krzysiek8819 01.06.2023 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 Witam. Mam dom w stanie SSO. Za około 2 tyg. wchodzi dekarz. i tu mam zagwozdkę. Nasz dom nie ma kominka, ogrzewany będzie pompą ciepła, a wentylacja będzie mechaniczna. Jednostka wentylacyjna umieszczona będzie na poddaszu. W związku z powyższym nasz dom nie będzie miał typowego komina. Czerpnia będzie zamontowana nad oknem w lukarnie. Pojawi się pytanie co do wyrzutni. Chciałbym też mieć jakiś komin na dachu, dziwnie mi wygląda dom bez komina Mam taki pomysł, żeby dekarz zrobić fałszywy komin, tj konstrukcję z desek o wymiarach np. 60x60 , później byłoby to zabezpieczone blachą. Na tym fałszywym kominie zamontowana byłaby wyrzutnia z rekuperacji. Co o tym sądzicie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.06.2023 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 Co o tym sądzicie ? Kup wyrzutnię systemową (najlepiej aluminiową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.06.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 Za około 2 tyg. wchodzi dekarz. Pojawi się pytanie co do wyrzutni. Mam taki pomysł, żeby dekarz zrobić fałszywy komin, tj konstrukcję z desek o wymiarach np. 60x60 , później byłoby to zabezpieczone blachą. Na tym fałszywym kominie zamontowana byłaby wyrzutnia z rekuperacji. Co o tym sądzicie ? Nie rob dziadostwa, jest tyle systemowych przejść przez pokrycie dachowe do montażu wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek8819 12.06.2023 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 tu raczej nie chodzi o dziadostwo, tylko o samo posiadanie komina, jakoś czegoś mi brakuje teraz jak patrzę na dach Co sądzicie o budowie samego fałszywego komina ? nie będzie miał przejścia przez deskowanie, jedynie będzie to konstrukcja z desek obita blachą a na niej zamontowany będzie strażak. Walorów użytkowych nie będzie, jedynie estetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.06.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Ale Ty masz problem! Wpisz w google "fake chimney roof" albo GRP enclousers albo faux chimneys i wybierz grafikę. Jest tego wiele w krajach bardziej cywilizowanych niż Polska. I nie rób żadnych przejść przez dach - po co go dziurawić niepotrzebnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 12.06.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 tu raczej nie chodzi o dziadostwo, tylko o samo posiadanie komina, jakoś czegoś mi brakuje teraz jak patrzę na dach Tak samo myślałem, ale już mi przeszło. Poszukaj w sieci zdjęć domów z dachami bez kominów, pościągaj i oglądaj codziennie. Możesz na tapetę w kompie czy telefonie wrzucać. Za dwa-trzy miesiące będziesz się dziwić, że ci mogło na dachu rury wydechowej brakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 13.06.2023 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Mam dom bez komina. Ostatnią rzeczą o jakiej pomyślałbym to wstawiać fakeowy komin. Po co to, na co to komu? Czy komin dodaje uroku domowi, nie sądzę, ale dzieci mają nieraz zagwozdkę czy narysować dom z kominem czy bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.06.2023 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Mam dom bez komina. Ostatnią rzeczą o jakiej pomyślałbym to wstawiać fakeowy komin. To zdroworozsądkowe myślenie po co dziurawić, psuć pokrycie dachowe, przecież może być jakaś niedoróbka i zaleje mieszkanie za parę lat i się wtedy odechce atrap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts