Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto robić kominek / kozę w nowym domu?

Recommended Posts

Nie wiem, czy rzesza - u mnie sezon pizzowy trwa. Idę ciasto na weekend robić :)

Podrzuć jakieś fotki jak rozwiązałes kwestię rusztu do kamienia. W weekend będzie mi facet naprawiał drzwi do garażu, to przy okazji wystawał by i ruszt. Palę w kominku codziennie i żona nabrała ochoty na spróbowanie pizzy z kominka :):):)

Podrzuć jakieś fotki jak rozwiązałes kwestię rusztu do kamienia. W weekend będzie mi facet naprawiał drzwi do garażu, to przy okazji wystawał by i ruszt.

Jak się wezmę drugi raz, to zrobię piętrowy (na dwa kamienie) - żeby od góry też kamień dogrzewał pizzę czy chleb. Jak piekłem bezpośrednio na kamieniu, to jak góra była OK to spód przypalony. Dołożenie siatki rozwiązało problem. Ale z kamieniem nad powinno być jeszcze lepiej.

ma znaczenie. Dyrektywy muszą być wdrażane (w różnym tempie ale kiedyś tak)

Dla Kowalskiego nie ma znaczenia, bo i tak do chałupy przychodzi polski strażnik, jak kiedyś Milicja. Chodziło mi o to, czy nasz rząd znów dodał od siebie i dokręcił śrubę unijną.

,

mam kominek na węgiel. Serio. No, kozę nie kominek ale taką kominkową. Jak ją kupowałam 15 lat temu, to specjalnie taką, z myślą, że czasem drewna może nie być :) Owszem, kilka razy paliliśmy w niej węglem na samym początku, żeby szybciej dom wysuszyć. Ciepło z węgla a z drzewa to inna bajka. Od tamtego czasu już nie. Ale drewnem palimy co dzień, dla klimatu, bo ogrzewanie jest gazowe.

To jesteś drugą osobą, z którą mam przyjemność rozmawiać o paleniu węglem w kominku. Przyznasz, że to raczej rzadkość. Czasem w starych chałupach pali się węglem, ale to raczej w piecach kuchennych.

Można wiedzieć dlaczego przestaliście palić węglem, skoro ciepło z niego to taki miód i orzeszki?

Dzięki. To kamień szamotowy? Jaka grubość?

Kordieryt ok. centymetra. Jeden załatwiłem - włożyłem mokry do rozgrzanego kominka i pękł. Ale dłuższy czas na takim pękniętym piekłem i dalej nie pękał. Potem kupiłem w Biedronce (też kordieryt) - daje radę. W międzyczasie przetestowałem granit - po jednym pieczeniu popękał.

• 7 months później...
  • 2 weeks później...