gryziciel 03.06.2023 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 witam, z duzym zaangazowaniem (m.in. czytanie na forum, ustalenia z elektrykiem, ktory sobie sam postawil PV), przygotowalem dom pod pozniejsza instalacje PV: kable solarne na dach, kabel uziomowy od rozdzialnicy na dach, dalej solarne i 3 fazowy do piwnicy, gdzie chce miec falownik. Wszystko schowane pod posadzka, w welnie poddasza, za GK itp. I teraz przyszedl pierwszy handlowiec "wiekszej" firmy PV, ja mu pokazalem jaki jestem pieknie przygotowany, a on mi uswiadomil, ze oni nie moga mi zrobic instalacji na moich materialach, bo nie moga na nie dac gwarancji. I ze niby zadna powazna firma w to nie pojdzie. bo rekojmia, ubezpieczenie, prawnicy itp. W sumie jest to logiczne i w jakims sensie dobrze swiadczy o firmie, ale i tak jestem w lekkim szoku, bo nikt tutaj o tym (chyba?) nie pisal. Wiec pisze ku przestrodze - ze przygotowanie instalacji na wlasna reke jest albo bez sensu albo z automatu odsiewa z grona potencjalnych wykonawcow pewne firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 03.06.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Jeśli to handlowiec to musiał tak zareagować , on sprzedaje instalacje kpl. i skąd niby ma wiedzieć jaki kabel, przewód położyłeś, zaproś wykonawcę który niejeden kabel widział i będzie wiedział czy ten się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 03.06.2023 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Odsianie tych "większych" firm to tylko zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 03.06.2023 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Odsianie tych "większych" firm to tylko zaleta. wlasnie widze ze sie dalem tu na FM wpuscic w maliny. Teraz albo wyrzuce te przygotowania i kable w bloto albo zamiast chociaz raz jedyny poczuc sie na budowie jak klient w sklepie ze standardowym produktem (oferta na tablecie, infolinia, umowiony termin, gwarancje, wykonane 10000 instalacji, wiec milion much nie moze sie mylic), bede prowadzil casting na wykonawce zupelnie sie nie znajac na temacie albo doktoryzowal zeby cokolwiek zrozumiec. Przedsmak juz mam, bo maly wykonawca polecany przez kolege moje zapytanie olal mimo przypominania sie. Ludzie nie czytajcie tego forum;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.06.2023 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 @gryzicielA skąd brać Twoim zdaniem informacje nt wykonania tego typu instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.06.2023 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Może Twój elektryk Cię naciągnął?Skoro już przeciagasz linę, idź w tym kierunku Ma uprawnienia do tego typu instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.06.2023 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Jaki ten durny...Cytat z netu.."Ustawa blokująca rozwój energii ze źródeł odnawialnych została przygotowana przez PiS i trafiła do Sejmu. Co naprawdę dziwne, ustawa ma wsparcie… Ministerstwa Klimatu, które powinno raczej chronić środowisko a nie wspierać jego niszczenie. Jednak działacze PiS są na tyle głupi i bezmyślni, że chcą aby Polacy płacili za prąd jeszcze więcej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.06.2023 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Ciąg dalszy cytatu.."Nowa ustawa praktycznie zablokuje rozwój fotowoltaiki w naszym kraju. To jednak nie koniec, w Ministerstwie Finansów są prowadzone prace nad podatkiem od fotowoltaiki, który ma najpierw objąć przedsiębiorców a potem, docelowo, także osoby indywidualne. Na razie jednak PiS ukrywa ten pomysł, zamierza go wdrożyć dopiero po wyborach, o ile wygra, co jest coraz bardziej wątpliwe." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.06.2023 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Podlinkuj źródło.A że wprowadzą, to tylko kwestia czasu.Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 04.06.2023 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Na razie jednak PiS ukrywa ten pomysł, zamierza go wdrożyć dopiero po wyborach, o ile wygra, co jest coraz bardziej wątpliwe." Jeśli myślisz że ci drudzy to "wszystko dla ludzi" to musze Ci przypomnieć jak poprzednicy okradli nas np. z drugiego filaru (przenieśli do ZUS nasze prywatne pieniądze) , to są dwie ręce tego samego bandyty takiego znalazłem linka z tego roku : https://enerad.pl/aktualnosci/podatek-od-fotowoltaiki-czy-istnieje-cos-takiego/ i tutaj z ubiegłego roku: https://ekohub.pl/podatek-od-fotowoltaiki osobiście bym się tym nie przejmował , net-billing godzinowy zrobi swoje Edytowane 4 Czerwca 2023 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 04.06.2023 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 witam, z duzym zaangazowaniem (m.in. czytanie na forum, ustalenia z elektrykiem, ktory sobie sam postawil PV), przygotowalem dom pod pozniejsza instalacje PV: kable solarne na dach, kabel uziomowy od rozdzialnicy na dach, dalej solarne i 3 fazowy do piwnicy, gdzie chce miec falownik. Wszystko schowane pod posadzka, w welnie poddasza, za GK itp. I teraz przyszedl pierwszy handlowiec "wiekszej" firmy PV, ja mu pokazalem jaki jestem pieknie przygotowany, a on mi uswiadomil, ze oni nie moga mi zrobic instalacji na moich materialach, bo nie moga na nie dac gwarancji. I ze niby zadna powazna firma w to nie pojdzie. bo rekojmia, ubezpieczenie, prawnicy itp. W sumie jest to logiczne i w jakims sensie dobrze swiadczy o firmie, ale i tak jestem w lekkim szoku, bo nikt tutaj o tym (chyba?) nie pisal. Wiec pisze ku przestrodze - ze przygotowanie instalacji na wlasna reke jest albo bez sensu albo z automatu odsiewa z grona potencjalnych wykonawcow pewne firmy. Jeśli masz odpowiednie kable i przewody, jakiś projekt i jest to odebrane przez elektryka to nie widze uzasadnienia dla którego firma nie chce się podjąć prac. 1. Gwarancja Dają ci gwarancję na swoją pracę. Po to jest podpis elektryka na odbiorze twojej przygotowanej instalacji, aby zaświadczyć wykonanie zgodnie z projektem. 2. Brak projektu, dokumentacji. Tu może być problem. Jak najbardziej nie powinni wykorzystywać tego co masz zrobione. 3. Brak podpisu elektryka z uprawnieniami SEP Tu też problem. Jak najbardziej nie powinni wykorzystywać tego co masz zrobione. Oni chcą zrobić całość bo chcą więcej zarobić to normalne. Ich instalacje będzie podłączona do twojej dystrybucji, do twojego wlz-etu. Czemu tam nie widzą probelmu/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 04.06.2023 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Jeśli myślisz że ci drudzy to "wszystko dla ludzi" to musze Ci przypomnieć jak poprzednicy okradli nas np. z drugiego filaru (przenieśli do ZUS nasze prywatne pieniądze) , to są dwie ręce tego samego bandyty takiego znalazłem linka z tego roku : https://enerad.pl/aktualnosci/podatek-od-fotowoltaiki-czy-istnieje-cos-takiego/ i tutaj z ubiegłego roku: https://ekohub.pl/podatek-od-fotowoltaiki osobiście bym się tym nie przejmował , net-billing godzinowy zrobi swoje No niestety jedni warci drugich. Ja pamiętak jak jedni (nie ważne którzy) "jak dojdziemy do władzy to rozliczymi tych co rządzą" No i doszli do władzy... i ? Nic. Teraz kolejni... "jak dojdziemy do władzy to ich rozliczymy!" W sumie już ze 3 frakcje to opowiadały. Niestety KAŻDA z nich ma coś za uszami... i wsadzając "oponenta" wsadzą też siebie. ps. Oni tacy anty opozycyjni są, że poza kuluarami to "cześć i co słychać" . Tylko taka gra... bo muszą tak robić jedni na drugich narzekać. Co do tematu. Przygotowanie terenu pod PV jest nawet obowiązkowe, ale... przynajmniej przepusty i aroty w odpowiednich miejscach i w rozdzielnicach. Aby nie produkować nadmiaru gratów w domu i mieć wszystko estetycznie zorganizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Podlinkuj źródło. A że wprowadzą, to tylko kwestia czasu. Niestety. jak o tym pisałam dwa lata temu bodajże to wielbiciele FV by mnie zlinczowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.06.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Podlinkuj źródło. A że wprowadzą, to tylko kwestia czasu. Niestety. https://wiesci24.pl/2023/03/15/podatek-od-fotowoltaiki-jest-juz-pewny-pis-wprowadzi-go-po-wyborach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.06.2023 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 https://www.money.pl/podatki/ekstra-podatek-od-fotowoltaiki-kto-zaplaci-ustawa-pisana-na-kolanie-uderzy-w-cala-branze-oze-6840197871961729v.html??utm_source=Twitter&utm_medium=social&utm_campaign=ttmoney&utm_term=post&utm_content=money Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 04.06.2023 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 A co stoi na przeszkodzie aby dupcyć te firmy i samemu sobie to poskręcać ? zaoszczędzisz sporo kasy więc nawet można pogardzić tą dotacją (ja nie biorę) też sobie sam poskręcałem bo to zwykła prościzna i większość facetów sobie z tym poradzi a ten twój elektryk sprawdzi podpisze i tyle więc po co mi ta firma do prostych spraw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.06.2023 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Pytanie: kiedy podatek od pomp ciepła i odwróconej klimy? Edytowane 4 Czerwca 2023 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.06.2023 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Wprowadzony podatek pewnie będzie ukryty pod inną nazwą i zaszyty w taryfie energetycznej. Ma to zrekompensować PIS utratę wpływów ze sprzedaży prądu z uwagi na instalacje fotowoltaiczne. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 04.06.2023 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2023 Zejdzcie z tematów politycznych i nie psujcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 05.06.2023 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Kumpel sam montował Zamontował stelaż na gruncie , zamontował na nim panele , pospinał kabelkami, wykopał dziurę i puścił w niej kable do domu Elektryk to pospinał przy falowniku, dał stempel i tyle , oczywiście sprawdzając czy wszystko jest zgodne ze sztuką. Wziął za to kilka stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts