kemot_p 20.11.2023 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Nie wiem, czy rzesza - u mnie sezon pizzowy trwa. Idę ciasto na weekend robić Podrzuć jakieś fotki jak rozwiązałes kwestię rusztu do kamienia. W weekend będzie mi facet naprawiał drzwi do garażu, to przy okazji wystawał by i ruszt. Palę w kominku codziennie i żona nabrała ochoty na spróbowanie pizzy z kominka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.11.2023 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Podrzuć jakieś fotki jak rozwiązałes kwestię rusztu do kamienia. W weekend będzie mi facet naprawiał drzwi do garażu, to przy okazji wystawał by i ruszt. #20 Jak się wezmę drugi raz, to zrobię piętrowy (na dwa kamienie) - żeby od góry też kamień dogrzewał pizzę czy chleb. Jak piekłem bezpośrednio na kamieniu, to jak góra była OK to spód przypalony. Dołożenie siatki rozwiązało problem. Ale z kamieniem nad powinno być jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.11.2023 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 ma znaczenie. Dyrektywy muszą być wdrażane (w różnym tempie ale kiedyś tak) Dla Kowalskiego nie ma znaczenia, bo i tak do chałupy przychodzi polski strażnik, jak kiedyś Milicja. Chodziło mi o to, czy nasz rząd znów dodał od siebie i dokręcił śrubę unijną. , mam kominek na węgiel. Serio. No, kozę nie kominek ale taką kominkową. Jak ją kupowałam 15 lat temu, to specjalnie taką, z myślą, że czasem drewna może nie być Owszem, kilka razy paliliśmy w niej węglem na samym początku, żeby szybciej dom wysuszyć. Ciepło z węgla a z drzewa to inna bajka. Od tamtego czasu już nie. Ale drewnem palimy co dzień, dla klimatu, bo ogrzewanie jest gazowe. To jesteś drugą osobą, z którą mam przyjemność rozmawiać o paleniu węglem w kominku. Przyznasz, że to raczej rzadkość. Czasem w starych chałupach pali się węglem, ale to raczej w piecach kuchennych. Można wiedzieć dlaczego przestaliście palić węglem, skoro ciepło z niego to taki miód i orzeszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.11.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Dzięki. To kamień szamotowy? Jaka grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.11.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Dzięki. To kamień szamotowy? Jaka grubość? Kordieryt ok. centymetra. Jeden załatwiłem - włożyłem mokry do rozgrzanego kominka i pękł. Ale dłuższy czas na takim pękniętym piekłem i dalej nie pękał. Potem kupiłem w Biedronce (też kordieryt) - daje radę. W międzyczasie przetestowałem granit - po jednym pieczeniu popękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXERS 11.07.2024 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2024 Mam używam super. Kominek . Ja sobie chwalę. Jest trochę więcej pracy bo trzeba ogarnąć temat drewna. Składowania. Musi być suche . Przynoś. Popiół wynieś. Nie dymi się tak jak sporo osób mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 11.07.2024 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2024 Uważam że w obecnych czasach warto mieć kominek ... choćby na wypadek jakichś problemów z dostawą innych mediów ... więc raczej nie z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denons 25.07.2024 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2024 Mam kominek. Używamy ze 4 razy do roku. Zapach dymu, sprzątanie. To nie dla mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts