KowalM 07.02.2023 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Jak rozwiązać wentylację w garażu z lanym stropem? Garaż na 2 stanowiska 36 m2 brama 5m Dziura w ścianie to chyba niezbyt sensowne rozwiązanie. Garaż jest przyklejony 1 ścianą do budynku. Nie będzie ogrzewany. Odizolowany styropianem 10cm od domu. Ocieplony styropianem 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.02.2023 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Nawietrzak z żaluzją - dziura w ścianiejedna z odnóg nadmuchu WM domowej wyprowadzona do garażu rozszczelnione okno/okna Różne są opcje - wszystkie powyżej się komuś sprawdziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 07.02.2023 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Rekuperację do garażu wpuszczać?Okien nie ma. Nawietrzak/dziura w ścianie chyba nie będzie mieć ruchu powietrza? Chyba, że brama będzie niezbyt szczelna a dziura po przeciwnej stronie??? W jednym garażu miałem dziurę w ścianie, coś takiego co najwyżej zimno z niej wlatywało, a wilgoć straszna. Edytowane 28 Marca 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 07.02.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Reku do garażu? żeby wyciągała opary z opon, smary, paliwa itd? Nie, w garażu tylko grawitacyjna. jak "dziury' w garazu to musza byc 2 - jedna nawiew druga wywiew. Najlepie po przeciwnej stronie albo w rogach przeciwleglych pomieszczenia na przeciwnych ścianach Edytowane 7 Lutego 2023 przez Dzeus86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.02.2023 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Z WM tylko sam nawiew, bez wyciągania. Potwierdzone, że działa. Co do nawietrzania, przecież tak każdy garaż naziemny jest wentylowany. Zupełnie jak w domu, gdy wystarczyło otworzyć okno przed snem i przewietrzyć pokój. Tyle, że tu mamy otwartą dziurę cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 09.02.2023 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Jedn wyceniający budowę zasugerował mi, żeby tam puścić kilka nitek z podłogówki, ale wydaje mi się to trochę bez sensu, będę wentylował i grzał dodatkowe 36 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.02.2023 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Dokładnie. Grzanie garazu podłogówką to jedna z większych bzdur o jakich słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 13.02.2023 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Ciekawe -jak przepisy zmienią się w przypadku aut elektrycznych?Dlaczego podłogówka to zło?Uważam że to bdb rozwiązanie kiedy chcesz szybko coś osuszyć, niskotemperaturowe rozwiazanie idealne pod pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.02.2023 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 W garażu to zło, bo łatwo doprowadzić do sytuacji zamrożenia posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.02.2023 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Rury w podłogę wrzucisz podczas budowy raz i możesz zapomnieć. Szafkę z zaworami robisz na ścianie od chaty w sprytnum miejscu do którego podciagsz ewentualnie peszel czy rury w ociepleniu do ewentualnej przyszłej PC. Połączysz jak ci będzie pasowac i kiedy chcesz, ale podłogę masz wykonaną na czysto. Rury jeść nie wołają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.02.2023 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Mam garaż ocieplony bez izolacji od gruntu i nigdy temperatura nie spadła w nim poniżej 0%.Kupiłem listwę do podłóg i ściągam nią wodę /śnieg na zewnątrz. Wentylacja by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 14.02.2023 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Podłogówka w garażu tylko wtedy gdy podłoga jest ocieplona. Jak jest nieocieplona -to wiadomo że nie ma sensu. Oczywiście -jak ktoś wspomniał rur można nie zalewać, tylko czy ktoś ma garaż który może zamarznąć?co do wentylacji to warto zgodnie z przepisami przewidzieć wywiew. Nawiew zawsze łatwo zrobić dołem. Tylko popatrz an to z praktycznej strony. Czy nie będzie tam wilgoci? Czy komuś nie wpadnie do głowy odpalenie silnika w zamkniętym garażu? -ale na to lepszy byłby czujnik czadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 14.02.2023 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Mam garaż ocieplony bez izolacji od gruntu i nigdy temperatura nie spadła w nim poniżej 0%. Kupiłem listwę do podłóg i ściągam nią wodę /śnieg na zewnątrz. Wentylacja by się przydała. Masz rekuperator o wydajności 300 m3/h na 175 m2 powierzchni? Jak się to sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts