Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar wielkość Okien ??

Recommended Posts

Okna 120 /150 oraz 150/150 przy pomieszczenieu 259cm wysokosci.

Czy nie sa za wysokie?

Dawno temu znajomy miał takie przeszklenia w mieszkaniu. Włamali mu się demolując okna i sobie wymyślił, że jak już będzie wymieniał to warto ulepszyć mieszkanie. Ile on się nakopał ze wspólnotą i architektem, żeby podmurować i wstawić normalne okna. Wywalczył. Mieszkanie stało się chłodniejsze latem a pomieszczenie znacznie bardziej ustawne.

1 maja byc poraktyczne,

2 ciepłe

3 wyglad

moje spełniają te wszystkie opcje, niezależnie od wielkości :)

Za to na parterze, poza wyjściami na tarasy, wszystkie okna to fixy

Za utratę ciepła najbardziej odpowiada rama, wiec proporcjonalnie do wielkości przeszklenia więcej ciepła ucieknie przez małe okno niż duże.

Jak już fixy to czemu nie spróbować montażu samego pakietu szybowego bez ramy?

Przy odpowiedniej ilości szyb, wsp.U może być tak świetny jak ściany ze styropianem.

Nie może. Typowe pakiety mają 0,5 a ściana z 20 cm EPS 3-4x mniej.

Znajdziesz na FM takich, co obsadzili w murze pakiety szybowe. Trzeba mieć jednak na uwadze, że nie masz gwarancji, trudno to dobrze ustabilizować bez ramy, a jak szyba pęknie to wymiana pakietu oznacza sporą demolkę.

0,5 to mają pakiety w moich okach a jakoś ultra premium to nie kupowałem. Wzmianki o odpowiedniej ilości szyb nie wrzuciłem bez powodu.

To było ogólne rozmyślanie, że skoro fixy to czemu nie pakiety. Nawet nie wiedziałem, że są tu na FM tacy co tego spróbowali. I bardziej myślałem o czymś 5-6 szyb (nie sprawdzając czy w ogóle istnieje). Ale ta demolka przy wymianie to fakt dość mocny argument na nie.

• Like 1

0,5 to mają pakiety w moich okach a jakoś ultra premium to nie kupowałem.

Pakiety szybowe o niewiele lepszym U kosztują znacznie więcej. A do tego mają gorsze g co powoduje, że wcale nie muszą oszczędzać energii (mają mniejsze straty ale też zmniejszają zyski słoneczne). Więc jak na razie ani nie są opłacalne, ani tak energooszczędne. A tak czy inaczej nawet najlepsze będą miały Uw daleko gorsze od ściany i twierdzenie "wsp.U może być tak świetny jak ściany ze styropianem." jest nie do obrony. Przynajmniej do czasu, aż znajdziesz pakiet, co ma Uw conajwyżej 0,20 (co jest aktualnie minimum dla ścian nowo budowanego domu).

Pakiety szybowe o niewiele lepszym U kosztują znacznie więcej. A do tego mają gorsze g co powoduje, że wcale nie muszą oszczędzać energii (mają mniejsze straty ale też zmniejszają zyski słoneczne). Więc jak na razie ani nie są opłacalne, ani tak energooszczędne. A tak czy inaczej nawet najlepsze będą miały Uw daleko gorsze od ściany i twierdzenie "wsp.U może być tak świetny jak ściany ze styropianem." jest nie do obrony. Przynajmniej do czasu, aż znajdziesz pakiet, co ma Uw conajwyżej 0,20 (co jest aktualnie minimum dla ścian nowo budowanego domu).

Dupisz fleki :)

Zgadniesz czemu ?