Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie - jeśli było takie samo lub podobne - proszę o link.

Mam zbiornik na wodę podgrzewany PC i po uruchomieniu się podgrzewania wody przez kilkanaście minut ciśnienie na manometrze naczynia przeponowego rośnie. Po przekroczeniu 6 bar ("spoczynkowe" jest na poziomie 4 bar) z zaworu bezpieczeństwa zaczyna mi kapać woda. Po 40 minutach grzania ciśnienie rośnie do ok. 7 bar (woda oczywiście wówczas cały czas cieknie). Ciśnienie w naczyniu jest napompowane na poziomie 3,6-3,7 bar. Czy w takie sytuacji pomoże zamontowanie reduktora ciśnienia wody na wejściu wody do budynku?

Edytowane przez Kalic
https://forum.murator.pl/topic/274239-ci%C5%9Bnienie-wody-a-kapi%C4%85cy-zaw%C3%B3r-bezpiecze%C5%84stwa/

Reduktor nic nie pomoże, bo @Kalic podał, że spoczynkowe na sieci to 4 bary, a takiego ciśnienia nie ma potrzeby redukować.

Objawy ewidentnie wskazują na problem z naczyniem przeponowym - za mała poduszka powietrzna w stosunku do objętości wody.

Czy pompowałeś naczynie przeponowe w prawidłowy sposób? Jeśli naczynie nie ma zaworu odcinającego i spustowego, to:

- zakręcasz zasilanie zasobnika zimną wodą,

- odkręcasz jakiś kran z ciepłą wodą żeby spuścić ciśnienie z zasobnika CWU, czekasz aż przestanie lecieć woda (poleci jej maksymalnie tyle ile pojemności ma naczynie przeponowe), zostawiasz kran otwarty,

- kontrolujesz ciśnienie w naczyniu przeponowym i w razie potrzeby dopompowujesz do ciśnienia trochę poniżej spoczynkowego w sieci; jeśli w naczyniu było mało powietrza to pompując z kranu będzie wypływać woda wypychana z naczynia- to normalne,

- zakręcasz kran, odkręcasz zasilanie zasobnika.

W przypadku naczynia z zaworem odcinająco-spustowym wystarczy odciąć naczynie zaworem odcinającym, spuścić wodę zaworem spustowym, napompować powietrzem, zakręcić zawór spustowy i odkręcić odcinający.

Jeśli to nie pomoże, to naczynie może być za małe w stosunku do pojemności zasobnika CWU. Jeśli pomoże, ale po dość krótkim czasie problem powraca, to możliwe, że naczynie ma uszkodzoną przeponę i trzeba je wymienić.

Edytowane przez michcio0711

Wczoraj zauważyłem jedną rzecz - może oczywistą ale dla mnie to pewna wskazówka jak (prowizorycznie) rozwiązać problem kapiącej wody. Otóż w momencie gdy po 20 minutach grzania cwu ciśnienie na manometrze naczynia przeponowego wzrosło do ok. 6 bar puściłem wodę ciepłą w kranie w pobliżu lokalizacji PC. To spowodowało, że ciśnienie spadło do wyjściowych 4 bar. Potem wprawdzie znów wzrosło ale zanim doszło do 6 bar (przez jakieś 10 minut wzrosło z 4 bar do ok. 5 bar) - grzanie wody już się skończyło. Doraźnie więc można ustawić podgrzanie wody na czas, gdy korzysta się z ciepłej wody na np. kąpiel lub mycie naczyń.

Daleko mi do speca od hydrauliki więc pytanie do znawców tematu - czy taka sytuacja coś "mówi" o stanie sprawności naczynia czy też nie?

Wczoraj zauważyłem jedną rzecz - może oczywistą ale dla mnie to pewna wskazówka jak (prowizorycznie) rozwiązać problem kapiącej wody. Otóż w momencie gdy po 20 minutach grzania cwu ciśnienie na manometrze naczynia przeponowego wzrosło do ok. 6 bar puściłem wodę ciepłą w kranie w pobliżu lokalizacji PC. To spowodowało, że ciśnienie spadło do wyjściowych 4 bar. Potem wprawdzie znów wzrosło ale zanim doszło do 6 bar (przez jakieś 10 minut wzrosło z 4 bar do ok. 5 bar) - grzanie wody już się skończyło. Doraźnie więc można ustawić podgrzanie wody na czas, gdy korzysta się z ciepłej wody na np. kąpiel lub mycie naczyń.

Daleko mi do speca od hydrauliki więc pytanie do znawców tematu - czy taka sytuacja coś "mówi" o stanie sprawności naczynia czy też nie?

Miałem chyba dokładnie tak jak to opisujesz w tym poście tyle, że nie miałem manometrów a z zaworu spustowego tryskało a nie kapało. Mam naczynie przeponowe 8L na bojler 120L (teoretycznie ciut za małe). Na chwile obecną wymieniłem zawór bezpieczeństwa na coś markowego i założyłem reduktor.

Wcześniej ciśnienie w sieci było ok 6,5bar, duża szansa, że w nocy wzrastało jeszcze. Teraz na rekuktorze ustawiłem 3,5. Narazie jest ok, zobaczymy co dalej.

po uruchomieniu się podgrzewania wody przez kilkanaście minut ciśnienie na manometrze naczynia przeponowego rośnie. Po przekroczeniu 6 bar ("spoczynkowe" jest na poziomie 4 bar) z zaworu bezpieczeństwa zaczyna mi kapać woda.

Sprawdź ciśnienie wstępne i ustaw prawidłowe. Najaprawdopodobniej masz za małe i już na starcie naczynie jest prawie całe wypełnione wodą.

Naczynie za małe, ale aż tak źle być nie powinno.

Edytowane przez Kaizen

Kolejna obserwacja - w okolicach 40*C wody ciśnienie na manometrze naczynia przekracza 6 bar. Teoretycznie grzanie do tej temperatury powinno zapobiec kapaniu wody. Tak samo puszczenie ciepłej wody z kranu w trakcie grzania cwu na kilka sekund obniża ciśnienie. Tyle tylko że zwykle grzanie wody odbywa się gdy nikogo nie ma domu - okolice godz. 12.00.

Jeszcze jedno bo ponoć nie głupich pytań. Czy te problemy z kapiącą wody będą pojawiać się w trakcie działania c.o. (podlogowki)? Gdzieś w internetach spotkałem się z takim stwierdzeniem ale nie bardzo wiem jak można powiązać ogrzewanie domu z podgrzewaniem cwu.

edit 22.08

Dopompowałem naczynie przeponowe i obecnie, przy temperaturze 40st. ciśnienie na manometrze naczynia wynosi ok. 5,5 bara. Jak to wygląda u Was, też rośnie w taki sposób? Może jednak montaż reduktora ciśnienia i przez to jego obniżenie (spoczynkowego np. do 3,5bar) przyniesienie jakiś skutek?

Edytowane przez Kalic
  • 1 month później...
Wracam z tym tematem bo sprawa nie rozwiązała się jak trzeba. Chce wymienić naczynie przeponowe na 18l - choć miałem sugestie aby było 20l (?). Nie chce inwestować w jakąś "chińszczyznę" dlatego proszę o podpowiedź jakiej firmy naczynia są godne uwagi.

Dopompowałeś ciśnienie w ciemno?

Masz spuścić ciśnienie z instalacji i ustawić prawidłowe (potrzebny kompresor/pompka z manometrem bo to ma być ciśnienie w poduszce, nie wody - na manometrze naczynia przeponowego ma być zero).

• 2 weeks później...
Jeszcze pytanie - czy w wentylach naczynia przeponowego można wymienić zawór wentyla, tzn. wykręcić obecny i wkręcić nowy? Spotkałem się z opinią, że naczynia przeponowe nie są wyposażone w wentyle z wymiennymi zaworkami.