Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - komin

Recommended Posts

Witam

Dom parterowy razem z garażem i pom. Gosp. 140m2

Ogrzewanie pompa ciepła

Wentylacja mechaniczna, rekuperacja

Czy warto w pomieszczeniu gospodarczym/ kotłowni od razu postawić komin? W razie czego na niepewne lata z prądem.

Stopę pod komin zrobię na pewno.

Zapraszam do dyskusji

A ten komin to na jakie paliwo, do jakiego kotła? Bo tak na zaś to ze 3 rózne by się przydały. Moim zdaniem nie ma to sensu. Może ewentualnie coś w rodzaju takiego szachtu pod sam dach, alby keidyś tylko wsunąć dowolna rurę i wypuścić nad polać. Kwestia projektu.

• 1 month później...
W zeszłym roku branża kominkowo kominowa miała wysyp spanikowanych inwestorów, którzy nie zbudowali komina, bo PO CO?! Jakież było ich zdziwienie po zakupie kózki (na wszelki wypadek) w markecie za 1350, że komin z montażem i gwarancją to była kwota od czterokrotności ceny kozy wzwyż....A właśnie szykuje się panika kolejna....Oczywiście wszystko zależy od układu nerwowego inwestora. Jak ma solidny, przeczeka, nie panikuje..... Ci z wybujałą wyobraźnią, powinni sobie komin zafundować w trakcie budowy.....

Chyba jesteś z tej branży kominkowo kominowej bo ja o żadnej panice nie słyszałem ani żadnego zwiększonego popytu na tego typu wynalazki z poprzedniej epoki. W razie wojny będzie większa szansa na prąd w gniazdu niż na węgiel/pelet dla prywatnych odbiorcow.

Natomiast prawie pewne jest że w ciągu najbliższych lat palenie czegokolwiek przypominającego paliwo stałe będzie surowo zakazane.

• Like 1

Natomiast prawie pewne jest że w ciągu najbliższych lat palenie czegokolwiek przypominającego paliwo stałe będzie surowo zakazane.

Nie słyszałem o takich pomysłach. Za to często o paliwach kopalnych (włącznie z gazem ziemnym, LPG i wszystkim ropopochodnym o węglu nie wspominając).

• 2 weeks później...

No ja się gdzieś boję, że odwalą zakaz totalny palenia w kominku nawet takim zgodnym z normami ekoporjektu, a właśnie miałem kupować. Kominek to spory wydatek, a Unia nie wiadomo co nam zgotuje.

Co do komina w kotłowni, to też mam stopę w fundamencie ale komina nie zbudowałem na razie.

Edytowane przez AMalecki

No ja się gdzieś boję, że odwalą zakaz totalny palenia w kominku nawet takim zgodnym z normami ekoporjektu, a właśnie miałem kupować. Kominek to spory wydatek, a Unia nie wiadomo co nam zgotuje.

To, czego się UE czepia (i słusznie) to paliwa kopalne i nieefektywne spalanie.

Efektywne, czyste spalanie paliw odnawialnych (w tym drewna) promuje.

Nie rozumiem, skąd ta obawa przed zakazaniem tego, co jest i wg wszelkich oznak będzie wspierane i promowane.

Nie rozumiem, skąd ta obawa przed zakazaniem tego, co jest i wg wszelkich oznak będzie wspierane i promowane.

Poważnie pytasz? Dopiero Gaz był eko, już nie jest. Nie wiadomo czy wybrać gaz czy PC, czy wyjechać stąd w ogóle na jakieś Filipiny.

Województwa mogą regionalnie zabraniać palenia w kominku.

• Like 1