Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ujemne ceny energii

Recommended Posts

adam_mk napisał:
Ciekawe ile to kosztuje.

https://www.barrel.solar/

Bo chyba to samograj.

Kupić, postawić - zero faktur...

Chyba gdzieś czytałem, że da się kilka połączyć.

Adam M.

Ciekawe czy w tej beczce jest jakiś system stabilizacji/regulacji temperatury?

Bez tego bateria w tej beczce wystawiona na upal czy mróz długo nie pożyje.

• Odpowiedzi 768
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beczółkę da się zakopać...

Google...

Instalacja fotowoltaiczna 3 kW kosztuje 24 000 zł w standardzie i do 35 000 zł w wersji premium.

3000 x 4,45 = 13350zł.

Ciekawe...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

adam_mk napisał:
Beczółkę da się zakopać...

Google...

Instalacja fotowoltaiczna 3 kW kosztuje 24 000 zł w standardzie i do 35 000 zł w wersji premium.

3000 x 4,45 = 13350zł.

Ciekawe...

Adam M.

Trzeba doprecyzować, 3000 euro kosztuje ta beczka, resztę trzeba dokupić.

Jak się zaglądnie do środka to wydaje się, że falownik - ta skrzynka, w środku obudowę ma z blachy, przytwierdzony jest do ścianki z aluminium -chłodzenie, z boku jest sterowanie, z tyłu magazyn energii, na deklu jest najprawdopodobniej daszek z tworzywa z wentylacją, czy wymuszoną nie widać.

Podejrzewam, że Adam M. by więcej wycisnął "cukru w cukrze".:)

Ratpaw napisał:
Jak Ty przeżyłeś w tym Świecie?:eek:

Jak widać to jakoś przeżyłem i nadal żyję.

Mam nawet instalację PV. podłączoną do sieci ENEA.

Podaj swoją definicję zysku i oszczędności którą stosujesz na potrzebę tego tematu.

Możliwe, że masz takie podejście do tematy zysku z instalacji PV jak wiedzę na temat przykładowej montowni samochodów VW w Polsce.

Ja mam ZYSK z posiadania instalacji PV w systemie net-metering.

Ty nie masz instalacji PV i nie masz zysku. ;)

Edytowane przez d7d

animuss napisał:
Sam miałem chęci na magazyn ale ukryte koszty zniechęcają, same drogie baterie nie wystarczą, 12 tyś za 5kW, potrzebny moduł sterujący magazynu, około 5 tyś, oraz Back up Box trzeba kupić też za 5 tyś, to takie podstawowe graty. :bash:

A jak się popyta instalatorów, to nawet super dopracowane Victrony sie psują po kilku latach. To jest zwykła elektronika, pracująca z dużymi mocami. Przy małych zużyciach obecnie się to nie opłaca wcale.

Ratpaw napisał:
A jak się popyta instalatorów, to nawet super dopracowane Victrony sie psują po kilku latach. To jest zwykła elektronika, pracująca z dużymi mocami. Przy małych zużyciach obecnie się to nie opłaca wcale.

Zgadza się, elektronika się psuje.

Victron ma 5 lat gwarancji i ich obsługa po sprzedażowa nie na najwyższym poziomie.

Można go dodać do już istniejącej instalacji bez wyrzucania istniejącego inwertera ON-grid.

animuss napisał:
Sam miałem chęci na magazyn ale ukryte koszty zniechęcają, same drogie baterie nie wystarczą, 12 tyś za 5kW, potrzebny moduł sterujący magazynu, około 5 tyś, oraz Back up Box trzeba kupić też za 5 tyś, to takie podstawowe graty. :bash:

Myślę że dom o powierzchni 440m2 będzie potrzebował więcej niż 5kWh magazyn.

Ratpaw napisał:
Idąc tym tokiem myślenia mam zysk, bo mam dom pasywny. Albo że mam 113 m2 do ogrzania, a nie 250. Same oszczędności, znaczy zyski :bash:

Dobrze kombinujesz ! :)

Nie zapłaciłem 4.000 zł za ee i te 4.000 zł mogły by zostać w kieszeni i były by to oszczędności.

Ale zainwestowałem te 4.000 zł i z tej inwestycji mam już realne ZYSKI !!

W następnym roku zyski się podwoją bo zainwestuję kolejne 4.000 zł i będę miał 2 x większe ZYSKI !! :)

Może w Twoim znaczeniu nie są to zyski.

Pasywny dom to może dać zysk tylko musisz go sprzedać z zyskiem :)

animuss napisał:
Dokładnie, bo miałem nadzieję dokupować następne sloty po 5kW ale sens umarł.:bash:

Z ciekawości zapytam.

Przy jakim koszcie dodania magazynu, sens tego by jeszcze był żywy? :)

animuss napisał:

Cena magazynu 5kWh dzisiaj jest około połową tego co napisałeś.

5kWh Pylontech-a na alledrogo kosztuje dzisiaj 6500 zł a nie 12 tyś.

stos napisał:
Z ciekawości zapytam.

Przy jakim koszcie dodania magazynu, sens tego by jeszcze był żywy? :)

Mam stare wyceny tego, jak zakładałem panele w ostatnim miesiącu wejścia do net meteringu.

Bateria wtedy kosztowała 1 moduł 5kW - 6tyś

Moduł sterujący 4tyś

Back up Box też prawie 4tyś

Zasadniczo to najbardziej podrożały baterie.

A zniechęciły mnie wtedy występujące po sobie pożary magazynów Tesli. :)

stos napisał:
Cena magazynu 5kWh dzisiaj jest około połową tego co napisałeś.

5kWh Pylontech-a na alledrogo kosztuje dzisiaj 6500 zł a nie 12 tyś.

Z czego te baterie?

Edytowane przez animuss

animuss napisał:
Mam stare wyceny tego, jak zakładałem panele w ostatnim miesiącu wejścia do net meteringu.

Bateria wtedy kosztowała 1 moduł 5kW - 6tyś

Moduł sterujący 4tyś

Back up Box też prawie 4tyś

Zasadniczo to najbardziej podrożały baterie.

Czy ten Ten "moduł sterujący" jest do magazynu złożonego z wielu modułów baterii?

Czy ten "Backup Box" jest po to aby z Twojego ON-grida zrobić hybrydę do której można podłączyć magazyn?

animuss napisał:
A zniechęciły mnie wtedy występujące po sobie pożary magazynów Tesli. :)

Te pożary Tesli występują tylko dlatego że ich magazyny stosują cele Li-ion w pełnym zakresie ich pojemności.

Buduję teraz magazyn z takich cel ale będę tylko wykorzystywał 50-60% ich pojemności pracując w środku ich charakterystyki napięciowej (od 3.4V do 4V).

Nie ma wtedy praktycznie żadnego zagrożenia pożarowego. Osobny budynek na magazyn też pomaga. :)

BTW. Zabawne jest jeszcze to że autor tego filmu o "strasznie niebezpiecznych magazynach energii", nieznajdujący wtedy uzasadnienia do jego posiadania, jest dzisiaj jednym z większych orędowników magazynów i co jakiś czas wykonuje testy różnych magazynów na swoim vlogu, zachwalając je pod niebiosa. :)

animuss napisał:
Z czego te baterie?

Pylontech stosuje cele LFP (te znacznie bezpieczniejsze).

Edytowane przez stos