Mateuszgk 29.07.2023 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Witam, posiadam działkę budowlaną ok 950m2.Problem jest w tym że przez ponad większą częścią działki biegnie linia w dodatku pod skosem.W odległości od skrajnej lini 15 m zostaje mi na budowę ok 8,5x10m.Jest bardzo ciasno.Jak to mogę rozwiazac ?czy jest jakaś możliwość o troszkę przesunięcie lini.W Dąbrowie górniczej widziałem domy bezpośrednio pod takimi liniami, a nawet słup wysokiego napięcia na ogródku.Dziekuje za zrozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 29.07.2023 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Mam do wglądu mapki jak to wygląda ale nie umiem tu tego wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 29.07.2023 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 https://inzynierbudownictwa.pl/lokalizacja-obiektow-budowlanych-w-poblizu-linii-110-kv/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.07.2023 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) https://inzynierbudownictwa.pl/lokalizacja-obiektow-budowlanych-w-poblizu-linii-110-kv/ Jest tu przyjęte błędne założenie (niestety, organy wydające PnB też często je przyjmują) że przepisy dotyczące budowy sieci energetycznej stosuje się do budowy innych obiektów budowlanych. Nie ma podstaw do stosowania przywołanych tam norm i przepisów "w drugą stronę". Nie można komuś nad domem zbudować linii wysokiego czy średniego napięcia - ale przepisów ani norm zakazujących budowania pod linią nie znalazłem (no, może poza BHP samych pracowników np. montujących pokrycie dachowe - ale nie w kwestii możliwości postawienia domu pod linią). To prawnie. Osobna kwestia to dlaczego ktoś miałby chcieć mieszkać pod linią. Edytowane 29 Lipca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.07.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Jest tu przyjęte błędne założenie (niestety, organy wydające PnB też często je przyjmują) że przepisy dotyczące budowy sieci energetycznej stosuje się do budowy innych obiektów budowlanych. Nie ma podstaw do stosowania przywołanych tam norm i przepisów "w drugą stronę". Nie można komuś nad domem zbudować linii wysokiego czy średniego napięcia - ale przepisów ani norm zakazujących budowania pod linią nie znalazłem (no, może poza BHP samych pracowników np. montujących pokrycie dachowe - ale nie w kwestii możliwości postawienia domu pod linią). To prawnie. Osobna kwestia to dlaczego ktoś miałby chcieć mieszkać pod linią. Lub nie mieszkać pod linią , w zasadzie to obojętne przecież więc nic na przeszkodzie nie stoi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 29.07.2023 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Ale jeśli nie ma się za bardzo wyboru to jakoś trzeba kombinować, dostałem działkę w darowiźnie, żeby ją sprzedać to też ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.07.2023 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Ale jeśli nie ma się za bardzo wyboru to jakoś trzeba kombinować, dostałem działkę w darowiźnie, żeby ją sprzedać to też ciężko To buduj przecież ta linia nie ma żadnego wpływu na organizm poza czasem śkwierczeniem w bardzo wilgotny dzień i to tyle , syn też budował na takiej działce z tym że linia idzie 10 metrów z boku od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 29.07.2023 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 To nie takie proste, wymagana budowa od skrajnej lini to 14,5 m, wtedy działki mi zostaje ok 8x10m na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 29.07.2023 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 A przy tych wymiarach chyba ciężki o cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 29.07.2023 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 W .W Dąbrowie górniczej widziałem domy bezpośrednio pod takimi liniami, a nawet słup wysokiego napięcia na ogródku.Dziekuje za zrozumienie Też widziałem, ale to były inne czasy, kiedy w Dąbrowie budowano bloki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 29.07.2023 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Gadałem z firmą co zajmuje się tym wstępnie chcą za ugospodarowanie ok 6 tys później projekt i wtedy się mierzy pole magnetyczne ok 3 k. Boje się że wydam pieniądze a końcowo się okaże że zostaje jednak te 14,5 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.07.2023 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 A co w mpzp czy go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 29.07.2023 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Są normalnie te przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 29.07.2023 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Może jest w grupie ktoś co podpowie chociaż czy jest jakaś szansa na wybudowanie czegoś małego 100m2 na obecnych warunkach, podesłałbym plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszgk 31.07.2023 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Witam, troszkę podzwonilem, popytalem i sprawa wygląda tak że można budować się nawet 5 m od skrajnego kabla ale problem jest że nie ma obostrzenia - izolacji. Wiec trzeba z Tauronem gadać ale z tego co wiem oni nie są chętni na zrobienie modernizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 02.08.2023 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 czy jest jakaś możliwość o troszkę przesunięcie lini.W Sąsiad chciał przesunać jeden słup i delikatnie linie (to było coś małego chyba 15kv) i koszty jakie mu wyliczyli to było ponad 80k zł. To był pikuś w stosunku do linii 110kv. Założe się że twoja działka nie starczyłaby na połowę kosztów przesunięcia tej linii. Poza tym Tauron bardzo niechętnie takie WN by ruszał - na pewno potrzeba na to zgody także organów miasta. Podumowując to jest s-f. I 10 razy przemyśl budowę pod czymś takim - to potem prawie nie do sprzedania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.08.2023 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Jakie przesunięcie linii 110kV To jest niewykonalne dla jakiegoś domku jednorodzinnego - nikt nie wyda takich warunków. Koszty w setkach tyś zł... Prędzej wywalczysz możliwość budowy bliżej tej linii co też nie jest proste bo ZE się zabezpieczają w ten sposób i nie na rękę im domy pod liniami w razie ewentualnych napraw itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.08.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Może jest w grupie ktoś co podpowie chociaż czy jest jakaś szansa na wybudowanie czegoś małego 100m2 na obecnych warunkach, podesłałbym plany Praktycznie niewykonalne. Jedyne sensowne co mi przychodzi do głowy to sprzedać ta działkę sąsiadowi, bo może zechce sobie powiększyć posesję. Ale i tak cena jaką uzyskasz będzie symboliczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts