Kalic 19.06.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Mam pytanie w sprawie dobrego impregnatu do drewna - wystające na zewnątrz belki więźby dachowej. Co polecacie aby starczyło na kilka ładnych lat. Znajomy poleca Drewnochron Extra - stosował do altanki i drewnianego płotku na działce. Czy sprawdzi się do więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 21.06.2023 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Ok. Poczytałem w necie na temat impregnatów. Mam dodatkowe pytanie - czy impregnaty można mieszać tzn. pierwszą warstwę np. Drewnochronu a drugą warstwę jakimś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 24.06.2023 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 Na kilka lat? Zależy od warunków lokalnych, ale kilka lat, to musisz brać najlepsze produkty i położyć zgodnie z zaleceniami producenta. Alternatywa, to malowanie co 3-4-5 lat. Raczej na to się nastaw. Albo zamknij wszystko od zewnątrz - co robi się teraz w "standardzie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 25.06.2023 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Mam do zaimpregnowania fragment jak na rysunku. Chcę użyć coś z wyższej półki. Planuję dwu- lub trzykrotne nałożenie np. Remmers 3w1. Według informacji technicznej może starczyć na 7-8 lat więc jakieś 5 - 6 lat powinno wytrzymać do kolejnego impregnowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 07.09.2023 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Wracam z tym tematem ... oczywiście nic nie może iść gładko Zacząłem impregnować więźbę, trochę pędzlem a trochę pędzlem przymocowanym do kijka (wyższe partie pionowego "słupka"). Problemem okazało się pomalowanie od wewnętrznej strony - z rusztowania jest ciężko bo nie mam możliwości "wcisnąć się" pomiędzy budynek a belki (jest jakieś 15-20cm odległości). Macie może jakiś patent na załatwienie tej przeszkody? Przez okna też małe szanse... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.09.2023 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Impregnat do drewna w sprayu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 07.09.2023 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Impregnat do drewna w sprayu? Dzięki za podpowiedź. W myśl zasady: [ATTACH=CONFIG]466199[/ATTACH] spróbuję zastosować opryskiwacz ogrodowy z długą lancą - impregnat jest w płynie więc nie powinno być problemu z zastosowaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.09.2023 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Są gotowe impregnaty w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 10.09.2023 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 Jakoś dałem sobie radę z impregnacja jednej strony. Nie padało, jedyna wilgoć to poranna rosa. Trzykrotna impregnacja zrobiona. Tylko że czas na drugą stronę i pogoda się zmienia. Ma padać deszcz stąd pytanie -- po jakim czasie od ustania deszczu można zacząć impregnowanie? Jedna doba z temperatura ok. 20-21 stopni wystarczy? Dodam, że tym razem belki są od strony południowej więc słońca świeci na nie przez jakieś 6-7 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.09.2023 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2023 (edytowane) Jak drewno jest suche, to można impregnować. Jak mokre, to trzeba wysuszyć. Jeśli deszcz pada na drewno, to musisz je przed opadami zabezpieczyć, bo deszcze wypłucze impregnat. Temperatura nie ma znaczenia. Edytowane 11 Września 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 11.09.2023 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Jak drewno jest suche, to można impregnować. Jak mokre, to trzeba wysuszyć. Jeśli deszcz pada na drewno, to nie musisz je przed opadami zabezpieczyć, bo deszcze wypłucze impregnat. Temperatura nie ma znaczenia. Chodzi mi o to ile (tak mniej więcej) potrzeba czasu aby rozpocząć (skuteczne i pełnowartościowe) impregnowanie od ustania opadów deszczu. Czy przy pełnym słońcu i temperaturze w okolicach 20 stopni belki wyschną w jeden czy dwa dni na tyle, żeby można było je impregnować? Nie chciałbym się napracować i nic z tego za chwilę nie mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.09.2023 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Chodzi mi o to ile (tak mniej więcej) potrzeba czasu aby rozpocząć (skuteczne i pełnowartościowe) impregnowanie od ustania opadów deszczu. Czy przy pełnym słońcu i temperaturze w okolicach 20 stopni belki wyschną w jeden czy dwa dni na tyle, żeby można było je impregnować? Nie chciałbym się napracować i nic z tego za chwilę nie mieć. Wilgotność drewna nie powinna być większa niz kilkanaście %, np 15% będzie OK. Użyj miernik wilgotności drewna (taki z kolcami). ps. Poprawiłem u góry: oczywiście musisz je zabezpieczyć przed opadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 11.09.2023 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Stosuję lazurę Remmers 3w1 i zalecane jest zastosowanie dwóch (ew. trzech) warstw stąd moje pytanie czy tak samo ma się sytuacja w przypadku impregnowania drugą warstwą? Czy nałożona pierwsza warstwa chroni już drewno na tyle, że nie ma konieczności odczekania określonego czasu na wyschnięcie po ewentualnych opadach deszczu? Oczywiście, chcę nałożyć pierwszą warstwę impregnacji dzień przed prognozowanymi opadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.09.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Niestety tego nie wiem. Zapytaj technologa pracującego dla producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 18.09.2023 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Tak dla przyszłych użytkowników HK-Lazura 3w1 firmy Remmers - konsultowałem z doradcą technicznym i potwierdził on, że dopiero dwie warstwy zapewniają ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. W moim przypadku wyglądało to tak:- od strony zacienionej - trzy warstwy koloru- od strony narażonej na promienie UV - dwie warstwy bezbarwnej lazury + dwie warstwy koloruZdaje sobie sprawę, że od słońca warstwa wyblaknie ale tak czy inaczej zobaczymy na jak długo wystarczy. Byłoby OK gdybym całą operację zabezpieczenia zewnętrznych elementów więźby dachowej przeprowadzał za 4-5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts