Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

viessmann wysoka cena za przeglad gwarancyjny  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. viessmann wysoka cena za przeglad gwarancyjny

• stanowczo za wysoka
      5
    • wysoka
      0
    • ok
      3
    • niska
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze można podjąć decyzję o świadomej utracie gwarancji lub zrezygnować z serwisu po roku, po dwóch latach.

Ogólna uwaga

Czasami serwis ma sens bo niektórzy nie czytają instrukcji obsługi, nie czyszczą filtrów, nie wymieniają oleju w silniku spalinowym.

Serwis samochodu kosztuje dużo więcej.

Ja pytam na jakiej podstawie jest ta opłata jesli coś ma gwarancje to ma ? A nie trzeba jeszcze za nią dodatkowo płacić. Jestem malarzem jesli powiem klientowi ,że bdzie gwarancja za malowanie ale za miesiąc przyjadę na serwis malowanych ścian i poproszę 500 zł jesli nie to gwarancja traci ważność.Chyba jakieś przepisy to regulują?

bo?

Z ASO też byłą podobna historia: żeby nie utracić gwarancji dealerzy wciskali kit, że samochód musi przechodzić przeglądy w ASO, co okazało się niezgodne z prawem unijnym.

Nie trzeba korzystać z gwarancji, można powołać się na przepisy z tytułu rękojmi.

Ale jeśli producent oferuje gwarancje dłuższą, niż ustawowoy okres 2 lat dla osób fizycznych, to może stawiać wymagania tylu autoryzowany serwis.

Jak jest w przypadku pomp Viessmanna, nie wiem.

Witam z czego wynika cena za coroczny przegląd gwarancyjny 750 zł za kilka pstryknięć w menu pompy ciepła uważam za zbyt wysoki:no:

Powiem tak, myślę, że większość zna temat znając mnie ;)

Mam pompę Panasa od 2013r marca czyli pękło już ponad 10 lat :D

Pierwszy jej serwis i przegląd zrobiłem po 5 latach,na własne życzenie,żeby przekonać się co w trawie piszczy.

Serwismen zrobił przegląd, przemierzył parametry, wyczyścił jednostkę zewnętrzną i stwierdził, że pompa jest jak nówka.

Zatem w tym roku czeka mnie kolejny przegląd, 2 po 10 latach użytkowania, nie spodziewam się żadnych rewelacji po nim bo pompa ciągle fungla bez zastrzeżeń.

Owszem,można być robionym przez bibulke, ale to domena raczej nie myślących i wierzących, że brak przeglądu to swoisty zamach a nie katastrofa i za to 800 zeta od łebka nie będzie :D

Edytowane przez Arturo 72

Ja kupiłem trzy lata temu klimatyzację i miałem gwarancję 3 letnia pod warunkiem dwa razy w roku serwis czyli odgrzybianie i nie wiem co tam miał by serwisant sprawdzić.

Klima hula, co pół roku kupuje specyfik na allegro psikam odgrzybiam parownik czyszczę i wszystko hula. Serwisant nie był ani razu. Jak tam sprężarka ducha nie wyzionie to nie wiem co yam się może stać w klimatyzacji czy pompie ciepła.

A jak już coś się stanie to wy się nie bojta mają swoja śpiewkę "użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem wina użytkownika" i tyle widzieli gwarancję. Nie zawsze tak bywa ale czasami tak jest.

Witam z czego wynika cena za coroczny przegląd gwarancyjny 750 zł za kilka pstryknięć w menu pompy ciepła uważam za zbyt wysoki:no:

skoro twierdzisz, że to kilka pstryknięć to zapraszam do serwisu.... a tylko nie zapomnij, że musisz mieć uprawnienia F-GAZ, certyfikat na firmę, zestaw narzędzi które sa kontrolowane przez UDT podczas certyfikacji.... potem dochodza koszty szkoleń, eksploatacja narzędzi, samochodu, zusy (w tym sposnoring 800+ i innych darmozjadów), podatki... no i serwisant tez chce czasem pojechać na wakacje i jakoś trzeba na to zarobić.

skoro twierdzisz, że to kilka pstryknięć to zapraszam do serwisu.... a tylko nie zapomnij, że musisz mieć uprawnienia F-GAZ, certyfikat na firmę, zestaw narzędzi które sa kontrolowane przez UDT podczas certyfikacji.... potem dochodza koszty szkoleń, eksploatacja narzędzi, samochodu, zusy (w tym sposnoring 800+ i innych darmozjadów), podatki... no i serwisant tez chce czasem pojechać na wakacje i jakoś trzeba na to zarobić.

No i super, że ktoś to napisał wprost.

Kiedyś serwisant instalacji TV przemysłowej i alarmów wyjaśnił mi to bardzo prosto: można zrobić przegląd sprzętu zdalnie, bo przecież co za różnica jak się przegląda logi. Jednak osobisty przyjazd to kontakt z klientem i realny powód do wystawienia regularnych faktur za "opiekę". Instalator klimy powiedział to samo: przeglądy co pół roku są tylko po to, aby zapewnić stałe dochody dla instalatorów. W ogóle się z tym nie krył.