asaledr 16.10.2024 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października Zlecony, ja bym sobie nie zaufał w takiej sprawie, nie mając o tym zielonego pojęcia. Generalnie lubie tradcyjne sprawdzone metody na lata. Ale przeraża mnie przy lanym stropie ile trzeba desek i robienie z tego podłogi "na chwile" ale mocnej jakby na lata miało być a potem to zaraz rozbierać, wygląda strasznie pracochłonnie, bardziej niż wymurowanie wszystkich ścian i zrobienie fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.10.2024 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 5 godzin temu, asaledr napisał: Zlecony, ja bym sobie nie zaufał w takiej sprawie, nie mając o tym zielonego pojęcia. Generalnie lubie tradcyjne sprawdzone metody na lata. Ale przeraża mnie przy lanym stropie ile trzeba desek i robienie z tego podłogi "na chwile" ale mocnej jakby na lata miało być a potem to zaraz rozbierać, wygląda strasznie pracochłonnie, bardziej niż wymurowanie wszystkich ścian i zrobienie fundamentów Możesz jeszcze zrobić strop drewniany albo z płyt kanałowych tzw żerański. Monolityczny to dużo roboty, teriva jest lepsza bo szybsza w robocie ale to musi Ci adoptujący wykonać projekt na strop. Za dużo chcesz dokonywać zmian w projekcie więc indywidualny jak już Ci pisałem wyszedł by na pewno taniej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 16.10.2024 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października (edytowane) Generalnie jedyne zmiany jakie chce to: pompa zamiast gazu, bloczki fundamentowe zamiast lanych ścian i właśnie ten teriva zamiast monolitu i podnieść kolankową o 1 bloczek. A do terivy wgl. trzeba mieć stal, skręcać jakieś zbrojenia czy wszystko się gotowe już kupuje? Przy monolicie pewnie ciszej jest w domu? Edytowane 16 Października przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 01.11.2024 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Orientuje się ktoś czy do pozwolenia na budowę trzeba mieć warunki przyłączenia do prądu/wody jeśli już je okazałem do wydania WZ? Bo oni sobie je wzieli i wydali mi WZ w którym już jest napisane że wodę mam zapewnioną dzięki warunkom wydanym w dniu przez o numerze i tak samo prąd. I oni w gminie sobie te papierki wzieli i wydali dokument. Oczywiście przezorny zrobiłem kopie ale to wgl. Jest potrzebne skoro już w WZ jest to potwierdzone że mam te przylącza zapewnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.11.2024 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 7 godzin temu, asaledr napisał: Orientuje się ktoś czy do pozwolenia na budowę trzeba mieć warunki przyłączenia do prądu/wody jeśli już je okazałem do wydania WZ? Bo oni sobie je wzieli i wydali mi WZ w którym już jest napisane że wodę mam zapewnioną dzięki warunkom wydanym w dniu przez o numerze i tak samo prąd. I oni w gminie sobie te papierki wzieli i wydali dokument. Oczywiście przezorny zrobiłem kopie ale to wgl. Jest potrzebne skoro już w WZ jest to potwierdzone że mam te przylącza zapewnione? To żale od starostwa, mogą a nie muszą. Jeżeli będziesz składał papierki na pozwolenie na budowę to będziesz musiał mieć kierownika i on będzie najbardziej w temacie co trzeba dołączyć do PnB. Szkoda że nie porobiłeś sobie kilku ksero, zaoszczędza to czasu w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.11.2024 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada W dniu 16.10.2024 o 21:31, asaledr napisał: A do terivy wgl. trzeba mieć stal, skręcać jakieś zbrojenia czy wszystko się gotowe już kupuje? Przy monolicie pewnie ciszej jest w domu? Sali trochę zawsze trzeba. Przy Teriwie jak i każdym stropie zbroisz wieniec, ściany nośne a dodatkowo przychodzą kształtki wieńcowe typu L, belki rozdzielcze i siatki pod ścianki działowe poddasza i ewentualne podciągi......Wszystko powinno być w projekcie. Odbośnie samej Teriwy to popytaj o pustaki 8 - 12 kanałowe. Zamiast betonowych mogą być keramzytobetonowe. Są duzo cieplejsze i dźwiękochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 07.11.2024 23:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 23:53 (edytowane) Wracając jeszcze do gotowego projektu i jego adaptacji. Bo kupując projekt z Archonu dostaje się teczkę i tam jest zgodnie z opisem: Projekt ARCHON+ to kompletna dokumentacja techniczna zawierająca 3 egzemplarze projektu architektoniczno-budowlanego i 3 egzemplarze projektu technicznego. I to daje do architekta który mi robi adaptacje. I on znowu mi daje egzemplarze zaadaptowanego projektu, czyli potem właściwie to co dostałem od Archona idzie "do śmieci"? Do niczego to już nie jest potrzebne? Bo załóżmy zrobię jakieś zmiany to ten projekt kupiony od Archona już do niczego nie jest potrzebny, chowam do szafki na pamiątkę i korzystam wyłącznie z dokumentacji od architekta? Czy może w tym od Archon nadal jest coś z czego się korzysta bo ten od architekta załóżmy tego nie ma? To mnie nurtuje bo po co oni dają 3 egzemplarze projektu? Równie dobrze mogliby dać elektronicznie jakiegoś pdfa skoro to i tak do niczego nie potrzebne i musi i tak architekt po swojemu to wydrukować pozmieniać itp.? Edytowane Czwartek o 23:53 przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2024 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:18 17 godzin temu, asaledr napisał: Projekt ARCHON+ to kompletna dokumentacja techniczna zawierająca 3 egzemplarze projektu architektoniczno-budowlanego i 3 egzemplarze projektu technicznego. To jest "chłyt marketingowy", bo projekt musi mieć stemple architekta I to daje do architekta który mi robi adaptacje. I on znowu mi daje egzemplarze zaadaptowanego projektu, czyli potem właściwie to co dostałem od Archona idzie "do śmieci"? Stempluje egzemplarze od Archona, dodaje mapkę zagospodarowania, projekty przyłączy. Więc uzupełnia dokumentację i tym samym poświadcza, ze spełnia ona polskie przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 08.11.2024 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 18:33 Godzinę temu, Elfir napisał: Stempluje egzemplarze od Archona, dodaje mapkę zagospodarowania, projekty przyłączy. Więc uzupełnia dokumentację i tym samym poświadcza, ze spełnia ona polskie przepisy. Ale skoro chcę wprowadzić jakieś zmiany np. podwyższenie ściany kolankowej czy zmiana sposobu ogrzewania, to musiałby na tych kartkach jakoś skreślać dorysowywać coś długopisem. To mijałoby się z celem i musiałby i tak drukować na nowo te projekty. Chyba że to jakoś przebiega inaczej. Bo to co napisałaś to może jak nie ma żadnych zmian, a co jak są zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.11.2024 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 19:46 Godzinę temu, asaledr napisał: Ale skoro chcę wprowadzić jakieś zmiany np. podwyższenie ściany kolankowej czy zmiana sposobu ogrzewania, to musiałby na tych kartkach jakoś skreślać dorysowywać coś długopisem. To mijałoby się z celem i musiałby i tak drukować na nowo te projekty. Chyba że to jakoś przebiega inaczej. Bo to co napisałaś to może jak nie ma żadnych zmian, a co jak są zmiany? Masz za dużo rozbieżności a z tego robi się bidzisz. Weź określ się co chcesz bo tylko samo gdybanie u Ciebie a co by było gdyby było, zrozum, nie sposób odpowiadać Ci na pytania które są masłem maślanym. Skoro zamierzasz robić jakieś zmiany to już Ci pisałem, zamów projekt indywidualny bo przy zmianach zapłacisz dwa albo trzy razy tyle za adaptację co za sam goły projekt a jeszcze nie wiadomo jak Archon podejdzie do praw autorskich i wtedy ze zmian nici. I dziwi mnie dlaczego 3 egzemplarze projektu a nie 4 bo kiedyś było 4, czemu teraz to się zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 19:48 Godzinę temu, asaledr napisał: Ale skoro chcę wprowadzić jakieś zmiany np. podwyższenie ściany kolankowej czy zmiana sposobu ogrzewania, to musiałby na tych kartkach jakoś skreślać dorysowywać coś długopisem. To mijałoby się z celem i musiałby i tak drukować na nowo te projekty. Chyba że to jakoś przebiega inaczej. Bo to co napisałaś to może jak nie ma żadnych zmian, a co jak są zmiany? Nanosi to w istniejącym projekcie czerwonym kolorem. Jeśli zmiany są konstrukcyjne to dołącza projekt zamienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts