Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dołożenie fotowoltaiki

margan1983

Recommended Posts

dzień dobry

dziś mam instalację 6,2 kWp na dachu w stronę mniej więcej południa, falownik SMA 6.0 panele Q.PEAK DUO G8+ 355W ( 11 szt 1 string + 6 szt 2 string)

wszystko na starych zasadach rozliczania.

Mam pytanie odnośnie powiększenia instalacji, ponieważ pojawiła się pompa ciepła i trochę tego prądu brakuje.

falownik w specyfikacji ma możliwość obciążenia na 9000Wp choć na wyjściu będzie 6000W lecz moja instalacja bardzo rzadko ma maksymalną produkcję, wiec wnioskuję że te 2kWp mogę dołożyć. problem jest z panelami bo nie ma możliwości kupić już tych samych co mam teraz na dachu, jak dobrać panele aby było dobrze? czy przełożyć obecne 6szt paneli co są na 2 stringu na pierwszy i w drugim stringu dać "inne" panele? proszę o radę

dziękuje za pomoc

Edytowane przez margan1983

Nie znam się to się wypowiem - falownik sobie obetnie a więc spokojnie możesz spiąć oba stringi w jeden co da 6kwp na stringu, a dodatkowe 2 kwp czyli dziś zapewne 4 panele po 500 podać na osobnym stringu. Warto to zrobić zwłaszcza jeżeli dodatkowe panele będą ustawione inaczej względem słońca niż pozostałe. Pytanie czy dotychczasowe panele sa wszystkie w jednym kierunku bo jeżeli nie to mogą działać gorzej spięte w jeden string . Edytowane przez Chris Zielonka

wszystkie są tak samo ułożone, w tą samą stronę tylko teraz te 6 szt ( 2gi string) jest za kominem a komin daje cień do godziny 9 a po godzinie 16 pada cień od drzewa na jeden panel z tego stringa. pierwszy string w pełnym słońcu cały czas.

czyli jak przeniosę fizycznie panele do tych z pierwszego stringa i połączę je razem, zwolnię drugi string i tam mogę dokupić całkowicie innej mocy i prądowo panele?

Edytowane przez margan1983

Tak na każdym stringu możesz mieć różne panele. O ile wiem to w jednym stringu również ale będzie on pracował tak jak najsłabszy z nich.

Ten jeden zacieniony panel może działać negatywnie na wydajność całego sporego już stringu - tu warto by zapytać tego co to montował na ile obliczy straty i czy w ogóle będą.

Pamiętajcie że np tauron kontrolować ma instalacje i ich nie interesuje moc falownika jaką on obcina i wysyła tylko moc paneli i ile ich zgłoszono , sam mam falownik 8kw a paneli tylko 10 szt po 400 watt co daje mi nie 4 kw a raczej 3200-3600 w porywach też chętnie był dołożył aby te zgłoszone 4kw wysyłać ale te kontrole hm .

Pamiętajcie że np tauron kontrolować ma instalacje i ich nie interesuje moc falownika jaką on obcina i wysyła tylko moc paneli i ile ich zgłoszono , sam mam falownik 8kw a paneli tylko 10 szt po 400 watt co daje mi nie 4 kw a raczej 3200-3600 w porywach też chętnie był dołożył aby te zgłoszone 4kw wysyłać ale te kontrole hm .

Uczciwi ludzie nie mają się czego obawiać...

Obawiać się mogą kombinatorzy twojego pokroju ( tu więcej paneli, tam palić w zasypowym śmieciuchu ) , ale pewnie jak partia z twojego avatara będzie rządzić to nagle staniesz się uczciwy....

czyli jak przeniosę fizycznie panele do tych z pierwszego stringa i połączę je razem, zwolnię drugi string i tam mogę dokupić całkowicie innej mocy i prądowo panele?

Tak, mogą być całkiem inne. A na te zacieniane panele możesz wpiąć optymalizatory, choć oczywiście warto policzyć, czy to się opłaci, bo może spadek produkcji nie jest zbyt duży.

Jak zgłosisz powiększenie paneli do 10kW to nic w rozliczeniach się nie zmieni - opust na starych zasadach 20%. Jak dodasz więcej to opus pogorszy się do 30%, stare zasady (net-metering) pozostaną (przerabiałem to u siebie).

Uczciwi ludzie nie mają się czego obawiać...

Obawiać się mogą kombinatorzy twojego pokroju ( tu więcej paneli, tam palić w zasypowym śmieciuchu ) , ale pewnie jak partia z twojego avatara będzie rządzić to nagle staniesz się uczciwy....[/QUO

Ty raczej kolegów nie masz z takim chorym umysłem to pewne.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam żeby już być pewnym odnośnie rozbudowy instalacji na starych zasadach i bycia beneficjentem programu Mój prąd w drugiej odsłonie - mając instalację 5,1kW można dołożyć niezaleną 4,8kW - nowy obwód z nowym falownikiem? Nie łamiąc zasad programu Mój prąd? I zostając prosumentem na starych zasadach 80-20 z magazynem po stronie dostawcy prądu? Jeśli tak to trzeba najpierw mieć zgodę czy śmiało można inwestować w falownik i panele i zgłosić do 30 dni już po uruchomieniu? pozdrawiam