowej z czego później trzy im się wzięły i stanęło na tym, że nawet na tą jedną pieniędzy nie mają – tak że/tak – gadają/gadają a my co do wymiany zmuszeni zostaliśmy jak paliwa nie mieliśmy do tych nowych 5-cio klasowych tak dalej nie mamy i „EU daje” se może z miesiąca na miesiąc wymyślać mając świadomość tego, że takie gadanie to hipokryzja. Do tego u nas po mimo zakazów ludzie dalej piecami kaflowymi się ogrzewają i gotują na kuchniach węglowych - to prawie tak jak by Arabowi kazali wielbłąda na terenówkę zamienić. Edytowane 20 Stycznia 2023 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2023 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Gaz generalnie ma być likwidowany (niby ekologia) a kotły gazowe zakazywane za kilka lat, więc nie liczyłbym, że dotrzymają tego terminu (podają długi, by ludzi zniechęcić, ale często wręcz wprost odmawiają). Zakazany ma być montaż kotłów w NOWYCH domach. Tak wiec spokojnie można w gaz pójść Uważasz, że PGNiG do tego czasu chce ograniczyc liczbę swoich klientów, rezygnując z nowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.01.2023 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Chcesz to kupuj... Chcesz to płać jak za zboże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts