KubalaKKS 05.03.2023 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Witam. Wiem że ogrodzenia które mają mniej niż 2.2 m wysokości nie wymagają zgłoszeń.. ale ja robiąc ogrodzenie chce mieć podkładkę na wszystko i takie pismo mi gmina napisałana moją prośbę ale... napisali żebym odsunął się nie od drogi lecz od płyt chodnikowych które ułożone są na drodze.. wszystko było by okej lecz płyty 10 cm biegną po mojej działce zatem mam się odsunąć 0.5 metra od płyty czyli zewnętrznej krawędzi drogi czy też 0.5 m od granicy działki ? Jak to wygląda w świetle prawa ? Sąsiad przyznał rację że go trochę poniosło a droga była robiona parę lat temu przed wytyczeniem (brzydko mówiąc na pałę). Jeden z Geodetow stwierdził że mimo że droga jet na mojej działce to mam się od niej odsunąć a nie od granicy... gdyby ktoś zrobił drogę 5 metrów na mojej działce to co ? Również mam sie odsunąć mimo że jest na moim ? Co robić ? Czy wogóle jest jakieś prawo mówiące ile mam się odsunąć od drogi gminnej / prywatnej ? Nie mówię tutaj o drogach szybkiego ruchu oczywiście:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.03.2023 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Witam. Wiem że ogrodzenia które mają mniej niż 2.2 m wysokości nie wymagają zgłoszeń.. ale ja robiąc ogrodzenie chce mieć podkładkę na wszystko i takie pismo mi gmina napisałana moją prośbę ale... napisali żebym odsunął się nie od drogi lecz od płyt chodnikowych które ułożone są na drodze.. wszystko było by okej lecz płyty 10 cm biegną po mojej działce zatem mam się odsunąć 0.5 metra od płyty czyli zewnętrznej krawędzi drogi czy też 0.5 m od granicy działki ? Jak to wygląda w świetle prawa ? Sąsiad przyznał rację że go trochę poniosło a droga była robiona parę lat temu przed wytyczeniem (brzydko mówiąc na pałę). Jeden z Geodetow stwierdził że mimo że droga jet na mojej działce to mam się od niej odsunąć a nie od granicy... gdyby ktoś zrobił drogę 5 metrów na mojej działce to co ? Również mam sie odsunąć mimo że jest na moim ? Co robić ? Czy wogóle jest jakieś prawo mówiące ile mam się odsunąć od drogi gminnej / prywatnej ? Nie mówię tutaj o drogach szybkiego ruchu oczywiście:)) Może wystosuj pismo do gminy że odsuniesz się od płyt jak te znikną z Twojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.03.2023 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Ogrodzenie stawiasz tak aby stało na twoim gruncie. Wskazane jest a nawet rozsądne, aby inwestycję w ogrodzenie poprzedzić okazaniem granic, niekiedy potrzebne moze byc ustalenie granic. To zreferuje ci geodeta który będzie miał wykonywac takie prace na twoje zlecenie. Na zlecenie ze strony gminy raczej są małe szanse , chyba że udowodnisz tak z palca w urzędzie gminy że naruszyli twój stan posiadania. Niekiedy uda się to wykazać nawet na mapie syt-wys, o ile jest takowa i ma aktualny pomiar nawirzchni/jezdni/chodników. Wleźliscie w szkode, to zapłaććie. Może być tak, że w MPZP jest planowane poszerzenie drogi lecz gnmina nie ma kasy na podziały, lecz jeśli stawiasz trwałe i kosztowne ogrodzenie to ma sens odsunąc się według MPZP. Chociaz z drugiej strony to wtedy gmina nie będzie sie poczuwała do wykupienia gruntu. Nie wiem, musisz to wyczuć podczas rozmów, bo może lepiej nie zaczynac od strzelania z armat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.03.2023 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2023 Pismo z gminy jest bezprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 26.03.2023 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Masz linie rozgraniczająca drogę na swojej działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.03.2023 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Jeśli planując ogrodzenie wzywałeś geodetę do wyznaczenia granicy i jesteś na 100% pewny że gmina robiąc drogę chodnik weszła na Twoją działkę to w zależności od wielkości szkody możesz napisać pismo wniosek o postępowanie rozgraniczające.W tym punkcie radzę dobrze się zastanowić czy owe 10 cm i następne jest warte całego postępowania, oraz sprawdź MPZP czy czasem faktycznie nie mieli w planach poszerzenia drogi.Nie musisz się odsuwać o 0,5m ale stawiając ogrodzenie będziesz musiał zwrócić szczególną uwagę aby po zakończeniu prac chodnik lub inne dobro przylegające do niego czasem się nie zapadło.Po rozpatrzeniu wniosku Wójt lub Burmistrz powinien powołać geodetę który tego dokona. Jeśli więc chodnik lub inne dobro społeczne weszło Tobie na działkę a powołany geodeta wykaże sprzeczność to musi dojść do ugody w postaci odkupienia tej część gruntu, wyznaczenia innej rekompensaty np. w postaci zwolnienia z podatków.W innym przypadku postępowanie administracyjne zostaje umorzona a sprawa trafia do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts