Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błąd wysokości pomieszczeń

Recommended Posts

Już nie przesadzajcie z tą wysokością, zależy jaki układ domu 270cm jest wystarczające a i z 260 da się żyć. Co nie oznacza że kierbud dał ciała bo dał. Jaka masz grubość posadzki w projekcie (styro wylewka panel itp)?

Ale 255 to już mało. Ja mam w małym salonie 6,6x5,7m 268cm i to jest moim zdaniem minimum. Na piętrze równe 260cm na gotowo. Czym większe pomieszczenie tym wyżej.

Jeden na pytanie o OC, powiedział że na co to komu skoro on wszystkiego pilnuje.

Ustawa o samorządach zawodowych architektów oraz inżynierów budownictwa

Art. 6. 1. Prawo wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie przysługuje wyłącznie osobom wpisanym na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego.

2. Członek izby samorządu zawodowego podlega obowiązkowi ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej za szkody, które mogą wyniknąć w związku z wykonywaniem samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie.

Jakbyś miał wątpliwości, czy wykonuje samodzielną funkcję techniczną w budownictwie to poczytaj art. 12 ust. 1 p. 2 PB

I nie wiem, co gorsze - czy to oznaka nieznajomości prawa, czy świadomego jego łamania. Tak czy inaczej dla kierbuda to IMO dyskwalifikacja tak czy inaczej (już nawet pomijając ryzyko niewypłacalności gdy zechcemy z niego ściągnąć koszty naprawy jego błędu).

Jeśli kierownik takowe ma. Jak szukałem swoje kierownika to dostałem jeszcze dwóch innych z polecenia.

Jeden na pytanie o OC, powiedział że na co to komu skoro on wszystkiego pilnuje.

Aby być kierownikiem trzeba być czlonkiem izby inżynierów, co za tym idzie posiadać obowiązkowe OC. To jest sprawdzane przez nadzór jak się obejmuje kierowanie i kończy. Więc chyba ten kierownik nie wie co mówi.

co kierbud na to? przecież to ewidentnie jego błąd, którego nie wyłapał , jakby nie było to 10cm to nie 1cm gdzie mogło uciec na zaprawie czy kleju. Skoro masz 16 cm posadzki to pewnie 8cm styro + 6 wylewka i 2cm ewentualnie panele? No to już ze styro raczej na dół nie pójdziesz.

Dziwna sytuacja

Faktycznie nisko, ale z drugiej strony raczej nic się z tym nie zrobi bo jak rozumiem już jest stan surowy z dachem? Co na to kierownik budowy? Myślę, że warto się dowiedzieć na temat ewentualnego odszkodowania, ale nawet jeśli się je dostanie to można lepiej wydać tą kasę. Moim zdaniem nie przejmować się. Kiedyś na stare lata jak będziecie wymieniać żarówki (a w domu często się to robi) to przynajmniej długiej drabiny nie trzeba będzie targać ;) A tak na poważnie cieszcie się z tego co jest. Szkoda życia na zmartwienia. 10cm myślę, że się nie będzie się w oczy rzucać. Natomiast warto sprawdzić czy inne rzeczy są OK skoro taką wtopę zrobili, czy np. wieniec nie jest za krótki. Wiadomo już skąd się wzięło te 10cm mniej? Ja bym się martwił o konstrukcje żelbetowe czy są dobrze wykonane, fundament, izolacje, dach, czy pozostałe wymiary domu się zgadzają.

Prawdopodobnie wzielo sie to stad ze zrobil 20 cm wieniec bo mam troche zdjec i wlanie widac ze strop(ktory powinien miec 15cm) podniesiony jest bardzo malo nad bloczek ( nie wiem czy zrozumiale napisalem). Nie jestem teraz na miejscu bo jestem w Niemczech z zona i nie mam jak tego dokladnie zmierzyc. Nic juz z tym nie zrobie ...tak jak napisales dom juz jest zamkniety i mam juz elektryke oraz hydrualike. Teraz sam juz nie wiem co myslec o tym bledzie.

Tylko w tym momencie jest tak ze musze dac 8 cm styropianu na parterze (oczywiscie plus wylewka okolo 6 + np. plytka okolo 1,5cm). Obawiam sie ze te 8 cm styropianu bedzie troche za malo jak na parter.

To się musisz zdecydować czego się najbardziej obawiasz i na czym ci najbardziej zależy?

Jeśli wysokość pomieszczenia jest najważniejsza, to można brać pod uwagę położenie bardzo dobrej płyty

https://allegro.pl/oferta/thermano-plyta-pir-piana-poliuretanowa-3cm-compact-14280318062?fromVariant=14280370556

a na wierzch do montażu rurek coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/plyta-do-ogrzewania-podlogowego-profisystem-14057016081 i wylewka na rurki 5cm zamiast 6cm.

W tym przypadku podłoże na które kładzie się płyty MUSI być gładkie.

Styropian to ostateczność i taniocha, która po 2-3 latach opada razem z posadzką nawet o 5-6mm co widać po listwach przypodłogowych mocowanych do ściany.

• 2 weeks później...