mordziaty 27.11.2023 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Witam, Staje przed wyborem ogrzewania do domu 170m2 i porównuję systemy które mnie interesuje. Pompa ciepła wychodzi ciekawie ale duży koszt za samą pompę 40 tys za coś dobrego, maty są tańsze ale nie wiem jak będzie wyglądało zużycie prądu i jak to wpłynie na rachunki. Czy macie doswiadczenia z matami grzewczymi jak wychodzą rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 27.11.2023 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 170 m2 maty grzewczej ??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordziaty 27.11.2023 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Odliaczajac jakies systemowe marginesy bedzie 140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordziaty 27.11.2023 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Teoretycznie mogę przeliczyć liczbę watów,etc ale raczej ciężko jest wyliczyć ile h dziennie się grzeje w domu itd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.11.2023 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Teoretycznie mogę przeliczyć liczbę watów,etc ale raczej ciężko jest wyliczyć ile h dziennie się grzeje w domu itd Zakładając dom energooszczędny np. 50 kWh/m2/rok potrzebujesz 170m2 x 50 kWh/m2/rok = 8.500 kWh rocznie. Dla PC z COP=3,5 będzie to ok. 2.500 kWh rocznie a dla mat grzewczych ok. 8.500 kWh rocznie. Powyższe nie uwzględnia kosztów podgrzania c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 27.11.2023 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Teoretycznie mogę przeliczyć liczbę watów,etc ale raczej ciężko jest wyliczyć ile h dziennie się grzeje w domu itd przyjmij w zaokrągleniu moc maty na m2 czyli 150W/m2 daje to ok. 21 kW. co tu jeszcze liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.11.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Co daje info 21 kW ?? Pewnie koszt mat grzewczychMoc 21 kW nie pozwala policzyć kosztu rocznego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 27.11.2023 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Co daje info 21 kW ?? Pewnie koszt mat grzewczych Moc 21 kW nie pozwala policzyć kosztu rocznego ogrzewania. ty płacisz w kW inni pewnie jeszcze w złotówkach. Poza tym, hgw jak się do tego odnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 27.11.2023 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Znajomi ogrzewają dom 100m foliami grzewczymi w suficie , całkowita moc foli to ~7kw przy czym nigdy nawet przy -15 nie pobierały tyle mocy. O ile dobrze pamiętam ich moc to 400W na 1m2 folii i nie rozkłada się tego tyle co jest powierzchni domu . Do każdego pomieszczenia idzie tyle metrów ile ma ono zapotrzebowania . Wychodzi na to że ich dom ma tej foli w granicach 18m P.S. Domek ma zapotrzebowanie w granicach 4kW przy -20 za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Czy macie doswiadczenia z matami grzewczymi jak wychodzą rachunki? Cena kWh x ilość kWh zużytych do grzania. Przy PC tak z grubsza możesz to podzielić przez 3,5 (przy dobrze dobranej pompie i dobrze zrobionej podłogówce kilka dziesiątych więcej, przy słabej pompie i grzejnikach albo skopanej instalacji kilka dziesiątych mniej). Sporo w sygnaturce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.11.2023 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 ty płacisz w kW inni pewnie jeszcze w złotówkach. Poza tym, hgw jak się do tego odnieść. Płacę za kWh a ty podajesz sumaryczną moc zainstalowanych mat grzewczych. Z tego nie wyliczysz kosztów ogrzewania. Czegoś nie zrozumiałeś? Autor pytał się ile będzie go go kosztowało ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 27.11.2023 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Płacę za kWh a ty podajesz sumaryczną moc zainstalowanych mat grzewczych. Z tego nie wyliczysz kosztów ogrzewania. Czegoś nie zrozumiałeś? Autor pytał się ile będzie go go kosztowało ogrzewanie. Witam, Staje przed wyborem ogrzewania do domu 170m2 i porównuję systemy które mnie interesuje. Pompa ciepła wychodzi ciekawie ale duży koszt za samą pompę 40 tys za coś dobrego, maty są tańsze ale nie wiem jak będzie wyglądało zużycie prądu i jak to wpłynie na rachunki. Czy macie doswiadczenia z matami grzewczymi jak wychodzą rachunki? czy już coś zrozumiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.11.2023 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Jakie znaczenie ma 21 kW w matach? Podałeś jak będzie wyglądało zużycie prądu i ile będzie to kosztowało? Ja podałem przybliżone zużycie prądu - 2.500 kWh vs. 8.500 kWh i jak to wpłynie na rachunki. PS Czego się drzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 27.11.2023 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Pchanie się w tych czasach w COP1 to proszenie się o kłopoty, chyba ze będzie to dom pasywny....Mnie namawiano na kocioł elektryczny, bufor z grzałkami itp . Wybrałem klime i dom który w projekcie ma na samo CO+CWU podane zużycie 10000 kWh zamyka się w 5000 kWh razem z bytowym Przy takim domu i powierzchni brałbym pompę, monobloka, hydraulik za zrobienie "kotłowni" niech weźmie 3k , do tego pompa 16k ( Panas lub LG ) baniak na wodę 4k . Można tez kupić pompe za 10k i targać nią 10 lat aż sie rozleci. Oponenci pomp zawsze argumentują żywotność tak jakby ich węglowe lub gazowe kotły były wieczne.... Podstawa to nie brać firm żyjących z montażu pomp, u nich jest 20k ( lub więcej ) marży na montażu.... Ja dostałem 2 lata temu wycenę na 68k za dom 86m , w tym pompa i podłogówka. Fakt ze pompa z wysokiej półki ale bez jaj.... Zrobiłem podłogówkę za 6k a pompę kupimy jak sie odkujemy po budowie , pompy po szaleństwie w 2021-2022 wyraźnie tanieją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.11.2023 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Przede wszystkim brakuje pomp o ultraniskich mocach, czyli 2 - 3 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 27.11.2023 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Przede wszystkim brakuje pomp o ultraniskich mocach, czyli 2 - 3 kW. Panas ma pompę 3kW Mitsubishi ma 4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.11.2023 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Przy jakich parametrach te moce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 28.11.2023 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Przy jakich parametrach te moce? Mitsu do -15 utrzymuje 100% mocy Panas o ile dobrze pamiętam przy -7 ma 3,2kW Obie pompy mają grzałki Myślę ze dla domu o zapotrzebowaniu 2 do 3kw nie ma to znaczenia.... Do mojego domu firma budująca ładuje Stiebla 8kW przy zapotrzebowaniu 4kW Jak napisałem na fb ze będziemy montowali pompę 5kW a moze nawet 4 to prawie mnie zjedli ( użytkownicy domów ) . Argumenty jak zwykle te same, mocy nigdy za dużo, braknie przy -20 , grzałki cię zrujnują . No i wisienka czyli ze wode grzeje w niecałą godzinę. Pytam tylko na co komu co godzinę 180L cieplej wody ? Zapytałem co robi wasz Stiebel jak na placu jest +10 a dom potrzebuje wtedy 1kW , odpowiadali pokrętnie ze moduluje i ze mają bufory.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.11.2023 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Panas ma pompę 3kW Mitsubishi ma 4kW Potrzebuję pompę 2 kW, dwie sztuki, na teraz. Jaką ma sprawność pompa o mocy 3 kW, jeśli 80% czasu będzie pracować na 1 kW? Modulacja schodzi może i nawet do 10%, ale sensownie pracuje od 30%. To jest wszystko na styk. No i Panas kosztuje 15 tysięcy, o dużo za dużo jak na 3 kW. Edytowane 28 Listopada 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 28.11.2023 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Potrzebuję pompę 2 kW, dwie sztuki, na teraz. Jaką ma sprawność pompa o mocy 3 kW, jeśli 80% czasu będzie pracować na 1 kW? Modulacja schodzi może i nawet do 10%, ale sensownie pracuje od 30%. To jest wszystko na styk. No i Panas kosztuje 15 tysięcy, o dużo za dużo jak na 3 kW. 2kW przy ilu na placu ? -20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts