Korleon 11.03.2024 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Różnica w cenie jest niewielka z tego co mi podaje wykonawca. Słyszałem jednak, że grafitowy styropian jako wrażliwy na ciepło może się odkształcać po latach. Zakładam, że w czasie wykonywania elewacji zastosowanej. zabezpieczony odpowiednio. Miał ktoś jakieś problemy z grafitowym po czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 11.03.2024 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Mi przez przypadek przed podwyżkami udało się kupić po 50% białego i grafitowego. Grafitowy jest od północy a biały od południa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 11.03.2024 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca No też jest to jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.03.2024 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Różnica w cenie jest niewielka z tego co mi podaje wykonawca. Słyszałem jednak, że grafitowy styropian jako wrażliwy na ciepło może się odkształcać po latach. Zakładam, że w czasie wykonywania elewacji zastosowanej. zabezpieczony odpowiednio. Miał ktoś jakieś problemy z grafitowym po czasie? Nie ma problemów, bo przecież na wierzchu jest tynk i to od niego zależy stopień pochłaniania ciepła od słońca. Nawet jak miałem przez pewien czas sam grafit na ścianie, to nic się nie powyginało. To jakieś mity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 11.03.2024 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca (edytowane) No widzisz, mi powiedzieli, że kleje się też nagrzewają, że Niemcy przestali stosować, że tylko białym lub wełną robią. Że po latach może się odkształcać. Gdzieś jak w necie zobaczyłem zdjęcia jak się wytapiać potrafi, to się przeraziłem, ale ponoć to się rzadko zdarza. Przy 20 cm mówią, że niezauważalna ta lambda. To nie jest opinia 1 osoby - wykonawca, sprzedawca w hurtowni, kolega deweloper. Podobno też białego nie kołują, a ten a grafit trzeba kołować, że przez kołek też się trochę zimna dostaje, a w Porothermie te kołki robią sporą dziurę i średnio się trzymają. Różnica żadna w cenie bo 400 zł na całym domu. Ja wiem, że to im się łatwiej robi. Jeden na 4 wykonawców powiedział, że ..."ja w swoim domu zrobiłbym grafit", a pozostali, że biały. No, ale wszyscy dookoła robią szary. Edytowane 11 Marca przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 11.03.2024 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Miał ktoś jakieś problemy z grafitowym po czasie? Mam od 10 lat grafitowy 20 cm, bez kołkowania. Żadnych problemów. Przed dekadą też straszyli zmianą wymiarów, ale chodziło tylko o czas przed otynkowaniem, bo jako ciemniejszy mógł się nagrzewać od mocnego słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.03.2024 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca No widzisz, mi powiedzieli, że kleje się też nagrzewają, że Niemcy przestali stosować, że tylko białym lub wełną robią. Że po latach może się odkształcać. Gdzieś jak w necie zobaczyłem zdjęcia jak się wytapiać potrafi, to się przeraziłem, ale ponoć to się rzadko zdarza. Przy 20 cm mówią, że niezauważalna ta lambda. To nie jest opinia 1 osoby - wykonawca, sprzedawca w hurtowni, kolega deweloper. Wszyscy wiedzą lepiej od producenta? Typowe w Polsce. Lamdba 032 vs 040 jest niezauważalna? Toż to 25%. Podobno też białego nie kołują, a ten a grafit trzeba kołować, że przez kołek też się trochę zimna dostaje, a w Porothermie te kołki robią sporą dziurę i średnio się trzymają. Robią jak chcą, Ty rób porządnie. Kołki można stosować bez mostków cieplnych (są takie). Jak słyszę takie opinie, że komuś się wydaje lepiej niż renomowanemu producentowi, to ręce opadają. To nie wina kołków, że Porothem się sypie w rękach. Różnica żadna w cenie bo 400 zł na całym domu. A na ogrzewaniu jaka? Będziesz miał ten styropian przez następne dziesięciolecia. Ja wiem, że to im się łatwiej robi. Jeden na 4 wykonawców powiedział, że ...ja w swoim domu zrobiłbym grafit, a pozostali, że biały. No, ale wszyscy dookoła robią szary. Wszyscy wykonawcy mówili mi, że mi odbiło, bo oni to na szkoleniu słyszeli, że więcej niż 10 cm nic nie daje. Słuchaj wykonawcy, to daleko zajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2024 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca Przy 20 cm mówią, że niezauważalna ta lambda. To nie jest opinia To jest mierzalne. Podali liczby, czy ksiądz z ambony im tak powiedział, więc wierzą? Zmiana z 0,033 na 0,04 to w moim domu byłoby 182,85kWh/r. Rok w rok pieniądze do kosza. A może to też być różnica, czy spełni aktualne EP, czy nie spełni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 12.03.2024 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Sa jeszcze hybrydowe , grafit z warstwa zewnetrzna biala . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 12.03.2024 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Tęczowy styropian jest najlepszy. A kołki tylko z otuliną termiczną, zwykłe są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.03.2024 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Tęczowy styropian jest najlepszy. A kołki tylko z otuliną termiczną, zwykłe są złe. Czuję, ze wykraczesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 12.03.2024 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) Sa jeszcze hybrydowe , grafit z warstwa zewnetrzna biala . Widziałem Swisspor, tylko sporo droższe. A jakie te kołki? Z tym obowiązkowym kołkowaniem grafitu to mi powiedział sprzedawca z kolei. Edytowane 12 Marca przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.03.2024 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Od 8 lat mam grafit 20 klejony na piankę do silikatu. Bez kołkowania.Ocieplenie wykonywałem sam na przełomie września i października.Brak uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpucz 18.04.2024 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Sie podepnę i poprosze o radę, jestem na etapie szukania styropianu do ocieplenia, grubość 20cm. Wybór padł na Swisspor ale mam dylemat,wybrać Styropian grafitowy Swisspor LAMBDA PLUS fasada 032 czy Styropian Swisspor LAMBDA WHITE fasada 031. Różnica w cenie spora bo ok 2700 zł na całej elwacji. Ale też ten droższy ma dodatek warstwy białego styropianu, przenoszącej naprężenia i chroniącej przed odpadaniem styropianu. Czy jest sens tyle dopłacać? czy się to kiedyś zwróci, jest to policzalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.04.2024 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Nie warto dopłacać do 031, lepiej te pieniądze włożyć w grubszą warstwę styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2024 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Czy jest sens tyle dopłacać? czy się to kiedyś zwróci, jest to policzalne ? Policz OZC w dwóch wersjach dla swojego domu i sprawdź, za ile lat się zwróci przy takiej cenie kWh ciepła, jaką przewidujesz. Nie warto dopłacać do 031, lepiej te pieniądze włożyć w grubszą warstwę styropianu. Do przeliczenia. Ale raczej różnica w kołkowaniu spowoduje, że bardziej opłaci się nie przekraczać 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpucz 18.04.2024 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia W dwóch wersjach tzn 0,031 i 0,032 tak? Ale w kalkulatorze do OZC nie ma opcji wyboru wartości lambdy. Jest tylko grubość styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.04.2024 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Nie ma sensu tego liczyć. Błędy popełnione przez ekipę spowodują dużo większe realne różnice w oporze cieplnym ściany niż różnica między 031 i 032. Przecież to tylko 1/32 mniej w tym lepszym styropianie! Za te 2700 zł dokup dodatkowe 5cm czy ile tam się uda. Albo kup lepsze kołki, np Ecotwisty. Lambdę to można rozważać między 032 a 040, a nie w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpucz 18.04.2024 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Dobra, do lepszej lambdy nie ma co dopłacać, bo faktycznie licząc U przegrody nie ma praktycznie różnicy. A jak z twardości styropianu?0,031 Wytrzymałość na rozciąganie prostopadłe: ≥ 100 [kPa]Wytrzymałość na zginanie: ≥ 100 [kPa]0,032 Wytrzymałość na rozciąganie prostopadłe (TR): ≥ 80 [kPa]Wytrzymałość na zginanie: ≥ 75 [kPa] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.04.2024 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 031 jest twardszy niż 032. Tylko po co ta twardość potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts