nieogarniam 01.01.2024 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Garaż jednostanowiskowy, 2,5m czy to nie za mało na auto osobowe?Jakie Wy macie szerokosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.01.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Wg mnie mało. Ja mam bramę 3m i garaż szerokości 4m. Wiem że w typowych projektach garaże mają z reguły szerokość 3m i bramę 2.5 a potem służą jako graciarnia bo ciężko autem wjechać i przy otwieraniu obija się drzwi auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 01.01.2024 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Jednostanowiskowy to brama 3m szerokości musi być, a sam garaż 4m szerokości, a długość jakieś 6m. Wtedy zawsze coś jeszcze do garażu można włożyć, rowery pod ścianą, jakieś półki na ścianie, wieszak na ubrania. Inaczej będzie jak przedmówca mówi, graciarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 08.01.2024 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2,5 metra to szerokość miejsca postojowego pod marketem. W starych garażach bramy miały po 2 metry szerokości i dało się wjechać nawet terenówką. Jeśli ktoś nie mieści się w bramę 2,5 metrową nawet dużą limuzyną to moim zdaniem powinien oddać prawko. Oczywiście jeśli ktoś nie ma wjazdu na wprost tylko z ukosa to warto robić szerzej. Inna kwestia to szerokość samego garażu wewnątrz. Tutaj się zgodzę, że im więcej miejsca na swobodne otwieranie drzwi i chodzenie wzdłuż samochodu tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 08.01.2024 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Garaż jednostanowiskowy, 2,5m czy to nie za mało na auto osobowe? Jakie Wy macie szerokosci? Jak jezdzisz smartem, to spoko. Jak jezdzisz duzym autem, to porażka. Sprawdz w danych technicznych jakie jest szerokie auto + daj zapas, taki by było Co wygodnie zapakować/rozpakować auto i je obejść. Ja mam auto ok 5m x 2 m. Minimum jest wtedy dlugość garażu 6,5 m x 3 m. Dla dwustanowoskowego to dałbym 6,5 x 6 i w miarę da się swobodnie dwa auta zaparkować. Brama 5 lub lepiej 5,5 m szerokości. Widzę że pojawił się koronny argument "kiedyś to...". Zatem napiszę, że kiedyś wodę ze studni wodę czerpano, a warzywa trzymano w ziemiance. Też da się wyżyć. Po co, skoro można lepiej i komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 10.01.2024 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2,5 metra to szerokość miejsca postojowego pod marketem. W starych garażach bramy miały po 2 metry szerokości i dało się wjechać nawet terenówką. Jeśli ktoś nie mieści się w bramę 2,5 metrową nawet dużą limuzyną to moim zdaniem powinien oddać prawko. Oczywiście jeśli ktoś nie ma wjazdu na wprost tylko z ukosa to warto robić szerzej. Inna kwestia to szerokość samego garażu wewnątrz. Tutaj się zgodzę, że im więcej miejsca na swobodne otwieranie drzwi i chodzenie wzdłuż samochodu tym lepiej. I powiedz czy wygodnie parkuje Ci się pod marketem? No niezbyt. A wez pod uwage, ze jednak te 2,5 m pod marketem to realnie okolo 2,7-2,8m. Gdyz z kazdego miejsca po obu stronach masz minimum po 10-15 cm luzu. Szerokosc auta z rozlozonymi lusterkami dla segmentu D czyli żadna terenowka to 208 cm. Terenowka to 215 cm. Powiedz mi teraz czy majac swiatlo 2,5 metra i po bokach 21-17,5cm luzu bedzie ci sie wygodnie parkowalo? Jasne zmieszcze sie jak bede mial po 2 cm luzu z kazdej strony tylko dom budujemy chyba dla wygody, a nie po to by wyklinac jej brak przez nastepne kilkadziesiat lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2024 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia ja bym budowała najszerszersze jakie sa technicznie możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 13.01.2024 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia Chodzi mi o szeroksc otworu na drzwi garazowe. jest 2,5mJaki macie?Szerokosc garazu to 4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2024 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2,5m to stosunkowo mało. Osobiście podczas budowy domu jeżdziłem Astrą J. Podczas wjazdu początkowo trzeba uważać na boki natomiast podczas wyjazdu na lusterka.Poza tym wjazd i stanięcie wświetle bramy 2500. aby coś załadować albo wyładować to trudności w przejściu więc jeśli garaż ma 4m to brama 3m będzie akurat.Poza tym podczas elewacji na boki w światło bramy dasz jeszcze 5 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.01.2024 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia Chodzi mi o szeroksc otworu na drzwi garazowe. jest 2,5m Jaki macie? Szerokość garażu to 4m Im szerzej tym wygodniej jest wjechać, wyjechać i wprowadzić lub wyprowadzić rower czy inny sprzęt w czasie postoju samochodu wewnątrz garażu. Jeżeli masz już wykonany otwór na 2,50 m to chyba trudno będzie powiększyć. Nowy otwór zrobiłbym 3,00 m do 3,50 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 14.01.2024 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Jaki jest sens stawianie auta w połowie drzwi garazowych? Albo wstawiasz auto do garazu albo na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.01.2024 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Wstawiasz samochód do garażu.Garaż ma np. 6 m długości wewnątrz, na końcu garażu zwykle coś jest (szafa, graty, rowery) samochód ma np. ok. 4,80 m.Dojedziesz do samego końca czy zostawisz sobie luz na przejście?Takie samo wygodne przejście dobrze jest mieć przy bramie wjazdowej bo są te ściany bramy garażowej. Czy gdzieś napisałem, że wstawisz samochód w połowie drzwi garażowych ?? Taka jest moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts