lolson29 09.07.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Jaka jest prawda wg Ciebie? No większość zużywa powyżej 2000. W innym przypadku nie byłoby sensu wprowadzania tego co wprowadzili. Wystarczy logicznie pomyśleć , co w Twoim przypadku chyba nie jest mocną stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2023 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 (edytowane) Wisz co to minimum Daltona albo Maundera ? wtedy też człowiek ? Co powoduje wzrost CO2 o 2-3ppm rocznie (który to wzrost przyśpiesza) ? Bo chyba nie plamy na Słońcu ? Edytowane 9 Lipca 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 09.07.2023 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Najtańszego prądu nie będzie. On ma być drogi, żeby wymusić oszczędność. Pytanie czy pieniądze na tę oszczedność wykorzystamy zgodnie z przeznaczeniem, czy znowu rozdamy na kupowanie głosów i szemrane interesy krewnych i znajomych królika. No przytoczyłem czarno na białym jaki to interes na ETS robią "najsilniejsi w UE" Niemcy. Groch o ścianę. Przyzwyczajeni do standardów Bolandy nie dopuszczacie myśli, że mogą istnieć politycy zajmujący się czymś więcej niż tylko dorwaniem do koryta. A którzy tam nie są znajomymi króliczka? Chętnie się dowiem i zagłosuję. Po pierwsze aby polityka klimatyczna dla przykładu - Niemiec bo oni mają duże parcie... . Niestety ktoś kiedyś im powiedział, że są wyjątkowym narodem - i uwierzyli. Stąd mamy wszyscy problem. Do rzeczy. Likwidacja Energii Jądrowej, stawianie na OZE ile wlezie... aby zaspokoić możliwie najwięcej % zapotrzebowania. Takie zagranie powoduje gigantyczną nadprodukcję. Które MY wszyscy musimy przyjmować, bez względu czy mamy swoją - odłączenia farm wszędzie (u nich też ale to nie ważne) Braki uzupełniają szybkimi generatorami gazowymi. Super pomysł dopóki ruskie nie zepsuły planu... - bywa. I teraz wchodzimi MY cali na ... czarno. Chcemy tak samo? To słabo wyjdzie bo jeszcze mocniej nadwyrężymi sieć generując jeszcze większe ilości energii kiedy wszyscy będą mieć jej zbyt dużo. Nie ma możliwości kopiowania rozwiązań z innych krajów... każdy ma nieco inne warunki. np. Norwegia - hydroelektrownie i mało kto im podskoczy. Inni mają technologie i zaplecze finansowe - stawiają jądrówki. My póki co nie mamy jak zrezygnować z wegla... niestety EJ to chyba najlepsza opcja aby zminimalizować wkład weglówek. OZE oczywiście trzeba rozwijać... Ale tutaj trzeba równolegle rozwijać siec wysokiego napięcia i magazyny energii DUZO i DUŻE... a tych coś mało w planach. Więc rozwój OZE będzie coraz większym problemem... , A węglówki będą musiały chodzi tak czy siak... na szczęscie częściej na "jałowym biegu". Co do ETS... jest cholernie nie na rękę dla naszego kraju, a że daje profity i płacimy za niego MY wszyscy to cóż.... tyle dobrego. Nawet połowa dochodu z ETS to kropla żeby szybko przygotować naszą sieć do OZE które się stworzyło i tworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Ile ma kosztować budowa EJ w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2023 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Ile ma kosztować budowa EJ w Polsce? około 25mln zł za 1MW mocy, czyli około 80-90mld zł za całą elektrownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2023 Świadomi a zmanipulowani to potężna różnica . większość ludzi jest niezwykle podatna na manipulacje zwłaszcza w dobie braku dziennikarzy tylko dostarczycieli odpowiednich (zmanipulowanych) wiadomości ,tysiąc razy i uwierzy 70 procent w każą brednię. Tak, wiem, pamiętam, jak ciebie zmanipulowano tym, że na początku pandemii w okolicach Wuhan zostało wyrejestrowanych ponad milion kart SIM Ale to był raczej Youtube, nie dziennikarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 10.07.2023 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 https://biznes.interia.pl/finanse/news-zamrozenie-cen-pradu-rzad-przyjal-projekt-ustawy-podwyzszaja,nId,6893692 :D:D:D Wybory tuż tuż..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 10.07.2023 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 Jakie moje teksty niby "powtarzają kłamstwa tub propagandowych PO" ?? kto ustala ceny energii i jak wyglądają one na tle UE , naprawdę nie potrafisz tego zrozumieć ? Mapy - pytałem co chcesz przekazać w związki z podanymi cenami energii elektrycznej i gazu? Jeżeli nadal nie rozumiesz o co pytam to napisz jaśniej. JPRDL ...... wkleiłem wcześniej wykres o który odnosił się do tego wątku (wątek dotyczył cen prądu) do tego dałem linka źródłowego , czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 10.07.2023 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 To ty widzisz fanatyzm, ale akurat twoje spostrzeżenia są dla mnie nieistotne. Irlandia wyrżnie 200 000 krów bo .chcą ograniczyć ...... emisje CO2 , jeśli to nie jest fanatyzm to co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.07.2023 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 około 25mln zł za 1MW mocy, czyli około 80-90mld zł za całą elektrownię Tam bylo chyba nawet 120 miliardów za amerykańską. Koreańczycy tańsi. Już nie pamiętam dokładnie, bo to temat sprzed kilku miesięcy. Jeszcze Francuzi coś próbują ugrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.07.2023 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) W Niemczech z tego co wiem, przed wjazdem ruskich, ceny energii elektrycznej dla przemysłu były tańsze niż u nas dla gospodarstw domowych.U nas przemysł i firmy miały 2 do 3x drożej.Tam było odwrotnie.Teraz firmy mają tak drogo, nawet te 3zł i więcej za kWh Rząd swoimi rękami i swoimi elektrowniami dąży do wykończenia naszej gospodarki.Na zachodzie dbają o firmy placące podatki.U nas, odwrotnie. Edytowane 10 Lipca 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 10.07.2023 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) W Niemczech z tego co wiem, przed wjazdem ruskich, ceny energii elektrycznej dla przemysłu były tańsze niż u nas dla gospodarstw domowych. U nas przemysł i firmy miały 2 do 3x drożej. Tam było odwrotnie. Teraz firmy mają tak drogo, nawet te 3zł i więcej za kWh Rząd swoimi rękami i swoimi elektrowniami dąży do wykończenia naszej gospodarki. Na zachodzie dbają o firmy placące podatki. U nas, odwrotnie. No tak dbają że przemysł motoryzacyjny i nie tylko rozważa przeniesienie do USA oraz Chin bo komu mają to produkować ? skoro tu w EU przewidziano skansen ze względu własnie na ceny energi oraz braku rynku. fitfor Ruskie wjechali za to niedługo drugi front Afganistan uzbrojony po zęby przez USA ma nieodpartą chęć ataku na Iran , widać plan ułożony na długo wstecz i łączy się w całość . Edytowane 10 Lipca 2023 przez goguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 11.07.2023 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Prosimy o dyskusję na temat. Sprowokowanie kłótni, wzajemnego obrażania się będzie skutkowało banem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.07.2023 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Irlandia wyrżnie 200 000 krów bo .chcą ograniczyć ...... emisje CO2 , jeśli to nie jest fanatyzm to co to jest ? Polityka! Niemcy sprzedadzą swoje spalinówki do Ameryki Płd, Mercosur sprzeda UE swoje mięso. W Europie będzie musiało się znaleźć miejsce dla elektryków i zostanie to osiągnięte politycznie. Wydaje mi się, że przełomem będzie 2024 rok. Polska ma gdzieś w połowie 2024 wprowadzić "inteligentne" rozliczanie energii i wtedy zobaczymy na czym stoimy, ale ja osobiście optymistą nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.07.2023 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 (edytowane) Liczniki nie później?Tam była chyba data 26/28r. dla wszystkich.Energii u nas jest na styk. Więc nikt nie pójdzie z ceną w dół w okresach, kiedy OZE nie działa.Pokazał to poprzedni rok i ten. Koszą na max, a najbardziej firmy.EJ pewnie także zbytnio sytuacji nie poprawi. Ktoś będzie musiał spłacić zaciągnięte kredyty i jw. Edytowane 11 Lipca 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.07.2023 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Dlatego jest taki duży popyt na magazyny energii, dlatego będą one drożeć i dlatego coraz mniej opłaca się je instalować domach. Niestety firmy mocno inwestują w magazyny i dlatego ich ceny raczej spadać nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2023 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 (edytowane) A mnie wściekle ciekawi, czy ci, co zainwestowali w fotowoltaikę i TERAZ nie płacą dużo/wcale za prąd mają to już "zwrócone" czy nadal są pod kreską.Sieć coraz częściej energii nie przyjmuje...Magazyny energii, jako proteza, są dostępne, ale darmo ich nie daja!Szacunki "zwrotu" inwestycji zwykle opiewały na "naście lat".POTEM miała być idylla.JEST JUŻ u kogoś?Znacie takiego szczęśliwca, co mu wsio-ryba i problem ma w du.. bo go trwale rozwiązał? Adam M. Edytowane 11 Lipca 2023 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2023 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 No, pytam o takiego, "co mu się wszystko zwrócio" i teraz ma same ZYSKI !!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.07.2023 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 (edytowane) Panie Adamie.U mnie sieć zwalona podręcznikowo.Praktycznie od 9 rano do 17 i dłużej napięcia przekroczone.Przekroczone, bo falownik musi pchać te 2-3 volty więcej.Pomijam, że ktoś wcześniej ma niemiecką normę.Ale, wydawało się, że nie ma ratunku.Jednak proste, lub bardziej skomplikowane urządzenie do obniżania napięcia w sposób płynny, potrafią zdziałać cuda.Kosztem grzania CWU, czyli muszę przewalić prąd na grzanie grzałką, a nie pc.Tej górki na napięciu jest dużo. Za to sama moc do zbicia tego, to już nie jest potrzebna kosmiczna moc.Działa i jest ok.Co do zwrotu.Lubisz liczyć, policz sam.Za moje 9kWp zapłaciłem 23tys. Zwrot z podatku 3tys. Oze pv kosztowało z gratami 2,5tys. zł.Umowa z ZE, od marca zeszłego roku.Zgłoszone do ZE 9,8kWp.Reszta modułów ze stelażem wyszła 2tys. Drogo, bo moduły kupiłem na górce.Także w sumie wyszło 24,5tys za 9,8kWp na gruncie.Jeszcze dołożyć resztę pozostało. Edytowane 11 Lipca 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2023 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 No, dobra!Tyle wydałeś.Przez ten rok miałeś samokonsumpcji na większą kwotę czy nie?Wydajesz więcej dziennie na prąd jak te 71zł? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts