Amadeusz_M 26.07.2023 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Witam, otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego, bowiem moja sąsiadka obok na swojej działce chce postawić ciąg garaży, ponadto chce utworzyć obok mojego płotu drogę dojazdu aut do owych garaży. Frond domu (drzwi okna) skierowane są na wprost przyszłej drogi dojazdowej i garaży, czy mogę coś na to poradzić ? jakie mogę wnieść zastrzeżenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 27.07.2023 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Jesli MPZP pozwala na taką budowlę to niewiele możesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.07.2023 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Możliwość sprzeciwu masz bo sąsiadka swoim pomysłem ingeruje w Twoją działkę i warunki na niej panujęce, natomiast tak jak zaznaczył poprzednik jeśli w MPZP nie ma zapisów zabraniających to jedno co mi przychodzi do głowy to szpaler Tuji szmaragd które za rok - dwa odgrodzą Cię chociaż widokiem.Jak się ma sprawa innych sąsiadów feralnej inwestorki........ jak to mówią " w kupie siła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeusz_M 27.07.2023 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Bardziej chodzi mi o motywy prawne mojego sprzeciwu, i o sensowne argumenty w piśmie motywujące dlaczego chcę aby nie zezwalano na budowę ów garaży. Zakłócanie miru domowego itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 27.07.2023 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Jeśli tak myślisz to najpierw miejscowy plan, jeśli pozwala na budowę garaży raczej nic nie wskórasz. Jak już powstaną to wtedy ewentualnie i immisje z kodeksu cywilnego 144 kc lub dobra osobiste 24 kc. Można zrobić pomiary hałasu itp., może uda się wycyganić np ekran akustyczny? No wiesz w dzień pół biedy ale np będziesz spał w nocy i będzie Ci auto pierdziec pod oknem, bo gość otwiera bramę, stuka itp to jak najbardziej zasadny pozew cywilny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.07.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Bardziej chodzi mi o motywy prawne mojego sprzeciwu, i o sensowne argumenty w piśmie motywujące dlaczego chcę aby nie zezwalano na budowę ów garaży. Zakłócanie miru domowego itp. Aspekty prawne, przepisy nie rozgraniczają czy jest to garaż, dom jednorodzinny lub inna budowla trwale związana z gruntem. Ma być minimum 4m od granicy działki jeśli jest do niej zwrócony bramą lub oknem i koniec. Odnośnie natomiast drogi dojazdowej do garaży to zgodnie z art. 43 ust. 1 i 2 ustawy o drogach publicznych „w terenie zabudowy obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: 6 metrów na drodze gminnej 8 metrów na drodze powiatowej lub wojewódzkiej. Dlatego jeśli droga będzie miała 4 - 5m to da min 10m odległość od granicy działki plus ewentualną odległość drogi od ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 27.07.2023 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Autorowi chodzi zapewne o halas i ruch za plotem a nie odleglosc garaży od jego ogrodzenia. Czy te garaże będą 6m czy 12m od płota to niewiele zmieni. W miastach MPZP prawie zawsze zabraniają budowy tego typu obiektow w zwartej zabudowie mieszkaniowej. Ale jeśli to mniejsza miejscowość i zabudowa jest luźna to wątpie żeby cokolwiek takiego bylo w MPZP. Autor posta moze łatwo sprawdzić i wkleić tu wpis z MPZP. Będzie można rozmawiać konkretnie. Zakladam że to nie jest wioska tylko miasto bo kto buduje garaże szeregowe na wsi gdzie każdy ma swój plac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.07.2023 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Jeśli droga dojazdowa nie będzie osobną działką, to teoretycznie garaże frontem do twojej granicy w odległości 4m, ALE wyjdzie z 8 m, bo promień skrętu aby wjechać. "Ideałem " byłby układ: droga dojazdowa, skręt i miejsce postojowe -furman wysiada i otwiera garaż a silnik pyrkoli. Rano przy wyjeździe dym z wydechu jak w Zielonej Górze. To tylko lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2023 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 w MPZP może być zabudowa mieszkalna jednorodzinna i wówczas garaże się w to nie łapią. Zwłaszcza jak ideą tych garaży jest najem jako działalność gospodarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.07.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Sprawdź czy w MOZP nie ma wpisanej maksymalnej powierzchni zabudowy garaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeusz_M 28.07.2023 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Jak udało mi się dowiedzieć, sąsiadka ma działkę inwestycyjną i to właśnie na niej będzie stawiała ciąg garaży. Czy to jest istotne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeusz_M 28.07.2023 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Działka budowlana została przekształcona w inwestycyjną. Na której nic się nie znajduje i nie będzie prócz planowanych garaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2023 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 to raczej nie widzę możliwości ograniczenia tej inwestycji. Dlaczego nie wnosiłeś protestu podczas zmiany MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.07.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Może nie wiedział, może przegapił a może zmiana MPZP była mało eksponowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 28.07.2023 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 To już raczej po ptakach, ciekawi mnie czy to centrum miasta czy jakieś obrzeża ,że jakis urzędas doszedł do wniosku, że w pobliżu domów trzeba by usytuować tu działkę inwestycyjną. Ale jak już się pobuduje to jeśli będzie bez ekranu akustycznego i jakiejś przeszkody by spaliny nie trafiały na twoja działkę (rozumiem ze droga do garazów koło twojej granicy i garaze usytuowane tak jakby frontem do twojego domu) to duza szansa na wygranie procesu cywilnego lub wymóg by to "inwestorka" zrobila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.07.2023 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Można jeszcze przeanalizować jaki symbol ma ta działka i co jest zapisane w MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.07.2023 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Opisywanie, sraty, pierdaty. Wrzuć link do planu! Ważna jest ogólna opisówka, mapa i opis dla konkretnej jednostki planistycznej. Tu ważne jest każde słowo. Ty opisujesz, my gdybamy czyli głuchy telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeusz_M 30.07.2023 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Autorowi chodzi zapewne o halas i ruch za plotem a nie odleglosc garaży od jego ogrodzenia. Czy te garaże będą 6m czy 12m od płota to niewiele zmieni. W miastach MPZP prawie zawsze zabraniają budowy tego typu obiektow w zwartej zabudowie mieszkaniowej. Ale jeśli to mniejsza miejscowość i zabudowa jest luźna to wątpie żeby cokolwiek takiego bylo w MPZP. Autor posta moze łatwo sprawdzić i wkleić tu wpis z MPZP. Będzie można rozmawiać konkretnie. Zakladam że to nie jest wioska tylko miasto bo kto buduje garaże szeregowe na wsi gdzie każdy ma swój plac? Jest to praktycznie w centrum ( miasto ok. 70 tysi. mieszkańców). NIe dostaliśmy żadnego pisma z urzędu dotyczące, że sąsiadka chce przekształcić działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.07.2023 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Jest to praktycznie w centrum ( miasto ok. 70 tysi. mieszkańców). NIe dostaliśmy żadnego pisma z urzędu dotyczące, że sąsiadka chce przekształcić działkę. Chcesz uzyskać lepsze podpowiedzi, informacje to zamieść link do tego MPZP i podaj o którą działkę chodzi. Ewentualnie udaj się do prawnika który ma doświadczenie w takich sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.07.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 NIe dostaliśmy żadnego pisma z urzędu dotyczące, że sąsiadka chce przekształcić działkę. Może ona nie przekształcała, a wam sprzedano działkę przekształconą na budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts