Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiadka chce postawić ciąg garaży obok mojej działki, jak temu zapobiec ?

Amadeusz_M

Recommended Posts

Witam, otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego, bowiem moja sąsiadka obok na swojej działce chce postawić ciąg garaży, ponadto chce utworzyć obok mojego płotu drogę dojazdu aut do owych garaży. Frond domu (drzwi okna) skierowane są na wprost przyszłej drogi dojazdowej i garaży, czy mogę coś na to poradzić ? jakie mogę wnieść zastrzeżenia ?

Możliwość sprzeciwu masz bo sąsiadka swoim pomysłem ingeruje w Twoją działkę i warunki na niej panujęce, natomiast tak jak zaznaczył poprzednik jeśli w MPZP nie ma zapisów zabraniających to jedno co mi przychodzi do głowy to szpaler Tuji szmaragd które za rok - dwa odgrodzą Cię chociaż widokiem.

Jak się ma sprawa innych sąsiadów feralnej inwestorki........ jak to mówią " w kupie siła"

Jeśli tak myślisz to najpierw miejscowy plan, jeśli pozwala na budowę garaży raczej nic nie wskórasz.

Jak już powstaną to wtedy ewentualnie i immisje z kodeksu cywilnego 144 kc lub dobra osobiste 24 kc. Można zrobić pomiary hałasu itp., może uda się wycyganić np ekran akustyczny?

No wiesz w dzień pół biedy ale np będziesz spał w nocy i będzie Ci auto pierdziec pod oknem, bo gość otwiera bramę, stuka itp to jak najbardziej zasadny pozew cywilny

Bardziej chodzi mi o motywy prawne mojego sprzeciwu, i o sensowne argumenty w piśmie motywujące dlaczego chcę aby nie zezwalano na budowę ów garaży. Zakłócanie miru domowego itp.

Aspekty prawne, przepisy nie rozgraniczają czy jest to garaż, dom jednorodzinny lub inna budowla trwale związana z gruntem.

Ma być minimum 4m od granicy działki jeśli jest do niej zwrócony bramą lub oknem i koniec.

Odnośnie natomiast drogi dojazdowej do garaży to zgodnie z art. 43 ust. 1 i 2 ustawy o drogach publicznych „w terenie zabudowy obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:

6 metrów na drodze gminnej

8 metrów na drodze powiatowej lub wojewódzkiej.

Dlatego jeśli droga będzie miała 4 - 5m to da min 10m odległość od granicy działki plus ewentualną odległość drogi od ogrodzenia.

Autorowi chodzi zapewne o halas i ruch za plotem a nie odleglosc garaży od jego ogrodzenia. Czy te garaże będą 6m czy 12m od płota to niewiele zmieni.

W miastach MPZP prawie zawsze zabraniają budowy tego typu obiektow w zwartej zabudowie mieszkaniowej. Ale jeśli to mniejsza miejscowość i zabudowa jest luźna to wątpie żeby cokolwiek takiego bylo w MPZP. Autor posta moze łatwo sprawdzić i wkleić tu wpis z MPZP. Będzie można rozmawiać konkretnie.

Zakladam że to nie jest wioska tylko miasto bo kto buduje garaże szeregowe na wsi gdzie każdy ma swój plac?

Jeśli droga dojazdowa nie będzie osobną działką, to teoretycznie garaże frontem do twojej granicy w odległości 4m, ALE wyjdzie z 8 m, bo promień skrętu aby wjechać. "Ideałem " byłby układ: droga dojazdowa, skręt i miejsce postojowe -furman wysiada i otwiera garaż a silnik pyrkoli. Rano przy wyjeździe dym z wydechu jak w Zielonej Górze. To tylko lekka przesada.

To już raczej po ptakach, ciekawi mnie czy to centrum miasta czy jakieś obrzeża ,że jakis urzędas doszedł do wniosku, że w pobliżu domów trzeba by usytuować tu działkę inwestycyjną. Ale jak już się pobuduje to jeśli będzie bez ekranu akustycznego i jakiejś przeszkody by spaliny nie trafiały na twoja działkę (rozumiem ze droga do garazów koło twojej granicy i garaze usytuowane tak jakby frontem do twojego domu) to duza szansa na wygranie procesu cywilnego lub wymóg by to "inwestorka" zrobila.

Autorowi chodzi zapewne o halas i ruch za plotem a nie odleglosc garaży od jego ogrodzenia. Czy te garaże będą 6m czy 12m od płota to niewiele zmieni.

W miastach MPZP prawie zawsze zabraniają budowy tego typu obiektow w zwartej zabudowie mieszkaniowej. Ale jeśli to mniejsza miejscowość i zabudowa jest luźna to wątpie żeby cokolwiek takiego bylo w MPZP. Autor posta moze łatwo sprawdzić i wkleić tu wpis z MPZP. Będzie można rozmawiać konkretnie.

Zakladam że to nie jest wioska tylko miasto bo kto buduje garaże szeregowe na wsi gdzie każdy ma swój plac?

Jest to praktycznie w centrum ( miasto ok. 70 tysi. mieszkańców). NIe dostaliśmy żadnego pisma z urzędu dotyczące, że sąsiadka chce przekształcić działkę.

Jest to praktycznie w centrum ( miasto ok. 70 tysi. mieszkańców). NIe dostaliśmy żadnego pisma z urzędu dotyczące, że sąsiadka chce przekształcić działkę.

Chcesz uzyskać lepsze podpowiedzi, informacje to zamieść link do tego MPZP i podaj o którą działkę chodzi.

Ewentualnie udaj się do prawnika który ma doświadczenie w takich sprawach.