grygor125 18.11.2023 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Mam budynek mieszkalny, obmurowany drewniak. Ściana zewnętrzna składa się ze styropianu 15cm i ytonga 24cm. Chciałem wyremontować dom usuwając drewnianą ścianę. Przy okazji chciałbym ocieplić dom bo boję się że po wyburzeniu środka będzie za zimny. Przenikalność cieplną ściany obliczyłem na U=0,191, dodatkowo ściana ma mostki spowodowane słupami betonowymi na których opiera się strop (Pomiędzy słupami wymurowane są ściany z ytonga) Prosiłbym o poradę jaki sposób ocieplenia w moim przypadku byłby najlepszy. Nie zależy mi na tym żeby ściana wewnętrzna była cienka bo na wyburzeniu drewnianej ściany zyskuję 27 cm.- Na razie rozważam wymurowanie ściany z bloczków betonu komórkowego klasy 500 grubości 18 cm (H+H , solbet, termobet). - Multipor odrzucam ze względu na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.11.2023 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Kilka lat temu wyburzyłem dom, w którym jako ocieplenie od środka robił gazobeton i ciepło tam na pewno nie było. Jak zrobiłeś sobie obliczenia U, to z pewnością zauważyłeś, że robotę robi styropian, a w dużo mniejszym stopniu ytong. Napisz , co to jest ta drewniana ściana - jaką ma konstrukcję, przekrój itp., bo to jest ciekawe. Ocieplenie od środka jest wrażliwe na błędy, tym bardziej, że od zewnątrz już jest termoizolacja o niemałym oporze dyfuzyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 19.11.2023 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Ściana drewniana: konstrukcja z belek drewnianych, z zewnątrz deski obiciowe w środku wełna mineralna. od wewnątrz deski na których jest tynk. Jednak zlikwidowanie tej ściany jest już przesądzone ze względu na estetykę i kwestie taką że chcę się pozbyć resztek starego domu.Co do oporu cieplnego tak wiem, że najlepiej dołożyć styropian z zewnątrz i kiedy znudzi mi się kolor z zewnątrz to będę to rozważał(dodatkowo jedna z ścian przylega do przejazdu który nie mogę zwęzić. W tej chwili mam możliwość zrobić coś od wewnątrz. błędy zamierzam ograniczyć dzięki temu, że zrywana będzie też podłoga (pustka pod deskami) i strop drewniany. Dzięki temu będę mógł zachować ciągłość ocieplenia. Ponadto proszę o poradę specjalistów.Rozważałem takie możliwości:Bloczki multipor 5 cm. U ściany by wynosiło 0,154, a w miejscach gdzie są słupy betonowe U=0,195. Odstręcza mnie jednak cena. Dodatkowo wydaje mi się, że taka ściana będzie bardzo miękka i podatna na uszkodzenia.Bloczki komórkowe klasy 500 18 cm. U ściany by wynosiło 0,152, a w miejscach gdzie są słupy betonowe U=0,191. W tym przypadku jeżeli mam jedynie pytania techniczne jeżeli dostanę potwierdzenie, że ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.11.2023 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Wywal środek i odpuść ocieplenie od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 19.11.2023 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Jeżeli nic nie zrobię to w miejscach słupów betonowych będę miał U=0,257, Czy to wystarczy? Dodatkowa ściana to nie jest straszny koszt. Czy te dodatkowe U - 0,066 nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.11.2023 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Ile masz tych slupów? Jaki to % powierzchni ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 19.11.2023 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Słup szerokości 0,3mb, 3mb ściany z oknem i znowu słup, takie proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 19.11.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 24 cm BK + 15 cm styropianu, to do niedawna był standard. Nawet dziś niektórzy twierdzą, że tyle wystarczy.Wywal środek i zobacz, czy będzie za zimno. Kup pirometr i zmierz o ile zimniejsza jest ściana w miejscach tych słupów. Jeśli będzie duża różnica, to dołóż na tych słupach od zewnątrz pilastry z 3-4 cm styropianu. Ewentualnie dołóż na całej elewacji 5 cm. I tak wyjdzie taniej, skuteczniej i bezpieczniej niż zabawy z ocieplaniem od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.11.2023 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Jeżeli nic nie zrobię to w miejscach słupów betonowych będę miał U=0,257, Czy to wystarczy? Dodatkowa ściana to nie jest straszny koszt. Czy te dodatkowe U - 0,066 nic nie da. Szczerze mówiąc zrobiłbym tak jak sugeruje Juan i jajmar, czyli wywalił drewno ze środka i tak zostawił. Jest na to dobry moment, bo będzie widać w termowizji mostki termiczne - czy te słupy faktycznie aż tak wiele ciepła odprowadzają do gruntu czy wieńca, bo w kierunku poziomym słupy mają niewielki wpływ na termoizolacyjność. Przegroda po usunięciu ściany drewnianej będzie bardzo normalną i przyzwoicie ocieploną ścianą. Ytong 500 to nie jest materiał termoizolacyjny, tylko konstrukcyjny. Musisz bardzo uważać na ew. wykraplanie pary wodnej, bo przegroda jest zamknięta od zewnątrz styropianem, podwójnym klejem do siatki, farbą podkładową i tynkiem cienkowarstwowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 19.11.2023 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Ok. Jestem prawie przekonany, żeby odpuścić na razie ścianę wewnątrz od frontu i poczekać jak będzie. Potem zdecydować się na 5 cm styropianu .Pozostaje jednak wjazd, który już teraz jest na styk. W tym przypadku stawiać ściankę czy jest to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.11.2023 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 5 cm styropianu na zewnatrz? Szkoda kasy na to. Jak chcesz, to od środka możesz zrobić ściankę z wełną czy styropianem w środku, ale musisz dać porządną paroizolację. Musisz to przeliczyć pod kątem wykraplania pary wodnej, żebyś sobie grzyba nie zafundował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 19.11.2023 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Na tej ścianie już jest 15 cm styropianu, więc dodatkowe 5 daje typowe 20 Można dać i 10, to będzie razem ćwierć metra. Razem z nową elewacją wyjdzie ze 100 złotych za metr. Ocieplanie od wewnątrz, jeśli nie jest absolutnie niezbędne, nie ma sensu. Ruszt, płyty GK, wełna, paroizolacja to będzie porównywalny koszt. I strach, że gdzieś ta para jednak się przedostanie i ściana zamoknie, bo z zewnątrz zatkana styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 19.11.2023 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 ok. Wywalam drewno, jeżeli będzie za zimno dodaje 5-10 cm styropianu i jest super. Tylko że jedną ścianę mogę ocieplić tylko od wewnątrz a co za tym idzie muszę zrobić już teraz. GK i styropianu lub wełny nie chcę bo ma tam być kuchnia, wiszące szafki itd Wydawało mi się, że najbezpieczniej jest postawić dodatkową ścianę z takiego samego materiału co istniejąca ściana.- Mogę zrobić je na styk,- 2 cm szczeliną,- dodatkowo ze styropianem ( nie wiem przy jakiej szerokości ściany mogę nie obawiać się wykraplania pary wodnej)- albo jednak to wszystko jest bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 19.11.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Ani kilku centymetrów nie upchniesz na tej ścianie z przejazdem? I tam jest tylko goły mur? Nie ma na nim nic styropianu? Może płyta AL-PIR? Może być dużo cieńsza niż styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 19.11.2023 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Styropian 15cm, ściana: słupy żelbet wypełnione ytongiem 600 24 cm. Wjazd jest wąski i wolałbym ocieplić ścianę od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.11.2023 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Jak masz gotową elewację, to jednak nie ma sensu dodawanie kolejnych kilku cm i robienie na nowo elewacji, to się nigdy nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.11.2023 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Skup sie na dobrym ociepleniu sufitu/dachu oraz podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 20.11.2023 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Proszę o informację czy zrobię błąd stawiając dodatkową ścianę od środka z betonu komórkowego klasa 500 18 cm (uzyskam podobny opór cieplny jak przy styropianie 5cm). Stawiając ścianę na ścisk uzyskam chyba podobny efekt jakbym miał ścianę 42cm (24cm+18cm) i styropian 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.11.2023 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Błąd nie, bzdurę - tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grygor125 20.11.2023 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Bzdurę ze względu na? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts