Ratpaw 15.03.2023 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Poleciałeś po bandzie No to nie zrozumiałeś ironii. A wracając do pierwszego postu, kilka tygodni temu oglądałem oferty biura nieruchomości na południu Polski. Dowiedziałem się, że tanie domy są kupowane przez rodziny Ukraińskie. Te droższe (powyżej powiedzmy 200 tys) są poza ich zasięgiem, ponieważ nie mają odpowiedniej zdolności kredytowej. Pozostały też domy nie zdatne do użytku, ruderki do remontu albo o naprawdę niskim standardzie. Byłem naprawdę zaskoczony, że wymiotło tanie oferty nawet z wiosek zabitych dechami, ale widocznie mnóstwo Ukraińców doszło do wniosku, że lepiej kupić na własność niż płacić za wynajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2023 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Z czego oni żyją na tych wioskach zabitych dechami? Sami informatycy na zdalnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.03.2023 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Wioski są wokół miast i miasteczek, wystarczy mieć samochód, żeby dojechać. Drogi są dobre i niezatłoczone. Imigrantów jest mnóstwo choćby w sklepach. Wykonują oni głównie prace, których nie chcą wykonywać Polacy. Raczej nie słyszałem narzekań na imigrantów, jeśli już to próba wyłudzenia, np strzyżenia za darmo, bo "u nas jest wojna i mi się należy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_witos 16.03.2023 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Wioski są wokół miast i miasteczek, wystarczy mieć samochód, żeby dojechać. Drogi są dobre i niezatłoczone. Imigrantów jest mnóstwo choćby w sklepach. Wykonują oni głównie prace, których nie chcą wykonywać Polacy. Raczej nie słyszałem narzekań na imigrantów, jeśli już to próba wyłudzenia, np strzyżenia za darmo, bo "u nas jest wojna i mi się należy". a jakie to są prace których nie chcą wykonywać Polacy? bo z czego wiem 20% Polaków pracuje za minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2023 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 a jakie to są prace których nie chcą wykonywać Polacy? bo z czego wiem 20% Polaków pracuje za minimalną Na czterech lekarzy, u których byłem trzech (czy raczej trzy, bo wszystkie były kobietami) mówiło z ewidentnie wschodnim akcentem. Czwarty był śniady i ewidentnie polski nie był jego ojczystym językiem. Na kasach w marketach też chyba już większość ma wschodni akcent. Budowlanka leży nie tylko dlatego, że kredyty drogie (bo wiele budów trwa na kredyt zaciągnięty wcześniej) - ale przez brak rąk do pracy bo panów z Ukrainy coraz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.03.2023 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 a jakie to są prace których nie chcą wykonywać Polacy? bo z czego wiem 20% Polaków pracuje za minimalną Pytanie powinno brzmieć: jakie to są prace i za jakie pieniądze? Bo ja bym nie chciał podjąć pracy za 1/4 mojego obecnego wynagrodzenia, a byłaby to kwota grubo powyżej "minimalnej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 a jakie to są prace których nie chcą wykonywać Polacy? bo z czego wiem 20% Polaków pracuje za minimalną Hotelarstwo, większość pokojówek to Ukrainki, sadownictwo - to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_witos 16.03.2023 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Hotelarstwo, większość pokojówek to Ukrainki, sadownictwo - to samo Bardzo ciekawe. Może Pan podać odnośnik do statystyk? Czy to tylko własne nie poparte niczym subiektywne tezy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2023 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 (edytowane) W trakcie roku 10-12 nocy śpię w hotelach (praktycznie za każdym razem inny). Trudno o inną pokojówkę, niż ze wschodnim akcentem. Trochę lektury: Polacy coraz rzadziej podejmują się pracy w sadownictwie, ogrodnictwie czy branży hotelarskiej, wrażliwej na pandemię. Właściciele hoteli mają duży problem z zatrudnieniem kucharzy, kelnerów i recepcjonistów, a presja płacowa rośnie. Ponad połowa pracodawców ma problem ze skompletowaniem hotelowej załogi. Aż 70 proc. hotelarzy wskazywało na trudności ze znalezieniem kucharzy, 62 proc. nie mogło sobie poradzić z zatrudnieniem kelnerów, 56 proc. borykało się z brakiem recepcjonistów, a co drugi hotel nie był w stanie zatrudnić wystarczającej liczby pracowników służby pięter. https://strefabiznesu.pl/firmy-zwalnialy-teraz-pracownicy-nie-chca-do-nich-wrocic-bez-podwyzek/ar/c10-15724510 Pracownicy sezonowi potrzebni są również na południu Polski. Witryny sklepów i restauracji na Krupówkach obklejone są ogłoszeniami o pracę. - Braki są ogromne, rąk do pracy nie ma w ogóle, cała branża opiera się tutaj głównie na pracownikach sezonowych z Ukrainy. Polaków do pracy nie ma, nie wiem gdzie ci wszyscy ludzie uciekli - relacjonuje Łukasz Filipowicz z ośrodka Piano w Zakopanem. https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-08-17/slyszymy-ich-niemal-wszedzie-ilu-jest-ukraincow-w-polsce/ O tym, jak dbać o pracownika doskonale wie sadownik Marcin Lis, który przygotowuje się do jesiennych zbiorów jabłek. - Około 60-70 proc. procent kadry, którą zatrudniam powtarza się, chętnie wracają, staram się im zapewnić dobre warunki socjalne. Oni mają swoje gospodarstwa na Ukrainie i przyjeżdżają, kiedy u nich nie ma wytężonych prac. Albo przyjeżdżają ich żony dzieci, członkowie rodziny, którzy pracują w mieście i biorą urlop na zbiory - mówi Lis. https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-08-17/slyszymy-ich-niemal-wszedzie-ilu-jest-ukraincow-w-polsce/ Nawet 200 tysięcy Ukraińców rocznie podejmuje prace sezonowe w Polsce – mówi prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski. To w dużej mierze dzięki nim polscy sadownicy i ogrodnicy są konkurencyjni na rynkach międzynarodowych, bo Polacy niechętnie pracują przy zbiorach owoców. Od kilku lat obserwujemy napływ pracowników ze Wschodu. Letnie miesiące to okres zwiększonego zapotrzebowania na pracowników w sadach i na polach. Polacy niechętnie podejmują tego typu prace – wolą stałe zatrudnienie i wynagrodzenie. Dlatego sadownicy szukają pracowników za wschodnią granicą. https://www.wrp.pl/ukraincy-zapewniaja-konkurencyjnosc-polskiego-sadownictwa/ Edytowane 16 Marca 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 16.03.2023 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Bardzo ciekawe. Może Pan podać odnośnik do statystyk? Czy to tylko własne nie poparte niczym subiektywne tezy? Przez wiele lat współpracowałem z pewnym hotelem w Sopocie i potwierdzam, co pisze fotohobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.03.2023 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 No to nie zrozumiałeś ironii. Zrozumiałem, może zabrakło na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.03.2023 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 a jakie to są prace których nie chcą wykonywać Polacy? bo z czego wiem 20% Polaków pracuje za minimalną Pewnie takie prace jakich Niemcy, Francuzi, Belgowie, Holendrzy i inni nie chcą wykonywać u siebie a Polacy i inni wykonują u nich. W Polsce te pracy wykonują Ukraińcy i inny zza wschodniej granicy. W idealnym świecie nikt nie nie miał minimalnej płacy w wszyscy mieli by powyżej średniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.03.2023 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 a jakie to są prace których nie chcą wykonywać Polacy? bo z czego wiem 20% Polaków pracuje za minimalną Jak byłę 20 letnim dzieciakiem to robiłem różne rzeczy. Teraz to świat musiałby się walić abym poszedł do magazynu czy na kasę. Ta wojna to jedna z lepsza rzeczy która spotkała PL w ostatnich latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.03.2023 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Ta wojna to jedna z lepsza rzeczy która spotkała PL w ostatnich latach. Ja też się cieszę, że mocarstwo atomowe rozpętało pełnoskalową wojnę tuż przy naszej granicy. Wręcz nie mogę zasnąć ze szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.03.2023 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Ja też się cieszę, że mocarstwo atomowe rozpętało pełnoskalową wojnę tuż przy naszej granicy. Wręcz nie mogę zasnąć ze szczęścia. No kibli ani prądu na wiochach nie maja ale miliardy na wojnę mają , co za durne kacapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.03.2023 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Ja też się cieszę, że mocarstwo atomowe rozpętało pełnoskalową wojnę tuż przy naszej granicy. Wręcz nie mogę zasnąć ze szczęścia. Myśl o korzyściach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.03.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 No kibli ani prądu na wiochach nie maja ale miliardy na wojnę mają , co za durne kacapy. Mają inny system wartości. Z ich punktu widzenia to my jesteśmy durni, bo zamiast się zbroić i okazywać siłę wydajemy pieniądze na kible na wioskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.03.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Myśl o korzyściach Odniosę być może korzyści, jeśli tę zawieruchę w ogóle przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.03.2023 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Odniosę być może korzyści, jeśli tę zawieruchę w ogóle przeżyję. Patrząc w skali kraju: -Mielimy największego wroga czyimiś rękami - Utylizujemy przestarzały sprzęt i stara amunicję na powyższy cel -Stary złom zastępujemy nowym w miarę przyzwoitym sprzętem -Napływ taniej siły roboczej (tutaj rzad nawalił) ale zysk jest. Ryzyko eskalacji konwencjonalnej jest raczej minimalne ruski nie ogarniają Ukrainy a gdzie dodatkowy front otwierać. A dla mnie szacunkowo zysk netto za 2023 raczej znów wzrośnie powyżej inflacji więc im gorzej tym lepiej. A tak odnośnie domów brak mieszkań tzn deweloperzy dadzą zarobić. Dokupowałem na początku roku. Może w końcu doczekamy się ustawy o polskich REITach jak nasili się wyjem instytucjonalny Edytowane 17 Marca 2023 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.03.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Trzymam kciuki za "czyjeś ręce", aby zmieliły do końca tego wroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts