Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fałszywy komin

Recommended Posts

Witam.

Mam dom w stanie SSO.

Za około 2 tyg. wchodzi dekarz. i tu mam zagwozdkę.

Nasz dom nie ma kominka, ogrzewany będzie pompą ciepła, a wentylacja będzie mechaniczna. Jednostka wentylacyjna umieszczona będzie na poddaszu.

W związku z powyższym nasz dom nie będzie miał typowego komina.

Czerpnia będzie zamontowana nad oknem w lukarnie.

Pojawi się pytanie co do wyrzutni.

Chciałbym też mieć jakiś komin na dachu, dziwnie mi wygląda dom bez komina :)

Mam taki pomysł, żeby dekarz zrobić fałszywy komin, tj konstrukcję z desek o wymiarach np. 60x60 , później byłoby to zabezpieczone blachą. Na tym fałszywym kominie zamontowana byłaby wyrzutnia z rekuperacji.

Co o tym sądzicie ?

• Like 1

Za około 2 tyg. wchodzi dekarz.

Pojawi się pytanie co do wyrzutni.

Mam taki pomysł, żeby dekarz zrobić fałszywy komin, tj konstrukcję z desek o wymiarach np. 60x60 , później byłoby to zabezpieczone blachą. Na tym fałszywym kominie zamontowana byłaby wyrzutnia z rekuperacji.

Co o tym sądzicie ?

Nie rob dziadostwa, jest tyle systemowych przejść przez pokrycie dachowe do montażu wyrzutni.

• 2 weeks później...

tu raczej nie chodzi o dziadostwo, tylko o samo posiadanie komina, jakoś czegoś mi brakuje teraz jak patrzę na dach :)

Co sądzicie o budowie samego fałszywego komina ? nie będzie miał przejścia przez deskowanie, jedynie będzie to konstrukcja z desek obita blachą a na niej zamontowany będzie strażak. Walorów użytkowych nie będzie, jedynie estetyka.

tu raczej nie chodzi o dziadostwo, tylko o samo posiadanie komina, jakoś czegoś mi brakuje teraz jak patrzę na dach :)

Tak samo myślałem, ale już mi przeszło. Poszukaj w sieci zdjęć domów z dachami bez kominów, pościągaj i oglądaj codziennie. Możesz na tapetę w kompie czy telefonie wrzucać. Za dwa-trzy miesiące będziesz się dziwić, że ci mogło na dachu rury wydechowej brakować.