Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sieć energetyczna 110kv

Recommended Posts

Witam, posiadam działkę budowlaną ok 950m2.Problem jest w tym że przez ponad większą częścią działki biegnie linia w dodatku pod skosem.W odległości od skrajnej lini 15 m zostaje mi na budowę ok 8,5x10m.Jest bardzo ciasno.Jak to mogę rozwiazac ?czy jest jakaś możliwość o troszkę przesunięcie lini.W Dąbrowie górniczej widziałem domy bezpośrednio pod takimi liniami, a nawet słup wysokiego napięcia na ogródku.Dziekuje za zrozumienie

Jest tu przyjęte błędne założenie (niestety, organy wydające PnB też często je przyjmują) że przepisy dotyczące budowy sieci energetycznej stosuje się do budowy innych obiektów budowlanych. Nie ma podstaw do stosowania przywołanych tam norm i przepisów "w drugą stronę". Nie można komuś nad domem zbudować linii wysokiego czy średniego napięcia - ale przepisów ani norm zakazujących budowania pod linią nie znalazłem (no, może poza BHP samych pracowników np. montujących pokrycie dachowe - ale nie w kwestii możliwości postawienia domu pod linią).

To prawnie. Osobna kwestia to dlaczego ktoś miałby chcieć mieszkać pod linią.

Edytowane przez Kaizen

Jest tu przyjęte błędne założenie (niestety, organy wydające PnB też często je przyjmują) że przepisy dotyczące budowy sieci energetycznej stosuje się do budowy innych obiektów budowlanych. Nie ma podstaw do stosowania przywołanych tam norm i przepisów "w drugą stronę". Nie można komuś nad domem zbudować linii wysokiego czy średniego napięcia - ale przepisów ani norm zakazujących budowania pod linią nie znalazłem (no, może poza BHP samych pracowników np. montujących pokrycie dachowe - ale nie w kwestii możliwości postawienia domu pod linią).

To prawnie. Osobna kwestia to dlaczego ktoś miałby chcieć mieszkać pod linią.

Lub nie mieszkać pod linią , w zasadzie to obojętne przecież więc nic na przeszkodzie nie stoi .

Ale jeśli nie ma się za bardzo wyboru to jakoś trzeba kombinować, dostałem działkę w darowiźnie, żeby ją sprzedać to też ciężko

To buduj przecież ta linia nie ma żadnego wpływu na organizm poza czasem śkwierczeniem w bardzo wilgotny dzień i to tyle , syn też budował na takiej działce z tym że linia idzie 10 metrów z boku od budynku.

czy jest jakaś możliwość o troszkę przesunięcie lini.W

Sąsiad chciał przesunać jeden słup i delikatnie linie (to było coś małego chyba 15kv) i koszty jakie mu wyliczyli to było ponad 80k zł.

To był pikuś w stosunku do linii 110kv. Założe się że twoja działka nie starczyłaby na połowę kosztów przesunięcia tej linii. Poza tym Tauron bardzo niechętnie takie WN by ruszał - na pewno potrzeba na to zgody także organów miasta. Podumowując to jest s-f.

I 10 razy przemyśl budowę pod czymś takim - to potem prawie nie do sprzedania.

Jakie przesunięcie linii 110kV :D To jest niewykonalne dla jakiegoś domku jednorodzinnego - nikt nie wyda takich warunków. Koszty w setkach tyś zł... Prędzej wywalczysz możliwość budowy bliżej tej linii co też nie jest proste bo ZE się zabezpieczają w ten sposób i nie na rękę im domy pod liniami w razie ewentualnych napraw itp.

Może jest w grupie ktoś co podpowie chociaż czy jest jakaś szansa na wybudowanie czegoś małego 100m2 na obecnych warunkach, podesłałbym plany

Praktycznie niewykonalne.

Jedyne sensowne co mi przychodzi do głowy to sprzedać ta działkę sąsiadowi, bo może zechce sobie powiększyć posesję. Ale i tak cena jaką uzyskasz będzie symboliczna.