Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodzenie spiżarni w lato


Marcin813

Recommended Posts

Czołem,

 

zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym w miejscu pod schodami, gdzie będzie znajdować się spiżarka domu. Chciałbym w lato móc to miejsce schłodzić za pomocą pompy, jako jedyne w całym domu.

Nie wiem na ile takie rozwiązanie się sprawdzi. Czy muszę się martwić o odprowadzanie wilgoci w tej sytuacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodzenie , tak samo jak grzanie , wymaga zładu/odbioru , a podłogówka w pomieszczeniu 2,5x1m ma go znikomy...

Więc pompa po prostu będzie taktować ( no chyba ,że masz bufor 500l a nie garnek do zupy 50l) ,o ile nie ustawisz bardzo niskiej temperatury , a wtedy zacznie pojawiać się wilgoć.

Klimatyzator tak , ale trzeba mieć gdzie jeszcze ciepłe powietrze odprowadzać....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pompa ciepła pracująca na rewersie.

Zaopatrzony w wentylator poprzeczny grzejnik rewersyjny REVERS. Pobór mocy -6-9V.

Do chłodzenia niezbędna jest wymuszona cyrkulacja powietrza.

 

Kontrola nad wykraplaniem? Różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem nie większa niż 11 oC.

Dotyczy to wszystkich miejsc chłodzonych przy użyciu grzejników rewersyjnych.

 

Według opinii użytkowników, przy takim reżimie temperaturowym pomieszczenia w domu można bezpiecznie schłodzić rewersami w zakresie 2-4 oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem,

 

zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym w miejscu pod schodami, gdzie będzie znajdować się spiżarka domu. Chciałbym w lato móc to miejsce schłodzić za pomocą pompy, jako jedyne w całym domu.

Nie wiem na ile takie rozwiązanie się sprawdzi. Czy muszę się martwić o odprowadzanie wilgoci w tej sytuacji?

Tak, musisz się tym martwić. W takim zastosowaniu tylko najtańszy klimatyzator.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W spiżarni przy kuchni nie mam okna, nie mam izolacji term.pod wylewką ( jedynie papa zgrzana na zakładkę z papą pod działówkami ale to p.wilgoci ) no i kratka nawiewu z dworu i wentylacja grawitacyjna w kominie .Wylewka ma razem z posadzką blisko 30 bm grubości a Izolowane są tylko ściany 5 cm xps aby nie było mostka od nieizolowanej posadzki.To wystarczy aby zimą mieć temp nawet o 13-15" niższą niż w kuchni , wiosną i jesienią tak z 5-8 " a latem z 2-3 " .Na pewno nie pomaga fakt że ściana zewnętrzna z nawiewem jest od zachodu i latem jest w dużej części dnia nasłoneczniona. Ale różnicę temp. od nieizolowanej posadzki bez podłogówki czuć o każdej porze roku. Wystarczy wejść na nią bosą stopą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie spiżarnia przy kuchni służy do przechowywania produktów nazywajmy je sypkimi, makarony, to co generalnie nie psuje się w pomieszczeniach o temp niewiele poniżej 20*C. Cała reszta słoików z przetworami ląduje w gospodarczym gdzie zimą jest około +2*C a latem nie było cieplej jak 18*C, nie ma tam w ogóle ogrzewania a izolacja to 3 cm styro i chyba 10 cm w czapce.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...