sensuit 19.10.2023 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Chciałbym zamontować czerpnię z filtrem, ale montaż czerpni bezpośrednio z zewnątrz najprawdopodobniej wychłodzi mi salon - na dobrą sprawę nie do zaakceptowania. Pomyślałem, że alternatywnie mogę pobierać powietrze z wiatrołapu wspólnego z sąsiednim lokalem czyli w praktyce wykonać dwie czerpnie:- do wiatrołapu,- do mojego lokalu. Wg. mojego pomysłu wiatrołap stanowiłby swoisty bufor, gdzie powietrze choć częściowo by się nagrzewało, a dodatkowo jest to jedyne miejsce oddalone od miejsca, gdzie przebywają ludzie. Czerpnia do mojego lokalu byłaby:- regulowana,- z filtrem.Wg. pomysłu pozwoli mi to ustawić przepływ jaki chcę czystego powietrza. Czy takie rozwiązanie ma sens?Czy ktoś ma takie rozwiązanie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 19.10.2023 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Czyli taka nagrzewnica wstępna na czerpni. Wg mnie sensowne, inną kwestią jest, kto płaci za ogrzewanie wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.10.2023 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 i czy w wiatrołapie nie stoją buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.10.2023 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Chciałbym zamontować czerpnię z filtrem, ale montaż czerpni bezpośrednio z zewnątrz najprawdopodobniej wychłodzi mi salon - na dobrą sprawę nie do zaakceptowania. Pomyślałem, że alternatywnie mogę pobierać powietrze z wiatrołapu wspólnego z sąsiednim lokalem czyli w praktyce wykonać dwie czerpnie: - do wiatrołapu, - do mojego lokalu. Wg. mojego pomysłu wiatrołap stanowiłby swoisty bufor, gdzie powietrze choć częściowo by się nagrzewało, a dodatkowo jest to jedyne miejsce oddalone od miejsca, gdzie przebywają ludzie. Czerpnia do mojego lokalu byłaby: - regulowana, - z filtrem. Wg. pomysłu pozwoli mi to ustawić przepływ jaki chcę czystego powietrza. Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy ktoś ma takie rozwiązanie u siebie? Nie, takie rozwiązanie nie ma sensu. Wiatrołap trzeba grzać, równie dobrze można zamontować nagrzewnicę zaraz za czerpnią. Wiatrołap sam z siebie się nie nagrzeje, więc co to za bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.10.2023 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Sumarycznie potrzeba tyle samo energii na ogrzanie tego, a przy powierzchni grzania wiatrołapu wychłodzisz go totalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.10.2023 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Sens tego bym widział jako wstępne ogrzanie, aby nawiew w pokojach nie był zimny. Wtedy moca grzejnika w wiatrołapie sterujemy de facto temperaturą nawiewu w pokojach. Koszty energii takie same, ale jest ta korzyść cieplejszego nawiewu. Ja bym robił, jeśli w wiatrołapie nie ma brzydkich zapachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.10.2023 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Sens tego bym widział jako wstępne ogrzanie, aby nawiew w pokojach nie był zimny. Wtedy moca grzejnika w wiatrołapie sterujemy de facto temperaturą nawiewu w pokojach. Koszty energii takie same, ale jest ta korzyść cieplejszego nawiewu. Ja bym robił, jeśli w wiatrołapie nie ma brzydkich zapachów. Nie są takie same, ponieważ odzysk ciepła w rekuperatorze (zakładam, że jest rekuperacja) będzie mniejszy niż bez nagrzewnicy na czerpni. Nagrzewnicę się daje po rekuperacji, żeby rekuperator odzyskał jak najwięcej ciepła z powietrza wyrzucanego z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 21.10.2023 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Czerpnia w wiatrołapie jest nieporozumieniem. Policzył któryś z Was ile energii pobieracie i dostarczacie do takiego wiatrołapu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts