Korleon 17.01.2024 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2024 Nie wybieram jeszcze gniazdek i przełączników, ale mam już projekt i gdzieś tam radzono mi, żeby wszystko zrobić w ramkach. Wiem, że to pewnie zależy jaki producent kolor itd, ale wydaje mi się, że gniazdka podwójne wyjdą taniej, chociażby ze względu na same puszki, ramki itd. Czy to w praktyce są niewielkie różnice? W salono-kuchni będą ramki. Jakieś tam widoczne inne może też, ale nie widzę sensu przepłacania za jakieś poukrywane gniazda byle gdzie. Będę wdzięczny za wasze spostrzeżenia i opinie, bo jeszcze nie doszedłem do wyboru gniazdek, do czego mam jeszcze daleko, ale już teraz na etapie puszek już muszę zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2024 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2024 w ramkach jest bardziej elegancko. Ja mam podwójne tam, gdzie sa mało widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2024 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2024 Czy to w praktyce są niewielkie różnice? W praktyce to jest znikomy wybór gniazd podwójnych do ramek a tylko dwa gniazdka w jednym miejscu to zazwyczaj za mało. Wtyki kątowe w takich gniazdach muszą być w przeciwne strony - co bywa problemem. Generalnie gniazda podwójne przegrywają funkcjonalnością, mizernym asortymentem i urodą - a oszczędności niewielkie. Mogą być ratunkiem tam, gdzie zaplanujesz jedno gniazdo (np. pod zlewozmywakiem tylko do zmywarki - a zechcesz kiedyś zamontować młynek to lepiej wymienić gniazdo na podwójne, niż bawić się rozgałęziacze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 18.01.2024 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 (edytowane) Niewielka oszczędność czyli mniej więcej jaka? Zakładając, że robimy normalne gniazdka i przełączniki, nie żadne wymyślne? Tylko może nie koniecznie białe, bo to się brudzi, żółknie. Według mojej opinii to niezbyt fajnie wygląda po czasie. Jak kupujesz gniazdo podwójne, to kupujesz jedno całe może z pseudo ramką. Przy podwójnym masz 2 puszki, 2 ramki i 2 gniazda. Jeśli chodzi o estetykę, to tak w salonie będą ramki, ale w innych pomieszczeniach zastawiam się, czy nie zrobić tych podwójnych. ______________________Moja opinia o Vehis Edytowane 6 Marca 2024 przez Korleon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 18.01.2024 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Ja mam "ramkowe" Simon10 i gniazdka podwójne wyglądają dziwnie, tzn jak zwykłe "nieramkowe" . O ile za szafką RTV mi to nie przeszkadza to na widoku np. w kuchni wygląda to tak sobie. No ale to jest budżetowa seria dla biedaków . Za to pojedyncze gniazdka w np. w potrójnej ramce wyglądają spoko. Różnica w cenie gniazdko pojedyncze kontra podwójne w moim przypadku była znikoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 18.01.2024 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Różnica w cenie gniazdko pojedyncze kontra podwójne w moim przypadku była znikoma W sensie: Gniazdko podwójne w jednej puszcze. vs 2 x gniazdko pojedyncze w podwójnej puszce + podwójna ramka? Bo tak Cię rozumiem, że to jakaś groszowa różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2024 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 (edytowane) Niewielka oszczędność czyli mniej więcej jaka? 150zł? Zależy ile gniazd podwójnych zamienisz na dwa pojedyncze. Jak kupujesz gniazdo podwójne, to kupujesz jedno całe może z pseudo ramką. Przy podwójnym masz 2 puszki, 2 ramki i 2 gniazda. Ramkę masz jedną - podwójną, potrójną, poczwórną itd. Cena pojedynczej wychodzi raczej najdrożej w przeliczeniu na gniazdko. Gniazdo podwójne jest też droższe od pojedynczego. Więc razem z puszką dodatkowe pojedyncze wychodzi mniej, niż 2x cena podwójnego. Puszki masz też wielokrotne - wygodniej w nich upchać kable i złączki, niż w pojedynczych łączonych w szereg. Możesz też jedno gniazdo w takiej puszce zaślepić i włożyć przepieciówkę czy jakąś elektronikę. Edytowane 18 Stycznia 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 18.01.2024 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 (edytowane) W sensie: Gniazdko podwójne w jednej puszcze. vs 2 x gniazdko pojedyncze w podwójnej puszce + podwójna ramka? Bo tak Cię rozumiem, że to jakaś groszowa różnica? Mam 3 pojedyncze puszki w szeregu , jedna ramka potrójna , 3 podwójne gniazdka. Czyli w 3 puszkach mam możliwość podłączenia 6 odbiorników. Różnica w moim przypadku między gniazdkiem podwójnym a pojedynczym była w okolicach 1,5zł. Gniazdek mam około 50 więc gdzie potrzebowałem dawałem podwójne. Mój elektryk czy dawał 1 puszkę , czy łączył w szereg 3 puszki, liczył to jako 1 punkt Teraz widzę ze są też ramki "dwurzędowe" czyli 3x2 . Dając podwójne gniazdka można mieć w jednym miejscu 12 odbiorników . Są też 3x3 Edytowane 18 Stycznia 2024 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 19.01.2024 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 (edytowane) Elektryk mi powiedział, że na całym domu wyjdzie mi jakieś 500 zł różnicy, ale to było ze szklanej kuli. Oszacował różnicę, że to 5 zł i przemnoży przez 100 punktów. Mam takiego, co nie liczy mi roboty na punkty, więc tym się nie przejmuję. No właśnie szperam i szukam. Rzeczywiście w przypadku systemów ramkowych różnica jest niewielka. Na pierwszy z brzegu przykładzie jakiejś Quadry 2x gniazdo pojedyncze 9,41 + ramka podwójna 7,59 = 26.41 (plus może 1,5-2 zł różnice na puszkach) 1x gniazdo podwójne 18,91 + ramka pojedyncza 3,79 = 23,70 Wychodzi 4-5 zł różnicy. czyli elektryk dobrze gadał. Nie bardzo w przypadku domu jednorodzinnego jest sens się na tym roztkliwiać. Różnica pojawia się natomiast gdy nieistotne miejsca, niewidoczne damy zwykłe gniazdka nieramkowe, które kosztuje 10-12 zł Czy pi razy drzwi 2,5 x taniej. Tylko, czy warto te gniazdka montować? Montowałem takie w starym domu i nigdy się nad tym nie roztkliwiałem, ale teraz kosztów dużo jeden goni drugi. W przypadku droższych firm, pewnie różnice mogą być większe. Simon54 mi ktoś polecał właśnie. Jakie macie opinie o tej firmie? ______________________Moja opinia o Vehis Edytowane 26 Marca 2024 przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2024 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 Oszacował różnicę, że to 5 zł i przemnoży przez 100 punktów. Będziesz miał 100 gniazd podwójnych w domu i to poza pomieszczeniami mokrymi (czy może znalazłeś podwójne podtynkowe bryzgoszczelne)? Sporo. De gustibus, ale IMO dużo lepiej wygląda zestaw 3 czy 4 pojedynczych we wspólnej ramce (ewentualnie uzupełnione we wspólnej ramce o LAN, USB, antenowe, głośnikowe czy coś jeszcze innego - i do ramek masz tego cały asortyment). Różnica pojawia się natomiast gdy nieistotne miejsca, niewidoczne damy zwykłe gniazdka nieramkowe, które kosztuje 10-12 zł Czy pi razy drzwi 2,5 x taniej. Jak Ci to wyszło? OPAL GNIAZDO PODWÓJNE Z UZIEMIENIEM BIAŁY KONTAKT 11,05 zł + puszka 0,79 = 11,84 zł OPAL GNIAZDO POJEDYNCZE Z UZIEMIENIEM KONTAKT 8,90 zł x2 + 1x0,79 zł puszka podwójna = 19,38 zł 1,64x taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 22.01.2024 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 W jakiś eksponowanych miejscach, czyli rzucających sie w oczy może i warto robić pojednyczne w ramkach, ale w typowym miejscu gdzie gniazd musi być dużo i bardzo dużo np za/nad rtvką wszedzie dawałem podwójne w ramkach. Tak samo pod biurkiem gdzie pracuje. W sumie tu mam 8 urządzeń i 10 gniazdek, Bez sensu wyglądałoby 10 gniadek w rzędzie.... tymbardzie że to zajmuje miejsce i czasami przeszkadza w ustawieniu mebli. Nad szafkami nocnymi w sypialni też mam podwójne gniazko - jedno zawsze wykorzystane jest do lampki nocnej a jedno musi byc wolne np na ładowarkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 22.01.2024 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 (edytowane) Porządna listwa wpięta do pojedynczego gniazda w ścianie wygląda i działa dużo lepiej niż pęk przewodów zwisających z pierdyliona gniazdek. Jak piękne ramki by ich nie łączyły. Zwłaszcza jak w tych gniazdkach tkwią nie proste wtyczki, tylko zasilacze i ładowarki różnych kolorów, kształtów i rozmiarów. Nie dotyczy odbiorników dużej mocy (głównie AGD), ale te zwykle mają schowane za meblami czy zabudową dedykowane gniazda, które też piękne być nie muszą. Edytowane 22 Stycznia 2024 przez Juan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 22.01.2024 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 (edytowane) Będziesz miał 100 gniazd podwójnych w domu Nie, nie punktów jest niespełna 30, ale żona projektowała i wszędzie po 2-3 nawet 4, więc się namnożyły. Teraz to okrajam, bo razem z łącznikami się zrobi konkretna kasa. Podwójne gniazdko w ramce pojedynczej vs. 2 gniazda w ramce podwójnej to 4-5 zł różnicy, ale różnica zrobi się stosując właśnie w tych niewidocznych, mniej istotnych miejscach gniazda pojedyncze lub podwójne scalone, bez ramek, bo te są 3 tańsze. Chyba, że są jakieś przeciwwskazania, kiepsko się montuje, czy coś w tym stylu???? Biurko komputerowe od zawsze mam na listwie na podłodze i żyję. Z TV to nie wiem 2 podwójne wydają się lepsze. Ogólnie to potrzebuję zasilić TV i ładowarkę do laptopa, może kiedyś jakiś dekoder. ______________________ Moja opinia o Vehis Edytowane 6 Marca 2024 przez Korleon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 22.01.2024 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 (edytowane) No cóż, ja obecnie nie mam nawet TV. Nie oglądam wiadomości i mniej nerwów zaraz w żuciu. W nowym domu tamtejszy dostawca internetu (jest tylko jeden) ma wyłącznie oferty Internet z telewizją - taki durny sposób uzasadnienia wyższej ceny abonamentu. No, ale nic nie zrobię. Pociągnę sobie 2 kable antenowe tak żeby po prostu były i na strychu je zostawię jakby kiedyś trzeba było jakąś antenę podpinać. Z wymienionych potrzebne mi zasilanie TV, ładowanie laptopa, głośniki i tyle na dany moment. Czwarte asekuracyjne na jakiś tuner lub coś. Tylko kurcze te do ładowarki laptopa to by chyba musiało być gdzieś łatwo dostępne, a nie pod TV lub za szafką??? Na jakiej wysokości zrobić te wszystkie gniazda chowane za szafką? Kurcze nie mam wybranej szafki, jeszcze mam pustaki gołe. Między szafką a TV kable pójdą w korytku. Przecież masz ramki do gniazd podwójnych... Tak wiem, to jest ta sama ramka, jak do pojedynczego. Wydawało mi się, że gniazdo podwójne z ramką kosztuje prawie tyle samo co 2 gniazda z podwójną ramką, ale chyba byłem w błędzie, bo jak więcej szukam to te ceny są bardzo różne. Jaką łączniki/gniazdka, jakiej firmy polecacie - prostą, ekonomiczną, ale nie totalną tandetę, bo można nawet z Aliexpresu zamówić. Co pewnie robi część "producentów". No i chyba kolor, bo białe to potem żółkną i brudną. ______________________ Moja opinia o Vehis Edytowane 6 Marca 2024 przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 22.01.2024 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 No i chyba kolor, bo białe to potem żółkną i brudną. Niekoniecznie. Moje Simony mają 17 lat i nadal tak samo białe jak pierwszego dnia. Ale za to, czy czy dzisiejsze są tej samej jakości, głowy nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 23.01.2024 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 (edytowane) No właśnie różnie to chyba bywa. Może jakieś zaszafkowe, telewizyjne porobię białe. Simon 10 (są chyba tylko białe) mają plastikowe mocowania do puszki, ale gdzieś na Youtubie widziałem jak gość mówił, że się całkiem ok montuje i nic nie pęka, w przeciwieństwie do innych tanich. A ten Opal to są bezramkowe? Ospel??? Quadra??? ______________________Moja opinia o Vehis Edytowane 6 Marca 2024 przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1500-2900 25.01.2024 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2024 (edytowane) No właśnie różnie to chyba bywa. Może jakieś zaszafkowe, telewizyjne porobię białe. Simon 10 (są chyba tylko białe) mają plastikowe mocowania do puszki, ale gdzieś na Youtubie widziałem jak gość mówił, że się całkiem ok montuje i nic nie pęka, w przeciwieństwie do innych tanich. Potwierdzam, tanie i dobre, ale są różne wersje, m.in. z przesłonami torów prądowych i bez, w kilku kolorach, z zaciskami śrubowymi lub sprężynowymi itd. od czego zależy cena, Trzeba szukać po symbolu producenta, bo można kupić lepszą wersję z przesłonami torów prądowych w cenie bez tego "ficzera". Natomiast gniazda bez przesłony prądowej mają tę zaletę, że są dosyć płytkie (ok. 2 cm), co pozwala na w miarę swobodne ułożenie przewodów w standardowej puszce o głębokości 40 mm. Jest to seria budżetowa, więc wybór kolorów jest mały. https://www.kontakt-simon.com.pl/pl/Katalog/1034 Edytowane 25 Stycznia 2024 przez 1500-2900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 08.02.2024 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 (edytowane) Zalecam przysłonę dać w każdym gnieździe (chyba że to będzie za meblem). Jaką przysłonę? Dekielek? ______________________ Moja opinia o Vehis Edytowane 28 Marca 2024 przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.02.2024 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Przysłona torów, aby dziecko palców nie włożyło.Jaka jest średnica palców dziecka, a jaka otworów w gnieździe ściennym? Weź Ty się opamiętaj i pomyśl chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.02.2024 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Przecież napisałeś : Przysłona torów, aby dziecko palców nie włożyło. , czego teraz się burzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts