MARTINOS 25.01.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Witam,będę zmieniał łazienkę aby była przystosowana dla osoby starszej (pełnosprawna).Głównie chodzi mi o wymianę wanny na taką ze stopniem aby można było usiąść + system uchwytów do utrzymania równowagi, wstania itp. Ktoś ma jakieś doświadczenie i może podzielić się? Np. jakimś sprawdzonym modemem wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.01.2023 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Niski brodzik z siedziskiem lub bez brodzika ale wtedy przeróbka większa.To najwygodniejsze rozwiązanie i co najważniejsze przyszłościowe.Zawsze osoba może stać trzymając się uchwytów a druga wykonać toaletę.Na składanym siedzisku z uchwytami na ścianach na razie zrobi to sama.Poza tym uchwyty koło WC na odpowiedniej wysokości a w przyszłości sprawdzają się mocowane do muszli podwyższenia aby wygodniej było wstawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2023 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Prysznic. Bez brodzika bez kabiny. Do tego uchwyt(y) i składane krzesełko na ścianę albo i jakiś taboret który nie boi się wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 25.01.2023 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) witaj.sam mam podobny dylemat z racji stanu zdrowia wanna czy brodzik.?Znalazlem co prawda wanny dla niepelnosprawnych, jak cos co prosze o usuniecie linka. Tylko te ceny sa wg mnie z kosmosu. Co prawda istnieje mozliwosc dofinansowania z PFRON ale dotyczy to glownie osob z orzeczonym stopniem niesprawnosci. Tak czy inaczej jak bedziesz montowal uchwyty to nie zapomnij równiez o klozecie i odpowiednio wolnej przestrzeni na wozek, chodzik etc.https://tiny.pl/wlm7j Edytowane 25 Stycznia 2023 przez Tompas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2023 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 wanna jest bez sensu, jesli zmiesci się brodzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.01.2023 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Tylko walk in!! Żadne wanny & brodziki. Uchwyty na ścianie, składane siedzisko (jeśli mocna ściana) lub taborecik ze sklepu medycznego pod prysznicem. Muszla górna krawędź 45 cm nad posadzką, aby łatwiej wstawać + uchwyty tera lub perspektywicznie. Wiem o czym piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 25.01.2023 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 MARTINOS napisał: Witam, będę zmieniał łazienkę aby była przystosowana dla osoby starszej (pełnosprawna). Głównie chodzi mi o wymianę wanny na taką ze stopniem aby można było usiąść + system uchwytów do utrzymania równowagi, wstania itp. Ktoś ma jakieś doświadczenie i może podzielić się? Np. jakimś sprawdzonym modemem wanny. Czlowiek pytal o wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.01.2023 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Wanna to jest bajer na dziś, jutro pacjent nie podniesie nogi a pojutrze trzeba będzie wjechac na wózku. Przerabiałem temat. Ale jak ktoś się uprze, to ciągle będzie do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 26.01.2023 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Bertha , tylko po co ten sarkazm na koncu?. Autor pytal o wannę, popraw mnie jesli się mylę i gdzies tam bylo pytanie o alternatywy. To tak ad vocem. Niech to zakonczy ten aspekt. Rzecz oczywista, ze w miarę pogarszajacego sie stanu zdrowia wanna przestanie byc rozwiazaniem. W skrajnym przypadku nie bedzie nim nawet walk inn. W linku ktory zamiescilem sa wanny z otwieranymi drzwiami. Nie wnikam w aspekty techniczne i cenę. Choc rozwiazanie za kilka tysiecy zlotych niewiele osob przelknie. Sa rowiez wanny stojace z siedziskiem w cenie ca 10000zl. W podobnych rozwiazaniach widzianych w necie - takie wanny są w demontowalnych obudowach wiec mozna to szybko zdemontowac na rzecz kabiny prysznicowej. I tak, ja tez wiem co pisze z autopsji. Wanna wsrod częsci ludzi starszych nawet z dysfunkcjami ruchu tez ma admiratorów. i sadze ze tak moze byc w sytuacji pytajacego. pozdrawiam https://www.liftplus.pl/wanna-oaza-wanna-dla-niepelnosprawnych https://www.budoplast.com/wanny-z-drzwiami/elegance-wanna-z-drzwiami-dla-starszych-niepelnosprawnych-szczegoly Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Tompas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts