Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadowienie fundamentu, glina

Keasr223

Recommended Posts

Mam zasypane fundamenty, glina na działce i zastanawiam się czy jeżeli dom jest w strefie drugiej 1m przemarzania i dom posadowiony jest na głębokości 1m(dół ławy ) być może z 10cm głębiej to jest okej ? Tak miałem w projekcie i tak zrobiłem ale nie wiem już sam czy to jest ok z powodu gliny.

Zmraznięta gleba z boku fundamentu nie jest grożna tylko ta od dołu. Jeśli w tym regionie zdarza się że grunt przemarzł poniżej 1m to masz kłopot, ale szczerze wątpie czy w tym kraju są jeszcze takie miejsca....może 10-15 lat temu były. Edytowane przez Toty

Zmraznięta gleba z boku fundamentu nie jest grożna tylko ta od dołu. Jeśli w tym regionie zdarza się że grunt przemarzł poniżej 1m to masz kłopot, ale szczerze wątpie czy w tym kraju są jeszcze takie miejsca....może 10-15 lat temu były.

W Pucku w 2018 rozsadziło rury z wodą, położone na 1,2m. A niby pierwsza strefa!

Opisze swoje obserwacje, co do przemarzania ziemi.

Zima 2020-2021 była wyjątkowo śnieżna i mroźna na Podlasiu.

Mam działkę 100% glina na min 6-7m w głąb (na tyle robiłem badania).

Dokładnie 19 lutego 2021 musiałem posadowić słup elektryczny, temperatura od kilku dni była poniżej -10, a przez 3 dni przed wierceniem utrzymywała się pomiędzy -15 a -20. Błąd jaki zrobiłem to, że odśnieżałem ten fragment działki do gołej ziemi aby łatwo było dojechać, wiercić itp. Okazało się że wierzchnia warstwa ziemi zmarzła na tyle że musiałem łomem przebijać tą skorupę. Grubość zmarzliny to było około 10-12 cm, potem mięciutka mokra glina, wierciłem dalej wiertnicą spalinową.

Z ciekawości odgarnąłem śnieg w pobliżu (dokładnie 23cm śniegu, mam zdjęcie z pomiarów) i pod spodem była mokra, nie zmarźnięta ziemia.

Odśnieżone ścieżki po podwórku wysadziło tak że jeszcze kilka tygodni później było je widać (teren był uniesiony w miejscach gdzie warstwa śniegu nie chroniła ziemi przed zmarznięciem).

Wtedy też się zastanawiałem jaki musi być mróz i ile tygodni trwać żeby zamarzła ziemia na głębokość 1m lub więcej.

W Pucku w 2018 rozsadziło rury z wodą, położone na 1,2m. A niby pierwsza strefa!

Niemoźliwe, pokaż link do artykułu. Zaloże się że te rury były gdzieś odsłonięte albo albo mróz w inny sposob się dostał do wody. Gleba w tym kraju nie zamarza ponizej 60cm od wielu lat, nawet na podlasiu. Żeby gleba tak głeboko zamarzla to nie wystarczy chwilowy mroz -20, a nawet kilkudniowy, to musi być bardzo długi okres bardzo niskich temperatur, także w dzień.

Moj wujek pracował jako koparkowy od lat 80tych i wspominał że na poczatku jego pracy zdarzało się że ziemia w wyjatkowych sytuacjach byla zmarznięta na 60-70cm ale od 20lat lat nigdy nie napotkał zmarzliny na głębokość większą niż jedna łyżka sredniej kopary.

Niemoźliwe, pokaż link do artykułu. Zaloże się że te rury były gdzieś odsłonięte albo albo mróz w inny sposob się dostał do wody. Gleba w tym kraju nie zamarza ponizej 60cm od wielu lat, nawet na podlasiu. Żeby gleba tak głeboko zamarzla to nie wystarczy chwilowy mroz -20, a nawet kilkudniowy, to musi być bardzo długi okres bardzo niskich temperatur, także w dzień.

Moj wujek pracował jako koparkowy od lat 80tych i wspominał że na poczatku jego pracy zdarzało się że ziemia w wyjatkowych sytuacjach byla zmarznięta na 60-70cm ale od 20lat lat nigdy nie napotkał zmarzliny na głębość większą niż jedna łyżka sredniej kopary.

To nie Alaska czy polnocna Kanada że groby można kopać tylko od maja do sierpnia.

Mam zasypane fundamenty, glina na działce i zastanawiam się czy jeżeli dom jest w strefie drugiej 1m przemarzania i dom posadowiony jest na głębokości 1m(dół ławy ) być może z 10cm głębiej to jest okej ? Tak miałem w projekcie i tak zrobiłem ale nie wiem już sam czy to jest ok z powodu gliny.

Czy była adaptacja projektu do lokalnych warunków gruntowych? Glina uplastycznia się pod wpływem wody, obliczeniowo rzadko to wychodzi na tradycyjnym fundamencie bez stabilizacji, a w praktyce budynki stoją dziesięciolecia - winne przewymiarowane współczynniki bezpieczeństwa i uproszczania modelu statycznego.

Norma zakłada najgorszy możliwy scenariusz i upraszcza sytuacje do mapy z 5 strefami ale nie nakazuje uwzględniania rodzaju gruntu, wysokości lustra wody, średniej pokryw śnieżnej itp. Jest to duże uproszczenie dające pewności i super bo żaden inżynier nie chce w takim przypadku liczyć czy w miejscowości X z gleba taka i taka wyjdzie 73 cm albo 88 cm czy 105 cm, jak wystarczy tylko znać strefę i przyporządkowana do niej minimalna głębokość. Popytaj sąsiadów w okolicy założę się najstarsze budynki nie maja stopy na -100 cm nie mówiąc o stali w fundamentach, a ten nowsze różnie bywa.

Od jakiegos czasu sa juz głosy o zmianie ale jakoś PKN nie wnosi aktualizacji

https://inzynierbudownictwa.pl/przemarzanie-gruntu-a-projektowanie-fundamentow/

@Toty Dziadek koparkowy tylko potwierdza ze norma spełnia swoje zadanie, a ze jest przewymiarowana, cóż a w której normie wartość są na granicy albo poniżej?

Edytowane przez irtherm

Niemoźliwe, pokaż link do artykułu.

To nie Alaska czy polnocna Kanada że groby można kopać tylko od maja do sierpnia.

Tia. Reuters niestety nie informował o rurach w Pucku, wybacz ;)

Wiem to od gościa który mi kopał wodę od wodociągów. Niestety nie chciał dać na piśmie zeznań podpisanych krwią, więc wierzysz albo nie. Moja architektka mówiła mi, że jej koleżanka zaprojektowała sobie dom, w którym posadowienie było na styk z wytycznymi i ... domek podniosło z jednej strony. Teraz butelki same turlają się po podłodze. A co się dzieje za oknem to ja sam widzę najlepiej - obecnie +7 stopni, a jest środek lutego.

Tia. Reuters niestety nie informował o rurach w Pucku, wybacz ;)

Wiem to od gościa który mi kopał wodę od wodociągów. Niestety nie chciał dać na piśmie zeznań podpisanych krwią, więc wierzysz albo nie.

Także nie wierze, bo nie masz żadnych dowodów :) Ludzie rózne rzeczy gadają, najchętniej takie które mogę zaciekawić.

Nowe podejście do oceny zasięgu przemarzania gruntów

rys-4-750x710.jpg

przemarzanie-tab.jpg

Rys. 4. Propozycja nowej mapy przemarzania gruntu w Polsce oraz wstępnie ustalone wartości głębokości położenia izotermy zerowej (Zk ) i zasięgi poszczególnych stref w Polsce [16]

J.A. Żurański, T Godlewski, O przemarzaniu gruntu w Polsce, prace naukowe, Monografie ITB, Warszawa 2017

Autor dr hab. inż. Tomasz Godlewski

Instytut Techniki Budowlanej

https://inzynierbudownictwa.pl/przemarzanie-gruntu-a-projektowanie-fundamentow/

Edytowane przez d7d