Marcin813 16.03.2024 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca Czołem, zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym w miejscu pod schodami, gdzie będzie znajdować się spiżarka domu. Chciałbym w lato móc to miejsce schłodzić za pomocą pompy, jako jedyne w całym domu.Nie wiem na ile takie rozwiązanie się sprawdzi. Czy muszę się martwić o odprowadzanie wilgoci w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 17.03.2024 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca Chciałbym w lato móc to miejsce schłodzić za pomocą pompy, jako jedyne w całym domu. Bez sensu. Kup najtańszy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 17.03.2024 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca Chłodzenie , tak samo jak grzanie , wymaga zładu/odbioru , a podłogówka w pomieszczeniu 2,5x1m ma go znikomy... Więc pompa po prostu będzie taktować ( no chyba ,że masz bufor 500l a nie garnek do zupy 50l) ,o ile nie ustawisz bardzo niskiej temperatury , a wtedy zacznie pojawiać się wilgoć.Klimatyzator tak , ale trzeba mieć gdzie jeszcze ciepłe powietrze odprowadzać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.03.2024 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca Pompa ciepła pracująca na rewersie.Zaopatrzony w wentylator poprzeczny grzejnik rewersyjny REVERS. Pobór mocy -6-9V.Do chłodzenia niezbędna jest wymuszona cyrkulacja powietrza. Kontrola nad wykraplaniem? Różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem nie większa niż 11 oC. Dotyczy to wszystkich miejsc chłodzonych przy użyciu grzejników rewersyjnych. Według opinii użytkowników, przy takim reżimie temperaturowym pomieszczenia w domu można bezpiecznie schłodzić rewersami w zakresie 2-4 oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.03.2024 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca Czołem, zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym w miejscu pod schodami, gdzie będzie znajdować się spiżarka domu. Chciałbym w lato móc to miejsce schłodzić za pomocą pompy, jako jedyne w całym domu. Nie wiem na ile takie rozwiązanie się sprawdzi. Czy muszę się martwić o odprowadzanie wilgoci w tej sytuacji? Tak, musisz się tym martwić. W takim zastosowaniu tylko najtańszy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.03.2024 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Ja w spiżarni po prostu nie dałem podłogówki, do tego brak okna i jest latem naprawdę chłodno. Dla słoików/zapraw w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 20.03.2024 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca W spiżarni przy kuchni nie mam okna, nie mam izolacji term.pod wylewką ( jedynie papa zgrzana na zakładkę z papą pod działówkami ale to p.wilgoci ) no i kratka nawiewu z dworu i wentylacja grawitacyjna w kominie .Wylewka ma razem z posadzką blisko 30 bm grubości a Izolowane są tylko ściany 5 cm xps aby nie było mostka od nieizolowanej posadzki.To wystarczy aby zimą mieć temp nawet o 13-15" niższą niż w kuchni , wiosną i jesienią tak z 5-8 " a latem z 2-3 " .Na pewno nie pomaga fakt że ściana zewnętrzna z nawiewem jest od zachodu i latem jest w dużej części dnia nasłoneczniona. Ale różnicę temp. od nieizolowanej posadzki bez podłogówki czuć o każdej porze roku. Wystarczy wejść na nią bosą stopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.03.2024 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca U mnie spiżarnia przy kuchni służy do przechowywania produktów nazywajmy je sypkimi, makarony, to co generalnie nie psuje się w pomieszczeniach o temp niewiele poniżej 20*C. Cała reszta słoików z przetworami ląduje w gospodarczym gdzie zimą jest około +2*C a latem nie było cieplej jak 18*C, nie ma tam w ogóle ogrzewania a izolacja to 3 cm styro i chyba 10 cm w czapce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts