Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biały czy Grafitowy styropian - grubość 20 cm

Korleon

Recommended Posts

Różnica w cenie jest niewielka z tego co mi podaje wykonawca.

Słyszałem jednak, że grafitowy styropian jako wrażliwy na ciepło może się odkształcać po latach. Zakładam, że w czasie wykonywania elewacji zastosowanej. zabezpieczony odpowiednio.

Miał ktoś jakieś problemy z grafitowym po czasie?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Różnica w cenie jest niewielka z tego co mi podaje wykonawca.

Słyszałem jednak, że grafitowy styropian jako wrażliwy na ciepło może się odkształcać po latach. Zakładam, że w czasie wykonywania elewacji zastosowanej. zabezpieczony odpowiednio.

Nie ma problemów, bo przecież na wierzchu jest tynk i to od niego zależy stopień pochłaniania ciepła od słońca. Nawet jak miałem przez pewien czas sam grafit na ścianie, to nic się nie powyginało. To jakieś mity.

No widzisz, mi powiedzieli, że kleje się też nagrzewają, że Niemcy przestali stosować, że tylko białym lub wełną robią. Że po latach może się odkształcać. Gdzieś jak w necie zobaczyłem zdjęcia jak się wytapiać potrafi, to się przeraziłem, ale ponoć to się rzadko zdarza. Przy 20 cm mówią, że niezauważalna ta lambda. To nie jest opinia 1 osoby - wykonawca, sprzedawca w hurtowni, kolega deweloper.

Podobno też białego nie kołują, a ten a grafit trzeba kołować, że przez kołek też się trochę zimna dostaje, a w Porothermie te kołki robią sporą dziurę i średnio się trzymają.

Różnica żadna w cenie bo 400 zł na całym domu.

Ja wiem, że to im się łatwiej robi. Jeden na 4 wykonawców powiedział, że ..."ja w swoim domu zrobiłbym grafit", a pozostali, że biały. No, ale wszyscy dookoła robią szary.

Edytowane przez Korleon

Mam od 10 lat grafitowy 20 cm, bez kołkowania. Żadnych problemów.

Przed dekadą też straszyli zmianą wymiarów, ale chodziło tylko o czas przed otynkowaniem, bo jako ciemniejszy mógł się nagrzewać od mocnego słońca.

No widzisz, mi powiedzieli, że kleje się też nagrzewają, że Niemcy przestali stosować, że tylko białym lub wełną robią. Że po latach może się odkształcać. Gdzieś jak w necie zobaczyłem zdjęcia jak się wytapiać potrafi, to się przeraziłem, ale ponoć to się rzadko zdarza. Przy 20 cm mówią, że niezauważalna ta lambda. To nie jest opinia 1 osoby - wykonawca, sprzedawca w hurtowni, kolega deweloper.

Wszyscy wiedzą lepiej od producenta? Typowe w Polsce. Lamdba 032 vs 040 jest niezauważalna? Toż to 25%.

Podobno też białego nie kołują, a ten a grafit trzeba kołować, że przez kołek też się trochę zimna dostaje, a w Porothermie te kołki robią sporą dziurę i średnio się trzymają.

Robią jak chcą, Ty rób porządnie. Kołki można stosować bez mostków cieplnych (są takie). Jak słyszę takie opinie, że komuś się wydaje lepiej niż renomowanemu producentowi, to ręce opadają. To nie wina kołków, że Porothem się sypie w rękach.

Różnica żadna w cenie bo 400 zł na całym domu.

A na ogrzewaniu jaka? Będziesz miał ten styropian przez następne dziesięciolecia.

Ja wiem, że to im się łatwiej robi. Jeden na 4 wykonawców powiedział, że ...ja w swoim domu zrobiłbym grafit, a pozostali, że biały. No, ale wszyscy dookoła robią szary.

Wszyscy wykonawcy mówili mi, że mi odbiło, bo oni to na szkoleniu słyszeli, że więcej niż 10 cm nic nie daje. Słuchaj wykonawcy, to daleko zajdziesz.

Przy 20 cm mówią, że niezauważalna ta lambda. To nie jest opinia

To jest mierzalne. Podali liczby, czy ksiądz z ambony im tak powiedział, więc wierzą?

Zmiana z 0,033 na 0,04 to w moim domu byłoby 182,85kWh/r. Rok w rok pieniądze do kosza. A może to też być różnica, czy spełni aktualne EP, czy nie spełni.

• 1 month później...

Sie podepnę i poprosze o radę, jestem na etapie szukania styropianu do ocieplenia, grubość 20cm. Wybór padł na Swisspor ale mam dylemat,wybrać Styropian grafitowy Swisspor LAMBDA PLUS fasada 032 czy Styropian Swisspor LAMBDA WHITE fasada 031. Różnica w cenie spora bo ok 2700 zł na całej elwacji. Ale też ten droższy ma dodatek warstwy białego styropianu, przenoszącej naprężenia i chroniącej przed odpadaniem styropianu.

Czy jest sens tyle dopłacać? czy się to kiedyś zwróci, jest to policzalne ?

Czy jest sens tyle dopłacać? czy się to kiedyś zwróci, jest to policzalne ?

Policz OZC w dwóch wersjach dla swojego domu i sprawdź, za ile lat się zwróci przy takiej cenie kWh ciepła, jaką przewidujesz.

Nie warto dopłacać do 031, lepiej te pieniądze włożyć w grubszą warstwę styropianu.

Do przeliczenia. Ale raczej różnica w kołkowaniu spowoduje, że bardziej opłaci się nie przekraczać 20cm.

Nie ma sensu tego liczyć. Błędy popełnione przez ekipę spowodują dużo większe realne różnice w oporze cieplnym ściany niż różnica między 031 i 032. Przecież to tylko 1/32 mniej w tym lepszym styropianie! Za te 2700 zł dokup dodatkowe 5cm czy ile tam się uda. Albo kup lepsze kołki, np Ecotwisty. Lambdę to można rozważać między 032 a 040, a nie w takim przypadku.:D

Dobra, do lepszej lambdy nie ma co dopłacać, bo faktycznie licząc U przegrody nie ma praktycznie różnicy. A jak z twardości styropianu?

0,031 Wytrzymałość na rozciąganie prostopadłe: ≥ 100 [kPa]

Wytrzymałość na zginanie: ≥ 100 [kPa]

0,032 Wytrzymałość na rozciąganie prostopadłe (TR): ≥ 80 [kPa]

Wytrzymałość na zginanie: ≥ 75 [kPa]