Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mostek termiczny na dachu - poszukiwanie porady co można z tym zrobić

coil

Recommended Posts

Dzień dobry,

poszukuję porady.

zauważyłem na dachu mostek termiczny biegnący zapewne wzdłuż murłaty:

[ATTACH=CONFIG]467165[/ATTACH]

Skosy ocieplone wełną isover 0.031, ściana kolankowa od wewnątrz zabudowana karton gipsem. Od zewnątrz styropian 20cm.

Przed karton gipsem wyglądało to tak:

[ATTACH=CONFIG]467166[/ATTACH]

Myślę, że poniższy rysunek obrazuje problem który zaistniał:

[ATTACH=CONFIG]467167[/ATTACH]

Co ciekawe, występuje on tylko z jednej strony domu, po drugiej stronie nie występuje efekt wytapiania się śniegu.

jak można to poprawić ?

Osobiście widzę takie rozwiązania:

- przedłużyć ocieplenie skosów na ścianę kolankową, tylko że to metoda bardzo inwazyjna i raczej nieopłacalna w mojej sytuacji bo dom świeżo wykończony (w domu mam 22 stopnie, od stycznia do października na gaz wydałem 2600 zł więc jakaś astronomiczna ilość ciepła nie ucieka tym dachem - dom 155 m2 (125 mieszkanie + garaż kotłownia)

- ocieplenie murłaty od zewnątrz poprzez zdjęcie dachówki, rozcięcie membrany w tamtym miejscu i dołożenie np. wełny, co do tej metody sam nie jestem pewien czy ma szanse powodzenia

- wdmuchanie celulozy w ścianę kolankową(jest zabudowana karton gipsem) tylko to wciąż dość inwazyjne i trudno powiedzieć czy pomoże bo pewnie trochę by trzeba tego wtłoczyć zanim sięgnie murłaty

Biorąc pod uwagę powyższe, wydaje się że być może najprostsze będzie albo dostanie się do murłaty od zewnątrz albo po prostu olanie tematu.

Czy ktoś jest w stanie tutaj dodatkowo doradzić ?

Pozdrawiam serdecznie!

Ścianka kolankowa nie jest otynkowana. Jeśli będziesz korzystał z poddasza użytkowego to tak czy inaczej musisz to wykończyć więc zdecyduj się na płyty rigipsowe na stelażu gdzie za nim umieścisz cienkie twarde płyty z wełny która dociepli wieniec i murłatę.

Pomiędzy wełną a ścianą zostaw 3 - 5cm szczelinę a na stelażu przyklej folię paroszczelną taką jak na skosy.

Ścianka kolankowa nie jest otynkowana. Jeśli będziesz korzystał z poddasza użytkowego to tak czy inaczej musisz to wykończyć więc zdecyduj się na płyty rigipsowe na stelażu gdzie za nim umieścisz cienkie twarde płyty z wełny która dociepli wieniec i murłatę.

Pomiędzy wełną a ścianą zostaw 3 - 5cm szczelinę a na stelażu przyklej folię paroszczelną taką jak na skosy.

Dzięki, sęk w tym że ściana kolankowa jest już dawno zabudowana a w pokoju mieszka syn :) gdybym był na tym etapie który ukazuje zdjęcie, zapewne zrobiłbym tak jak radzisz.

Czy ktoś jest w stanie tutaj dodatkowo doradzić ?

Od zewnątrz (od strony ściany - nie od góry) nie ma dojścia? Między membraną a EPS elewacyjnym powinna być szczelina wentylacyjna (między wełną a membraną też) bo są sytuacje, gdy para skrapla się na spodzie membrany i nie może wsiąkać w termoizolację i trzeba jej umożliwić odparowania i być usunięcia szczeliną.

Jak jest dojście - to upchaj, co wjedzie (pilnując, żeby nie dotykało membrany). Jak nie ma, to bym ciachał kilka cm eps, żeby zrobić szczelinę i uzyskać dostęp do murłaty.

Dzień dobry,

poszukuję porady.

zauważyłem na dachu mostek termiczny biegnący zapewne wzdłuż murłaty:

Widać wyraźnie, że nakręciłeś się emocjonalnie i zaczynasz świrować.

Mógłbyś popatrzeć na ten zagrażający twojemu somopoczuciu element dachu i uśmiechnąć się choć trochę?

Jeśli tam wogóle cośkolwiek się dzieje, to być może ucieka tam odrobinka ciepła, całkiem możliwe, że z luźno przełożonej względem siebie membrany.

Ale, jak mimo to uznajesz, że jak już wiesz, że ta linia podtopionego śniegu ci zagraża, to rwij wszystko i rób co, co tu radzą by zrobić.

Jak już rozwalisz pół dachu, to wklej tego zdjęcia, a pośmiejemy się szczerze i będziemy życzyć najlepszego.

Myślę, że poniższy rysunek obrazuje problem który zaistniał:

[ATTACH=CONFIG]467167[/ATTACH]

Co ciekawe, występuje on tylko z jednej strony domu, po drugiej stronie nie występuje efekt wytapiania się śniegu.

jak można to poprawić ?

- wprowadzić izolację termiczną pomiędzy styropianem ściany, a wełną dachu.

- przy zachowaniu ciągłości izolacji termicznej - problem ( i mostek termiczny ) znika !

jeśli nie masz podbitki to przemyślałbym delikatny natrysk pianą otwartokomórkową. ale zapewnienie odpowiedniej szczeliny wentylacyjnej będzie największym wyzwaniem

- faktycznie nie ma szczeliny pomiędzy górą wełny ocieplenia dachu a dołem membrany dachowej.

- są membrany dachowe dedykowane dla takiego rozwiązania ( bez szczeliny pod nią ), ale czy taka została tu zastosowana ?

- jeśli nie to powinna być szczelina o odpowiedniej wysokości