Mareks77 14.08.2023 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 (edytowane) Chyba nie jest zmianą kubatury budynku. Może nie a moze tak. Zależy na kogo trafi w urzędzie. pierwszy lepszy artykół z netu: https://www.prawo.pl/biznes/czy-powiekszenie-tarasu-w-budynku-mieszkalnym-jednorodzinnym-wymaga-uzyskania-pozwolenia-na-budowe,153462.html Jak uloze (na humusie) podjazd i taras (wielkosc i ksztalt) jak w projekcie, ale z plyt betonowych azurowych, to bedzie dobrze? Czy naciagane wykonanie? Jak po odbiorze domu to zmienic? Jako przebudowa domu? Chyba sie da? Tak do tego należy podejść i nie popadać w zbędną paranoję. Ludzie mieszkając zagospodarowują otoczenie, ogród, podjazdy, ścieżki, tarasy przez kilka następnych lat.. Po inwentaryzacji i odbiorze budynku gdy już załatwisz numer domu i bęziesz mieszkał to sobie zmienisz na co będziesz chciał. Jeśli masz jednego geodetę który robił wszystko od początku budowy to nawet płyt ażurowych nie musisz robić tylko podczas inwentaryzacji poprosić go o wytyczenie tarasu zgodnie z projektem. To wszystko zależy jak skomplikowaną bryłą jest taras. Wbite paliki będą dla niego gwarantem ze zrobisz go zgodnie z projektem a dla Ciebie oszczędnością na płyty ażurowe no chyba ze się przydadzą. Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 14.08.2023 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Jaki masz w PB opis podjazdu i tarasu? Jak to jest na rysunkach? Nie bardzo chce tutaj wklejac obrazki z projektu. Takie rzeczy powinienem obgadac najpierw z kierownikiem budowy i architektem. Ale ze dlugi weekend i to niemozliwe, to napisalem na forum. Po krótce taras i podjazd z kostki betonowej. W obu przypadkach sa dokladne rysunki i wymiary. Sa zaznaczone spadki od domu. W przypadku podjazdu na krawedzi nawet odplyw liniowy zaznaczony na PZT Czytam prawo budowlane sprzed zmian 2020 i chyba faktycznie nic z tym sie da zrobic. Zostaje tylko rozbiorka i budowa nowego lub przebudowa istniejacego tarasu i podjazdu po odbiorze budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 14.08.2023 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Tak do tego należy podejść. Po inwentaryzacji i odbiorze budynku gdy już załatwisz numer domu i bęziesz mieszkał to sobie zmienisz na co będziesz chciał. Rozbiorka i budowa nowego tarasu lub podjazdu, czy przebudowa? PnB czy zgloszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.08.2023 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Robotą czyli przeróbką tarasu z płyt ażurowych na taki jaki chcesz. Tarasy do 35m2 bez żadnych formalności. W projekcie masz już jeden taras więc co chcesz zgłaszać..........zmianę polbruku na deski tarasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 14.08.2023 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Robotą czyli przeróbką tarasu z płyt ażurowych na taki jaki chcesz. Tarasy do 35m2 bez żadnych formalności. W projekcie masz już jeden taras więc co chcesz zgłaszać..........zmianę polbruku na deski tarasowe? Nie chce tak duzego tarasu i tak duzego podjazdu. Nie potrzebuje i nie widze sensu. Mniej powierzchni wykostkowanej a wiecej zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.08.2023 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Nie chce tak duzego tarasu i tak duzego podjazdu. Nie potrzebuje i nie widze sensu. Mniej powierzchni wykostkowanej a wiecej zieleni. Jak nie chcesz dużego to zrób mniejszy. Wpis o zmianie bruku na deskę to tylko taka przenośnia uświadamiająca że po odejściu geodety i zamieszkaniu możesz robić sobie co chcesz. Dostajesz zgodę na zamieszkanie, numer domu i to koniec drogi przez mękę. Żaden inspektor z Pinb nie czyha za ogrodzeniem z linijką. Nikogo nie obchodzi że niezgodnie z PZT zastosujesz tam mniejszy spadek i brak odwodnienia, mniejszy taras i trochę więcej zieleni. O ile Twój ogród nie leży w obszarze Natura 2000 ......te wytyczne projektowe to są naprawdę mało znaczące szczegóły. Więcej zieleni i drzewo może co najwyżej zainteresować sąsiada któremu daje cień lub liście spadają na jego posesję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.08.2023 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 O tym czy zmiana jest istotna decyduje projektant, ale nie ma on pełnej władzy ale musi być to decyzja zgodna z Prawem Budowlanym art. 36a. Zgodnie z tym artykułem zmiana PZT jest zmianą nieistotną, a jest istotną tylko w przypadku gdy zwiększamy oddziaływanie na sąsiednią działkę. Miałem dużą ilość zmian w PZT, wszystkie naniesione (żadna nie zwiększała obszaru oddziaływania), wszystkie zakwalifikowane przez projektanta jako nieistotne i wszystkie zatwierdzone przez PINB jako zgodne z przepisami. Budynek oddany do użytkowania. Pani inspektor w PINB potwierdziła, że wszystkie poluzowania dotyczące odstąpień nieistotnych wprowadzane sukcesywnie w ciągu ostatnich lat dotyczą wszystkich projektów nawet tych starszych. Natomiast skrócona lista dokumentów protokołów (bo też chciałem się na to powołać) do odbioru jest tylko dla tych którzy nie składali projektów instalacji przy PnB czyli mają projekt w konfiguracji z projektem technicznym sporządzanym po uzyskaniu PnB (PAB + PZT + PT). I ta skrócona lista mnie nie objęła, więc musiałem robić te protokoły odbiorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 14.08.2023 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 Zmiana podjazdu nie jest zmianą istotną. Mimo, że jest zmianą planu zagospodarowania, to wpisuje się w wyjątek dla urządzeń (podjazdy i chodniki to właśnie urządzenia wg definicji - umożliwiające korzystanie z budynku). Tarasu bym nie nanosił na projekt, a potem zrobił na zgłoszenie ("Przydomowe tarasy naziemne o powierzchni zabudowy powyżej 35 m² wymagają zgłoszenia właściwemu organowi, natomiast te do 35m² nie wymagają ani pozwolenia na budowę ani zgłoszenia.") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.08.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 (edytowane) O tym czy zmiana jest istotna decyduje projektant, ale nie ma on pełnej władzy ale musi być to decyzja zgodna z Prawem Budowlanym art. 36a. Zgodnie z tym artykułem zmiana PZT jest zmianą nieistotną, Art. 36a stanowi, co projektant ma obowiązek uznać za istotne. Nie ma artykułu w PB stwierdzającego, co ma uznać za nieistotne (czyli może wszystko uznać za istotne - zarówno to, co wg PB ma obowiązek uznać za istotne jak i każdą inną zmianę wg własnego uznania). I każdą zmianę to on (projektant z imienia i nazwiska wpisany na żółtej tablicy informacyjnej) dokumentuje. 6.Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia. Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.08.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 6.Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia. Podobnej kwalifikacji dokonuje PINB .i może mieć zupełnie odmienne zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.08.2023 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2023 (edytowane) Podobnej kwalifikacji dokonuje PINB .i może mieć zupełnie odmienne zdanie. I jeśli nadgorliwie uzna coś za istotne czego prawo nie wymaga to go WINB - po odwołaniu - przywoła do porządku. I oni się tego boją, bo im to bruździ w papierach. Prawnik tłumaczył mi, że zgodnie obecną konstytucją każde działanie urzędu (np. odrzucenie pisma, czy wymaganie dodatkowych dokumentów) musi mieć oparcie w przepisie. Zawsze musi być "w oparciu o przepis ... nakłada się obowiązek". Jeżeli urzędnik nie jest w stanie przytoczyć przepisu to dana decyzja urzędu jest bezprawna. PINB nie ma prawa wymyślać utrudnień dla inwestora ponad to co jest ściśle wymagane prawem. Podobnie w Wydziale Architektury powiedzieli, że potem się muszą "bujać z wojewodą", a tego nie chcą. Wespół z moim architektem od początku do końca mojej budowy graliśmy ostro z urzędami, które mają skłonności do stosowania nieaktualnego prawa i utartych błędnych interpretacji sprzed 20 lat - takich jak niektóre porady na tym forum. Edytowane 14 Sierpnia 2023 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 15.08.2023 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 Prawnik tłumaczył mi, że zgodnie obecną konstytucją każde działanie urzędu (np. odrzucenie pisma, czy wymaganie dodatkowych dokumentów) musi mieć oparcie w przepisie. Zawsze musi być "w oparciu o przepis ... nakłada się obowiązek". Jeżeli urzędnik nie jest w stanie przytoczyć przepisu to dana decyzja urzędu jest bezprawna. To bardzo ciekawe, czy możesz wskazać przepis o tym mówiący? Też wojowałem z urzędem i faktycznie na moje odpowiedzi o podstawę prawną (dodawałem oczywiście wyjaśnienie dla nieuka, ze podstawą prawną jest konkretny przepis, nie "ustawa") odstępowali, ale w sumie nie wiem, gdzie jest taki wymóg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 To bardzo ciekawe, czy możesz wskazać przepis o tym mówiący? Art. 7. Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.08.2023 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2023 (edytowane) To bardzo ciekawe, czy możesz wskazać przepis o tym mówiący? Też wojowałem z urzędem i faktycznie na moje odpowiedzi o podstawę prawną (dodawałem oczywiście wyjaśnienie dla nieuka, ze podstawą prawną jest konkretny przepis, nie "ustawa") odstępowali, ale w sumie nie wiem, gdzie jest taki wymóg... Jeszcze jestem stroną postępowania (nie mojej budowy). I też był podobny przypadek. Tym razem WINB wydał decyzję, ale sąsiadka się odwołała do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (WSA). Teoretycznie zadaniem WSA jest ocena czy decyzja jest zgodna z prawem czy nie. WSA jednak stwierdził, że "w ogóle nie ma czego oceniać", gdyż urząd "WINB nie zastosował subsumpcji prawa". To znaczy WINB powinien wskazać konkretny szczegółowy przepis ustawy, rozporządzenia i Polskiej Normy w oparciu o które podjął decyzję, a nie tylko powołać się ogólnie na "Prawo Budowlane". Zatem całość decyzji WINB została uchylona przez WSA jako nie spełniająca zasad decyzji administracyjnej wydanej przez urząd. Art. 7. Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa. Dzięki za podpowiedź. Przez cały okres inwestycji śledziłem szczegółowo Prawo Budowlane i kolejne zmiany, ale już w konstytucję nie wchodziłem. Wszystkich odstąpień nieistotnych miałem kilka stron w Dzienniku Budowy i wiele kartek rysunków. Natomiast w samym Projekcie Zagospodarowania Terenu miałem m.in. takie zmiany: 1) Zmiana tras podziemnych instalacji elektrycznej i telekomunikacyjnej. 2) Lokalizacja terenowej czerpni wentylacji i przeprowadzenie dodatkowej instalacji podziemnej do czerpni. 3) Instalacja zbiornika na deszczówkę i zrobienie całej instalacji do tego zbiornika. 4) Budowa schodów terenowych, których nie było w projekcie. Robi się ksero (kopię) czarno-białą PZT z pieczątką Wydziału Architektury z zatwierdzonego projektu. Następnie zaznacza się czerwonym pisakiem dane miejsce na mapie z liczbą porządkową, a obok opis co zmieniono w punktach odpowiadających tym liczbom. Pod spodem podpisał się architekt "Na podstawie Art. 36a Prawa Budowlanego kwalifikuję wszystkie powyższe zmiany jako odstąpienia nieistotne." Pieczątka okrągła architekta, data i podpis. Edytowane 16 Sierpnia 2023 przez Lew2 dopisanie odpowiedzi dla humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.08.2023 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Takie zmiany: 1. Zmniejszenie tarasu naziemnego 2. Zmniejszenie podjazdu 3. Pogrubienie izolacji o 10cm na jednej ze scian Zgodnie z przepisami zmiana 1 i 2 to zmiana planu zagospodarowania terenu czyli zmiana istotna. Ale nikt tego nigdy nie sprawdził i najlepiej w oświadczeniu pisać że nie było żadnych zmian. Ani istotnych ani nieistotnych. Zgodnie z przepisami zmiany 1 i 2 to zmiany nieistotne (po zakwalifikowaniu przez projektanta). Zmiana 3. jest nieistotna jeśli mieści się w granicach 2% i nie przysuwa się do granicy, czyli nie zwiększa oddziaływania obiektu na sąsiednią działkę czyli nie ogranicza zabudowy sąsiada bardziej niż w oryginalnym PnB. Ale tutaj przychodzi praktyka co do dokładności pomiaru. Z mojej praktyki przynajmniej na mapie papierowej to 10 cm nie da się odróżnić, więc jest to błąd na który zwykle przymykają oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.08.2023 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Decyduje projektant, ale decyzje projektanta weryfikuje potem nadzor budowlany. Zmiana lokalizacji zbiornika podziemnego na deszczowke, WLZ z pradem, przylaczy wod-kan, to tez zmiany istotne? Jak rozumiem taras i podjazd po odbiorze domu moge dopiero przebudowac? Jak? Na zgłoszenie, czy pozwolenie? Ja miałem budowę zbiornika podziemnego na deszczówkę, którego nie było w PZT z całym systemem wodnym. Wszystko to są zmiany nieistotne. Ważne jest, aby te zmiany nie przekraczały żadnych przepisów (np. o powierzchni biologicznie czynnej). I za to odpowiada projektant (czyli architekt), żeby to sprawdzić czy przypadkiem taka zmiana nie narusza któregoś z przepisów. Taras i podjazd: zmiana nieistotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.08.2023 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Może nie a moze tak. Zależy na kogo trafi w urzędzie. pierwszy lepszy artykół z netu: https://www.prawo.pl/biznes/czy-powiekszenie-tarasu-w-budynku-mieszkalnym-jednorodzinnym-wymaga-uzyskania-pozwolenia-na-budowe,153462.html Pierwszy lepszy artykuł, tyle że nieaktualny. Dla przypomnienia art. 36 a ust. 5 pkt. 1 przed 22 sierpnia 2018 r. brzmiał tak: 1) projektu zagospodarowania działki lub terenu; - każda zmiana PZT to zmiana istotna od 22 sierpnia 2018 r. do 18 września 2020 r. brzmiał tak: 1).projektu zagospodarowania działki lub terenu, z wyjątkiem urządzeń budowlanych oraz obiektów małej architektury„ - zmiany urządzeń budowlanych są nieistotne Od 19 września 2020 r. rozszerzono zakres zmian nieistotnych i ten sam punkt brzmi obecnie tak: 1) projektu zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której obiekt budowlany został zaprojektowany; - tylko zmiany, które zwiększają oddziaływanie są istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.08.2023 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Czytam prawo budowlane sprzed zmian 2020 i chyba faktycznie nic z tym sie da zrobic. Zostaje tylko rozbiorka i budowa nowego lub przebudowa istniejacego tarasu i podjazdu po odbiorze budynku. Wszystkich, również tych którzy mają projekty wydane wcześniej obowiązuje aktualne prawo odnośnie zmian nieistotnych. Zatem zmiana tarasu i podjazdu w Twoim przypadku to są zmiany nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.08.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Pierwszy lepszy artykuł, tyle że nieaktualny. ] Jak już coś Cię razi to przynajmniej czytaj całe zdania ze zrozumieniem.......mowa była o kubaturze budynku a nie o całej reszcie. Przytoczony przepis może i nie aktualny ale w aktualnym paragraf nadal istnieje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie § 3 punkt 24 kubaturze brutto budynku - należy przez to rozumieć sumę kubatury brutto wszystkich kondygnacji, stanowiącą iloczyn powierzchni całkowitej, mierzonej po zewnętrznym obrysie przegród zewnętrznych i wysokości kondygnacji brutto, albo między podłogą na stropie lub warstwą wyrównawczą na gruncie a górną powierzchnią podłogi bądź warstwy osłaniającej izolację cieplną stropu nad najwyższą kondygnacją, przy czym do kubatury brutto budynku: a) wlicza się kubaturę przejść, prześwitów i przejazdów bramowych, poddaszy nieużytkowych oraz przekrytych części zewnętrznych budynku, takich jak: loggie, podcienia, ganki, krużganki, werandy, a także kubaturę balkonów i tarasów, obliczaną do wysokości balustrady, b) nie wlicza się kubatury ław i stóp fundamentowych, kanałów i studzienek instalacyjnych, studzienek przy oknach piwnicznych, zewnętrznych schodów, ramp i pochylni, gzymsów, daszków i osłon oraz kominów i attyk ponad płaszczyzną dachu; Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts