Iskierniczek 22.09.2023 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Hej, Po półrocznych staraniach z uzyskaniem pozwolenia zaczynamy z żoną widzieć światełko w tunelu, coś się w końcu ruszyło, chociaż to dla nas póki co jedynie ciągła udręka do czego są w stanie się jeszcze doczepić.Ale zmierzając do sedna, nasz projekt uwzględnia dom z bloczków betonowych H+H 24cm (500) jednak osobiście jestem wyjątkowo zrażony do tego materiału, gdyż chłonie wodę jak gąbka a do tego jest wyjątkowo miękki materiałem, życie w wielkiej płycie zrobiło swoje.Finalnie byłem zdecydowany na pustaki ceramiczne profi/dryfix na zaprawę cienkowarstwową lub piankę. Jednak przeglądając YT trafiłem na budowę z klocków styropianowych izodom, budowa domu z tym materiałem jest łatwa, prosta i przyjemna według marketingowca z którym rozmawiałem.Z wstępnych wyliczeń materiał na cały dom parterowy z użytkowym poddaszem, czyli płyta fundamentowa 25cm, ściany 45cm grubości na parterze i do szczytów na podaszu + strop wszystko z izodomu zostało wyliczone na 135tys brutto.Z kosztów dodatkowych to ogromne ilości betonu i stali zbrojeniowej + praca firmy budowlanej + dach do wykonania osobno gdyż firmy ich nie wykonują + kierownik budowy + geodeta + koparka. I tu pojawia się u mnie pytanie, bezpośrednio z izodom dostałem namiar na 2 firmy w PL które budują w tej technologii, przy podpisaniu umowy już teraz firmy mogą wejść na budowę w lutym przyszłego roku, niestety koszty budowy łatwej, prostej i przyjemnej to dodatkowo ponad 200tys zł?!?!?! taką dostałem wycenę. Albo źle szukam, albo rzeczywiście to jest tak dobre, że nie potrzebuje żadnej dodatkowej reklamy gdyż informacji poza stroną główną izodom i paroma filmikami na YT ciężko coś więcej znaleźć a już kogoś kto w tej technologii wybudował na g.śląsku to szukać igły w stogu siana. Tutaj na forum znalazłem temat założony w 2021r bardziej jako reklama niż opis osoby faktycznie budującej w tej technologii. Przemawia do mnie argument, że dom wybudowany w tej technologii to dom pasywny bo zastosowane są najgrubsze elementy, koszt materiału 135tys, za to zabija mnie cena robocizny która ma być łatwa, prosta i przyjemna jest większa niż budowa w technologii tradycyjnej, fundamentem tradycyjnym gdzie pracy zapewne jest zdecydowanie więcej. Ktoś zna kogoś kto wybudował dom z izodom2000? jakieś prawdziwe i rzetelne opinie jak się mieszka itp? podobno akustyka w takim domu jest fatalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.09.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Mój kumpel taki dom sam budował z żoną ,przecież do tego żadnej ekipy nie potrzeba bo największy fajtłapa sobie poradzi ,składasz jak klocki lego po 3 warstwy i zalewasz co w tym trudnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Ale zmierzając do sedna, nasz projekt uwzględnia dom z bloczków betonowych H+H 24cm (500) jednak osobiście jestem wyjątkowo zrażony do tego materiału, gdyż chłonie wodę jak gąbka a do tego jest wyjątkowo miękki materiałem, życie w wielkiej płycie zrobiło swoje. A skąd tę wodę ma chłonąć? Owszem, po powodziach nasiąka. Ale potem schnie. W normalnych warunkach tylko schnie. A jakie znaczenie ma twardość, jak w domu nie możesz go dotknąć? Najzabawniej będzie jak zrobisz mur z silki i na niego tynk gipsowy Jednak przeglądając YT trafiłem na budowę z klocków styropianowych izodom, budowa domu z tym materiałem jest łatwa, prosta i przyjemna według marketingowca z którym rozmawiałem. A nie, jednak nie tynk gipsowy jest najśmieszniejszy. To jest jeszcze śmieszniejsze. Narzekanie na to, że BK jest miękki i zamieniać go na styropian Albo źle szukam, albo rzeczywiście to jest tak dobre, że nie potrzebuje żadnej dodatkowej reklamy gdyż informacji poza stroną główną izodom i paroma filmikami na YT ciężko coś więcej znaleźć a już kogoś kto w tej technologii wybudował na g.śląsku to szukać igły w stogu siana. Jest drogie. I tylko jak ktoś sam sobie to stawia, to można się zastanawiać, czy ma sens ekonomiczny (jak ktoś wierzy, że to prostsze do samodzielnego wykonania, niż inne technologie). Ja ciepło o tym myślałem, potem jeszcze cieplej o m3system. Ale i jedno i drugie drogie i ma sporo wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 23.09.2023 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Jest drogie. I tylko jak ktoś sam sobie to stawia, to można się zastanawiać, czy ma sens ekonomiczny (jak ktoś wierzy, że to prostsze do samodzielnego wykonania, niż inne technologie). Ja ciepło o tym myślałem, potem jeszcze cieplej o m3system. Ale i jedno i drugie drogie i ma sporo wad. Jak tak "ciepło" o nim myślałeś może jakaś wyliczanka na "+" i "-", może się nam przyda w podjęciu decyzji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2023 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Jak tak "ciepło" o nim myślałeś może jakaś wyliczanka na "+" i "-", może się nam przyda w podjęciu decyzji. - drogo (i to podstawowa wada) - brak ekip - trudności z umeblowaniem - delikatna ściana od wewnątrz - znikoma akumulacja (beton jest odizolowany od wnętrza) - komplikacja z montażem stolarki. Niby mają to opisane - ale drogo i trzeba dopytywać firmy od stolarki, czy dadzą standardową gwarancję. +- teoretycznie dzięki żelbetowi dobra akustyka. Ale w tym żelbecie masz dziury w betonie na łączniki i EPS dookoła stolarki, więc wcale tak dobrze dźwięków zewnętrznych nie tłumi. +- teoretycznie łatwe i szybkie samodzielne wykonanie. Tyle, że szybko wcale nie jest, bo zbrojenie ścian to sporo roboty (klik). Tanio też się przez sto nie robi, że ściany z betonu i stali a gruchę z pompą trzeba zamawiać co kilka warstw, bo za wysoko na raz to rozwalona kształtka i kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2023 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Też mnie rozbawiło narzekanie na miękkość BK i wybór w jego miejsce styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 23.09.2023 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Mój kumpel taki dom sam budował z żoną ,przecież do tego żadnej ekipy nie potrzeba bo największy fajtłapa sobie poradzi ,składasz jak klocki lego po 3 warstwy i zalewasz co w tym trudnego ? Ja osobiście boję się tego, iż przez moją niewiedzę mogę więcej szkód wyrządzić nieumiejętnie wykonując kolejne etapy prac. Widząc ilość zbrojenia do wykonania samej płyty fundamentowej, zbrojenia stropu, schodów tu już robią się pierwsze problemy a ile w trakcie takiej budowy pojawia się problemów które trzeba rozwiązywać na bieżąco, gdzie nie mając doświadczenia można zjeść zęby a następnie stracić ogromne kwoty na poprawki. Do odważnych świat należy, jednak raczej nie chcę uczyć się budowy na własnym domu. - drogo (i to podstawowa wada) - brak ekip - trudności z umeblowaniem - delikatna ściana od wewnątrz - znikoma akumulacja (beton jest odizolowany od wnętrza) - komplikacja z montażem stolarki. Niby mają to opisane - ale drogo i trzeba dopytywać firmy od stolarki, czy dadzą standardową gwarancję. +- teoretycznie dzięki żelbetowi dobra akustyka. Ale w tym żelbecie masz dziury w betonie na łączniki i EPS dookoła stolarki, więc wcale tak dobrze dźwięków zewnętrznych nie tłumi. +- teoretycznie łatwe i szybkie samodzielne wykonanie. Tyle, że szybko wcale nie jest, bo zbrojenie ścian to sporo roboty (klik). Tanio też się przez sto nie robi, że ściany z betonu i stali a gruchę z pompą trzeba zamawiać co kilka warstw, bo za wysoko na raz to rozwalona kształtka i kłopot. 1. Brak sprawdzonych ekip to fakt 2. Trudności z umeblowaniem?? w jakim sensie, chyba, że masz na myśli ten system domów kopułowych bo w izodom masz przecież proste ściany, 3. Akumulacyjność - tutaj na pewno osoby mające domy z drewna mocno by się kłóciły czy to jest minus 4. Dlaczego montaż stolarki to problem?? przecież teraz na czasie jest montaż okien w warstwie ocieplenia w tzw. ciepłej belce montażowej, gdzie wysuwasz okno poza lico ściany właśnie w warstwę ocieplenia, podobno najlepsze co może być. 5. Akustyka to jest to czego również się obawiam Też mnie rozbawiło narzekanie na miękkość BK i wybór w jego miejsce styropianu Ale 15cm zbrojony rdzeń betonowy już taki miękki nie jest. A skąd tę wodę ma chłonąć? Owszem, po powodziach nasiąka. Ale potem schnie. W normalnych warunkach tylko schnie. A jakie znaczenie ma twardość, jak w domu nie możesz go dotknąć? Najzabawniej będzie jak zrobisz mur z silki i na niego tynk gipsowy A nie, jednak nie tynk gipsowy jest najśmieszniejszy. To jest jeszcze śmieszniejsze. Narzekanie na to, że BK jest miękki i zamieniać go na styropian Jest drogie. I tylko jak ktoś sam sobie to stawia, to można się zastanawiać, czy ma sens ekonomiczny (jak ktoś wierzy, że to prostsze do samodzielnego wykonania, niż inne technologie). Ja ciepło o tym myślałem, potem jeszcze cieplej o m3system. Ale i jedno i drugie drogie i ma sporo wad. Niestety nie wiem o co chodzi z tą silką i tynkiem gipsowym. Wilgotny BK zachowuje swoje właściwości izolacyjne? pytałem się wielu budowlańców, każdy mówił to samo, że taki budynek bezwzględnie trzeba zamknąć przed zimą, aby pustaki nie chłonęły wilgoci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2023 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2023 (edytowane) 2. Trudności z umeblowaniem?? w jakim sensie, chyba, że masz na myśli ten system domów kopułowych bo w izodom masz przecież proste ściany, Mocowanie czegoś do ściany przez 5cm EPS stabilne nie jest. Czy to szafki wiszące, czy TV, czy cokolwiek innego. A jak jeszcze wypadnie na łączniku to trzeba przesuwać i wiercić na nowo. 3. Akumulacyjność - tutaj na pewno osoby mające domy z drewna mocno by się kłóciły czy to jest minus Inni będą przywoływali przykłady starych budynków z grubymi murami jako zapewniających przyjemny chłód w upały. 4. Dlaczego montaż stolarki to problem?? przecież teraz na czasie jest montaż okien w warstwie ocieplenia w tzw. ciepłej belce montażowej, gdzie wysuwasz okno poza lico ściany właśnie w warstwę ocieplenia, podobno najlepsze co może być. Tylko mało kto tak robi bo zyski energetyczne w porównaniu z montażem zlicowanym ze ścianą i najechaniem na stolarkę EPS są znikome, a różnica w kosztach znaczna. Do tego w innych technologiach masz stabilne mocowanie konsoli do muru po bokach i od góry - w Izodom masz tam 5cm EPS. Kombinują z wycinaniem tam EPS i wstawianiem czegoś twardszego, ale nie może to dorównać stabilności mocowania do muru o 5cm bliżej ramy stolarki. Chociaż fakt, są i tacy, co przy tradycyjnej technologii glif otworu izolują XPS - ale nie 5cm a 2-3 i też instalatorzy mają obiekcje co do stabilności montażu i mają podstawę do odmowy naprawy gwarancyjnej, jak ostrzegali inwestora, że to niezgodne z wytycznymi producenta okna. Ale 15cm zbrojony rdzeń betonowy już taki miękki nie jest. I co z tego, jak masz do niego 5cm mięciutkiego EPS? Wilgotny BK zachowuje swoje właściwości izolacyjne? pytałem się wielu budowlańców, każdy mówił to samo, że taki budynek bezwzględnie trzeba zamknąć przed zimą, aby pustaki nie chłonęły wilgoci. Oczywiście, że wilgotny materiał ma gorszą lambdę od suchego. To samo dotyczy betonu. A jak beton zamknięty miedzy dwoma warstwami EPS ma wyschnąć? Jak BK wyjeżdża z fabryki, to ma 30-40% wilgotności. Taka technologia. Jak za bardzo wyschnie, to ekipa od tynków jeszcze polewa ścianę wodą, żeby tynk nie wysechł, zanim nie zwiąże. A i sam tynk suchy nie jest (no, chyba, że ktoś okłada kartongipsem). Ściana schnie ze dwa-trzy lata do docelowego poziomu 1,5-6%. Edytowane 23 Września 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.09.2023 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 jeśli twardość ściany jest wyznacznikiem to zdecydowanie silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.09.2023 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Nic lepszego od silki i 20cm grafitu nie znajdziesz. Styro od wewnątrz to strzał w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.09.2023 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Przemawia do mnie argument, że dom wybudowany w tej technologii to dom pasywny bo zastosowane są najgrubsze elementy, Ta, jasne. Dziś każdy wciska kit o domach pasywnych, a zebrało by się ich w Polsce może kilkadziesiąt. Daj sobie spokój z domem ze styropianu, buduj klasycznie. Styropian to z zewnątrz, a nie w środku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts