Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapach w szafie - jakby stęchlizna.

Taj

Recommended Posts

Witajcie,

mam problem z zapachem w szafie, gdzie przechowuję ubrania (koszulki, bielizna, bluzy, etc).

Jak otwieram unosi się tam zapach jakby stęchlizny.

Czytałem o tym w sieci i temat jest dość często poruszany.

Wyeliminowałem takie czynniki jak:

- za dużo proszku do prania dodawane do prania,

- oczyszczenie filtrów w pralce i pojemników na proszek,

- dodatkowo przetarłem wnętrze szafy środkiem do mycia powierzchni emaliowanych.

Niestety zapach pozostaje i ubrania nim przesiąkają.

Nie wszystkie i nie w równym stopniu. Mam wrażenie, że te bawełniane bardziej.

Jakie macie porady? Czy zapach mógł wejść tak głęboko w deskę szafy, że ciągle się tam utrzymuje? Inne pomysły?

• 1 month później...

tak, szafa pewnie już nieco zawilgła... ale nie ciuchy i pralka mogła być źródłem problemu.

Może jednak to wentylacja nie domaga? Spróbuj trzymać otwarte drzwi.

A może problem jest nawet w całym pokoju? Powietrze musi krążyć. Nie krąży to wilgoć się zbiera i warunki dla pleśni, grzybów są.

Wymusić wentylację w pomieszczeniu, Udrożnić, dać szansę na wentylację w szafie.

To takie standardy, że nikomu się nie chce po raz n-ty tego pisać.

Podstawowym powodem może być zła wentylacja szafy i pokoju.

Może wkładasz do szafy nie wysuszone do końca ubrania/

Wyciągnij wszystkie ubrania z szafy i wyczyść wszystkie powierzchnie i szuflady (jeżeli są) dedykowanym środkiem do usuwania zapachów.

Jeżeli masz to włącz ozonator.

Następnie zostaw otwartą taką szafę na kilka dni i sprawdź czy zapach nadal występuje.

Zamknij pustą szafę na 1-2 dni i znowu sprawdź.

A ja mam przy okazji pytanie o inny "zapach". Nie umiem go zdefiniować inaczej, niż jako stara szafa u babci na wsi. Taki dziwny zapach jaki czułem chodząc kiedyś na święta do kościoła u dziadków na wsi. Co to jest i skąd się bierze? Wyczułem ostatnio ten zapach w mieszkaniu mojej mamy, jak ją odwiedziłem, wąchanie jak się da ubrań w szafach nic nie dało... nie mogę zidentyfikować źródła...

• 2 weeks później...
Odzież używaną np. koszula jeden dzień/godzinę noszona trafia do pralni, pralki a nie do szafy bo jeszcze "czysta". Odzież zewnętrzna w innej szafie, po powrocie z dworu/pola/podrózy nie trafia natychmiast do szafy tylko powinna wyschnąć i wywietrzyć się. Buty w osobnej szafce wentylowanej - "otwarta" czesć tylna od ściany, najlepiej jesli to nie jest sciana zewnętrzna czyli zimna