diabeelek 05.09.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Hej, mam dosyć sporą wilgotność w spiżarce obniżonej o 45cm.Użyłem osuszacza i zszedłem do wilogotności na poziom 40% ale po tygodniu jest już 61% i rośnie.W spiżarce mam wentylacje grawitacyjną ale nie mam żadnego nawiewu z zewnątrz.Macie jakiś pomysł co poprawić aby było lepiej?Warzywa nam gniją przy podłodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2023 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 zrobić prawidłową wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diabeelek 05.09.2023 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Tzn. dorobić nawiew z zewnątrz?Jaka powinna byc prawidłowa wilgotnosc w piwnicy/spizarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2023 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Żeby mogło wywiać, musisz doprowadzić powietrze. Najpierw zrób otwory wentylacyjne na dole drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.09.2023 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Żeby mogło wywiać, musisz doprowadzić powietrze. Najpierw zrób otwory wentylacyjne na dole drzwi. Niewiele to pomoże bo aby powietrze grawitacyjnie poleciało do góry musi być cieplejsze od tego na zewnątrz. W piwniczce letnią porą jest zawsze chłodniejsze. Wydaje się że jedynym rozwiązaniem jest osuszacz powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2023 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 To sobie zamontuje wiatraczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.09.2023 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 To sobie zamontuje wiatraczek Ale wiatraczek nie zmniejszy wilgotności. Wciąganie z zewnątrz ciepłego powietrza spowoduje zwiększenie wilgotności względnej w chłodnej piwnicy. No chyba że wciągniemy z zewnątrz tak dużo ciepłego powietrza że temperatura w piwnicy się podniesie i dzięki temu wilgotność względna zmaleje. Jednak czy po to mamy piwnicę żeby było w niej tak ciepło jak na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2023 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 tylko to nie jest piwnica sensu stricte. Sądząc z opisu to miejsce pod schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.09.2023 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 tylko to nie jest piwnica sensu stricte. Sądząc z opisu to miejsce pod schodami To nie ma znaczenia. Jeśli jest w nim niższa temperatura niż na zewnątrz to dodawanie powietrza z zewnątrz (wentylator) spowoduje wzrost wilgotności a nie jej zmniejszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.09.2023 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 70% w piwniczce w lecie to nie tak źle. Nawiew pasuje zrobić, a żywność oddzielić od betonowej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.09.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Użyłem osuszacza i zszedłem do wilogotności na poziom 40% ale po tygodniu jest już 61% i rośnie. Jak masz temperaturę i wilgotność wewnątrz a jaką temperaturę i wilgotność na zewnątrz w tym samym czasie? Spiżarka o temperaturze 20*+ nie nadaje się do dłuższego przechowywania warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts