Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papierologia i koszty przed budową

Recommended Posts

25 minut temu, Elfir napisał:

11437407-oparcie-dachu-na-sciankach-kola

Czyli robiąc ścianę kolankową zostawia się jakby przestrzenie które się wylewa betonem razem z wieńcem dachowym?

Tylko na tym zdjęciu co zamieściłem widać faktycznie wylany wieniec dachowy ale te słupki na ściance kolankowej nie wyglądają na wylane tylko jakby murowane, dlaczego tak jest?

12 minut temu, asaledr napisał:

Czyli robiąc ścianę kolankową zostawia się jakby przestrzenie które się wylewa betonem razem z wieńcem dachowym?

Tylko na tym zdjęciu co zamieściłem widać faktycznie wylany wieniec dachowy ale te słupki na ściance kolankowej nie wyglądają na wylane tylko jakby murowane, dlaczego tak jest?

zależy od projektu. Obliczeń sił jakie działają na dach. Konstrukcji dachu.

50 minut temu, asaledr napisał:

A jak się nazywa ten zaznaczony element jak ten w kółku, a jak ten w kwadracie.

definicje.jpg

To słupy żelbetonowe wzmacniające/uszczywniające ściankę kolankową połączone z wieńcem stropowym na dole i z wieńcem kolankowym na górze. Te słupy nie w każdym domu występują bo to uzależnia wysokość ścianki kolankowej tak samo jak wieniec kolankowy.

20 minut temu, asaledr napisał:

Przeważnie szaluje się i zalewa ale te na zdjęciu to są murowane z pustaków szalunkowych i potem zalane betonem dlatego wyglądają na murowane.

• Like 1

A jak projektant/architekt adaptuje projekt to na podstawie czego decyduje jak wysoko ma być fundament? Czy to ma być 20 cm powyżej obecnego poziomu terenu czy może 10 cm czy 30 cm. Jakby na podstawie czego podejmuje taką decyzje? Chodzi mi o to że jak jest w miarę równa działka a dom odsunięty od drogi publicznej bardzo dużo to nie ma sensu żeby nagle dawał poziom zero 40 cm nad obecnym poziomem terenu bo to tylko doda kosztów z podoszeniem terenu gdy nie ma potrzeby go podnosić. Wiadomo dom powinien być trochę wyżej ale na jakim etapie warto przypilnować żeby architekt tego nie zepsuł. Jak się nazywa ta strona w projekcie na której można to przeczytać? Jakiś rzut poziomy czy jak?

52 minuty temu, asaledr napisał:

A jak projektant/architekt adaptuje projekt to na podstawie czego decyduje jak wysoko ma być fundament? Czy to ma być 20 cm powyżej obecnego poziomu terenu czy może 10 cm czy 30 cm. Jakby na podstawie czego podejmuje taką decyzje? Chodzi mi o to że jak jest w miarę równa działka a dom odsunięty od drogi publicznej bardzo dużo to nie ma sensu żeby nagle dawał poziom zero 40 cm nad obecnym poziomem terenu bo to tylko doda kosztów z podoszeniem terenu gdy nie ma potrzeby go podnosić. Wiadomo dom powinien być trochę wyżej ale na jakim etapie warto przypilnować żeby architekt tego nie zepsuł. Jak się nazywa ta strona w projekcie na której można to przeczytać? Jakiś rzut poziomy czy jak?

Wytyczenie poziomu zero przeważnie geodeta wytycza względem drogi. Nie musisz podnosisz terenu jeżeli miałbyś wytyczony poziom zero np te 40 cm a to że dom będzie stał 20 czy 40 m od drogi to zależy czy to równy teren czy zagłębienie. Poziom zero jest w każdym projekcie na rzutach przekroju domu.

Godzinę temu, henrykow napisał:

Wytyczenie poziomu zero przeważnie geodeta wytycza względem drogi.

Na etapie jakim? Na etapie już wytyczania budynku przed samym kopaniem pod fundament? Ale wcześniej musi chyba architekt ten poziom określić w projekcie. 

Godzinę temu, henrykow napisał:

Poziom zero jest w każdym projekcie na rzutach przekroju domu.

I on jest określony po prostu jako m.n.p.m? Czy jakoś metry nad poziomem obecnego terenu czy jak?

Edytowane przez asaledr

13 minut temu, asaledr napisał:

Na etapie jakim? Na etapie już wytyczania budynku przed samym kopaniem pod fundament?

I on jest określony po prostu jako m.n.p.m? Czy jakoś metry nad poziomem obecnego terenu czy jak?

Geodeta wyczyta przed kopaniem fundamentu na podstawie projektu.

Na projekcie w przekroju będziesz miał podane wymiary np -0,70 , - 0,30 to są wymiary poniżej zera 0,00 to punkt zero a wymiary oznaczone +.0,50, +1,23 to są ponad zero.

ORLEAN 2 dom letniskowy z poddaszem 59.92 m2 | Projekt domu letniskowego |  projekty domów | kreoDOM.pl

9 minut temu, henrykow napisał:

Geodeta wyczyta przed kopaniem fundamentu na podstawie projektu.

Na projekcie w przekroju będziesz miał podane wymiary np -0,70 , - 0,30 to są wymiary poniżej zera 0,00 to punkt zero a wymiary oznaczone +.0,50, +1,23 to są ponad zero.

Nie wiem czy do końca mnie zrozumiałeś, mi chodzi o to gdzie właśnie jest to 0,00. Skoro na tym rysunku jakby posadzka jest na poziomie 0,00 to oznacza to że równo co do milimetra jest z obecnym poziomem gruntu?

Mi chodzi o wysokość fundamentu nad obecnym poziomem ziemi, czy będę miał 1 schodek do domu czy może będzie bez schodka na równo z obecną ziemią.

I gdzie w projekcie właśnie jest to zapisane w stylu "Poziom zero fundamentów budynku z wylewką znajduje się 14 cm nad obecnym poziomem gruntu".

48 minut temu, asaledr napisał:

Skoro na tym rysunku jakby posadzka jest na poziomie 0,00 to oznacza to że równo co do milimetra jest z obecnym poziomem gruntu?

Odwrotnie. Poziom posadzki to jest zero - reszta to plus/minus od niego (patrz na przekrojach). A na jakiej wysokości zero jest względem poziomu terenu czy morza patrz na planie zagospodarowania terenu.

ppp.jpg

A jak go projektant wpisze - to ustalaj z nim. Przy tradycyjnym fundamencie bezpiecznie jest, jak poziom chudziaka (równo z którym powinna kończyć się ściana fundamentowa - i na tym płaska hydroizolacja) jest co najmniej kilkanaście centymetrów powyżej poziomu terenu, żeby nawet ulewny deszcz na zmarznięty grunt nie wlał się na hydroizolację - a wyżej jeszcze masz EPS, wylewkę i okładzinę, czyli kolejne ponad 20cm. Ale niektórzy chcą mieć na płasko, bez schodka wyjście na trawnik a potem kombinują, jak to uszczelnić.

10 minut temu, Kaizen napisał:

A jak go projektant wpisze - to ustalaj z nim.

Też chciałbym mieć po prostu jeden schodek do domu, na płasko ujdzie bo sama działka jest na górce a potem jakby równa, więc podtopienia raczej mi nie grożą, ewentualnie ulewny deszcz.  A uniknąć chce jedynie sytuacji gdzie czasem przejeżdżam obok domów w budowie i poziom zero jest na wysokości kolan. 

A tak domyślnie w korzystnej sytuacji/idealnej sytuacji to ile zazwyczaj nad obecnym poziomem gruntu projektanci wyznaczają poziom zero?

I jeszcze istotne pytanie czy wysokość poziomu zero nad obecnym poziomem gruntu to jest wartość święta w projekcie? Tzn. w trakcie budowy/murowania ściany fundamentowej mogę powiedzieć "a dajcie jeszcze jeden bloczek bo coś nisko/albo dajcie jeden niżej bo za wysoko" czy to jest już nie do zmiany bez załatwiania w urzędach itp? 

Edytowane przez asaledr

Projektanci wyznaczają tak, by uzyskać pełne stopnie. 
Wzór na wygodny stopień to 2xh + szerokość = 60-65 cm
Jak chcesz jeden schodek do domu, który będzie miał 30-35 cm szerokości to wówczas stopień ma 15 cm wysokości - czyli daje ci to wysokość 30 cm nad poziomem gruntu (15 cm na schodek + 15 na podest wejściowy).
Jak stopień będzie miał 40-45 cm to jego wysokość ma 10 cm, więc dom sadowi się 20 cm nad poziomem gruntu. 

9 godzin temu, asaledr napisał:

jeden schodek do domu,

Na chudziaku masz co najmniej 15cm EPS + 6 cm wylewki + 2cm okładziny = razem 23 cm. I jak zrobisz te 15-17 jeden stopień, to masz już poziom chudziaka i hydroizolację znacznie poniżej poziomu terenu, czyli bez sensu (chyba, że robisz płytę fundamentową - to inna historia wtedy).

Chudziak trzeba zacząć z 15 cm ponad docelowym, zapisanym w PZT (obecny jest bez znaczenia) poziomem terenu.  Wychodzą ze trzy stopnie. A jak chcesz płytki, to nikt o tym nie myśli - a warto też wymiary schodków dopasować do wymiarów stopni, żeby nie było dużo odpadów czy cienkich pasków.

9 godzin temu, asaledr napisał:

I jeszcze istotne pytanie czy wysokość poziomu zero nad obecnym poziomem gruntu to jest wartość święta w projekcie?

Lepiej trzymać się dokładnie wszystkich wymiarów, bo tolerancja jest 2% na całości (wysokość i pozostałe wymiary) - jak przekroczysz, to masz kłopoty. A 2% to niewiele i nie warto tego zużywać na zamierzone zmiany gdy majstrzy potrafią więcej się walnąć przez pomyłkę czy dla wygody, bo ostatniego pustaczka w ścianie nie będzie chciało im się ciąć czy cieśli więźba się odrobinę pod innym kątem "złoży".

17 godzin temu, asaledr napisał:

Nie wiem czy do końca mnie zrozumiałeś, mi chodzi o to gdzie właśnie jest to 0,00. Skoro na tym rysunku jakby posadzka jest na poziomie 0,00 to oznacza to że równo co do milimetra jest z obecnym poziomem gruntu?

Mi chodzi o wysokość fundamentu nad obecnym poziomem ziemi, czy będę miał 1 schodek do domu czy może będzie bez schodka na równo z obecną ziemią.

I gdzie w projekcie właśnie jest to zapisane w stylu "Poziom zero fundamentów budynku z wylewką znajduje się 14 cm nad obecnym poziomem gruntu".

ORLEAN 2 dom letniskowy z poddaszem 59.92 m2 | Projekt domu letniskowego |  projekty domów | kreoDOM.pl

No przecież masz to na rysunku podane wszystkie poziomy. To o co pytasz to poziom gruntu na zamieszczonym wyżej rysunki jest -0,32 czyli ściana fundamentowa jest na wysokości +- 0,00.

16 godzin temu, asaledr napisał:

I jeszcze istotne pytanie czy wysokość poziomu zero nad obecnym poziomem gruntu to jest wartość święta w projekcie? Tzn. w trakcie budowy/murowania ściany fundamentowej mogę powiedzieć "a dajcie jeszcze jeden bloczek bo coś nisko/albo dajcie jeden niżej bo za wysoko" czy to jest już nie do zmiany bez załatwiania w urzędach itp? 

Poziom zero ja to ująłeś tor rzecz święta, wiadomo nie trzeba się go trzymać co do milimetra ale jeden bloczek więcej lub mniej to nie przejdzie i lepiej nie kombinować i przemyśleć zawczasu jak wysoko chcesz mieć zero.