Robinson74 12.09.2023 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Mam jednospadowy garaż blaszany (spadek oczywiście w kierunku tyłu blaszaka). Chcę zbierać z niego deszczówkę do mauzera. Powierzchnia dachu to ok. 16 m2. Jaką średnicę rynny proponowalibyście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.09.2023 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Wystarczy mała rynna pomiędzy 75 - 100 https://www.supro.pl/wartowiedziec.php?id=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.09.2023 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Jeśli w pobliżu są drzewa, to jednak użył bym orynnowanie 100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.09.2023 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2023 Okazuje się, że znalazłem resztki stalowej rynny, bodajże 150 mm, która została mi z dachu domu. Akurat ok. 3 metrów długości - czyli tyle ile potrzebuję. Chyba ją zastosuję bez potrzeby zakupu nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.09.2023 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 To jeszcze takie pytanie. Jak zamocowalibyście uchwyty rynnowe do blaszaka? Czy trzeba może najpierw zamocować jakąś deskę, a uchwyty dopiero do tej deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.09.2023 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 Ja bym mocował śrubami prosto do blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.09.2023 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 To jeszcze takie pytanie. Jak zamocowalibyście uchwyty rynnowe do blaszaka? Czy trzeba może najpierw zamocować jakąś deskę, a uchwyty dopiero do tej deski? Wszystko zależy jak wygląda okap. Mocowanie raczej nie do blachy ale uchwyty rynny mocowane do muru. W zależności od okapu zastosować jakieś dystanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.09.2023 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Mareks77, do jakiego muru? To jest blaszak. Okap z blachy wystaje może 10 cm poza tylną blaszaną ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.09.2023 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Mareks77, do jakiego muru? To jest blaszak. Okap z blachy wystaje może 10 cm poza tylną blaszaną ścianę. Ok pisanie w kilku wątkach mnie rozkojarzyło ......do ściany należało by przymocować deskę lub kołki w miejscu mocowania tak aby okap celował 2/3 od brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.09.2023 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2023 Okap z blachy wystaje może 10 cm poza tylną blaszaną ścianę. Mam taki blaszak, daj od środka podkładki pod śruby i to całkowicie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.09.2023 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Ja bym mocował śrubami prosto do blachy. Śruby z podkładkami skręcone nakrętkami z obu stron? Pomyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.09.2023 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2023 Śruby z podkładkami skręcone nakrętkami z obu stron? Pomyślę. Jak z obu? Od środka podkładki, od zewnątrz są uchwyty, np takie. Od zewnątrz łby śrub. http://www.rynnyocean.pl/upload/produkty/-wariant-152-539_d.png http://www.rynnyocean.pl/upload/produkty/-wariant-152-539_d.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.10.2023 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 OK. Dzięki. Widzę, że są różne rozwiązania. do ściany należało by przymocować deskę lub kołki w miejscu mocowania tak aby okap celował 2/3 od brzegu. Tę deskę to należałoby zamocować od zewnątrz? Np. skręcając śrubami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.10.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 (edytowane) Raczej od wewnątrz przez blachę ściany mocując śrubami. Od zewnątrz to do deski już tylko uchwyty do rynny.To deska lub tylko kołki w miejscach gdzie będą mocowane wieszaki do rynny.Wszystko jest tu zależne ile wystaje okap od ściany.Kołki o wymiarach tak aby wystający okap dachu był na 1/3 rynny od ściany a 2/3 od brzegu. U mnie deska jest z jednej strony a z drugiej już same kołki. Całość jest schowana pod okapem więc nic tam nie moknie.. Edytowane 8 Października 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.10.2023 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Kołki o wymiarach tak aby wystający okap dachu był na 1/3 rynny od ściany a 2/3 od brzegu. Chyba odwrotnie: 2/3 rynny ma być przykryte okapem. Rynna jak najbliżej ściany, ale tak, aby ściekająca woda mogła do niej spływac z połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryvirgin80 09.10.2023 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Aby określić odpowiednią średnicę rynny do zbierania deszczówki z jednospadowego dachu o powierzchni około 16 m², warto wziąć pod uwagę kilka czynników, takich jak ilość opadów, spadek dachu, a także przepływ wody, jaki chciałbyś uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.10.2023 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Chyba odwrotnie: 2/3 rynny ma być przykryte okapem. Rynna jak najbliżej ściany, ale tak, aby ściekająca woda mogła do niej spływac z połaci. Obie wersje są prawidłowe., czyli od 1/3 do 2/3, ale owszem...... przy dachu płaskim lub z lekkim spadkiem ze względu na śnieg może zrobić 2/3 schowane pod okapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.10.2023 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Obie wersje są prawidłowe., czyli od 1/3 do 2/3, ale owszem...... przy dachu płaskim lub z lekkim spadkiem ze względu na śnieg może zrobić 2/3 schowane pod okapem. Ja bym raczej powiedział, że ze względu na wiatr, który potrafi wwiać wodę pod okap, a która potem będzie ściekała po ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.10.2023 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Ja bym raczej powiedział, że ze względu na wiatr, który potrafi wwiać wodę pod okap, a która potem będzie ściekała po ścianie. No bez przesady. Okap schodzi w dół w głąb rynny, i wiatr jeszcze krople podwiewa do góry. U Ciebie przy porywistym wietrze też krople wędrują z ziemi do nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.10.2023 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 No bez przesady. Okap schodzi w dół w głąb rynny, i wiatr jeszcze krople podwiewa do góry. U Ciebie przy porywistym wietrze też krople wędrują z ziemi do nieba Tak. Znajomy dał rynnę mocno wysuniętą w stosunku do okapu, bo niby woda miała z impetem spływać na ziemię. Pech chciał, że rynna była od zachodu i wiatr wwiewał krople pod okap, ale ponad rynnę. W efekcie miał zalane ściany. Faktycznie jednak, okap wpuszczony lekko w rynnę powinien temu zapobiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts