Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam krokiew na poddaszu 10cm od ściany szczytowej, co wsunąć w tę szparę dla ocieplenia - wełnę, styropian czy zasikać pianą?

Poddasze oczywiście ogrzewane? To ścianę szczytową powinieneś mieć znacznie poniżej dołu krokwi i ocieplenie elewacji powinieneś połączyć nad nią z ociepleniem połaci.

IMG_2560.jpg

Witam, mam krokiew na poddaszu 10cm od ściany szczytowej, co wsunąć w tę szparę dla ocieplenia - wełnę, styropian czy zasikać pianą?

10 cm od ściany czy od ocieplenia.

Pomiędzy krokwią a ścianą a także ścianą a membraną lub deskowaniem powinna być wełna.

To samo jeśli krokiew jest na zewnątrz, poza ścianą szczytową

Styropian jako ocieplenie ściany szczytowej powinien dochodzić do wełny i krokwi .

Edytowane przez Mareks77
na wierzchu ściany szczytowej mam styropian, mi chodzi o tę wąską przestrzeń połaci między krokwią a bokiem ściany szczytowej. czy wciśnięta tam wełna nie opadnie - zostawiać tam 3 cm luzu między nią a deskowaniem ( szczelina wentylacyjna) czy nie? W przypadku zastosowania styropianu czy mogę go zrównać z krokwią a potem przykryć 2 warstwą wełny?

Co ma ci opaść skoro jest jej 10 cm.

Pasek dobrej gęstej wełny 15 cm pomiędzy krokwiami 70 cm czasem nie opada i sznurkujesz go dla świętego spokoju.

A po drugie to napisałeś że przykrywasz drugą warstwą wełny.

Równie dobrze możesz tam wsunąć 10 cm pasek styropianu o wysokości 2 cm mniejszej niż krokiew.

Psikniesz na ścianę kleju w piance niskoprężnej i wsuwasz pasek........... to takie trudne?

Zauważ że wełna się rozpręża, a krzywo docięty styropian będziesz potem piankował.

Edytowane przez Mareks77