asaledr 19.09.2024 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września No właśnie mam takiego na oku, ludzie go polecają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.09.2024 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 9 minut temu, asaledr napisał: No właśnie mam takiego na oku, ludzie go polecają Zanim go zatrudnisz to dopytaj o cenę bo rozbieżności w tym temacie są kosmos a ten o którym wspominasz z racji że jest architektem i kierownikiem budowy do tanich na pewno nie będzie należał. Kierownik budowy w zasadzie jest tylko po to bo tak wymaga prawo i jest do prowadzenia dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2024 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września i ma wszystkie uprawienia: budowlane i instalacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2024 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 1 godzinę temu, asaledr napisał: Architekt będący jednocześnie kierownikiem budowy to wada czy zaleta? Dodatkowe bezstronne oczy IMO są lepsze dla wyłapania błędów czy możliwych ulepszeń, ale jak coś zechcesz w projekcie zmieniać, to łatwiej przy 2 in 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.09.2024 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września U mnie architekci chyba zmowe mają sama adaptacja każdy mówił 4-6 tysięcy. Zakładając że nie będzie za dużo zmian... obdzwoniłem wszystkich w okolicy. No ale nie o tym, jeden mnie zaskoczył bo powiedział że poza projektem i adaptacją trzeba jeszcze projekt przydomowej oczyszczalni który będzie kosztował 1,5 tysiąca z adaptacją i 500 zł jeszcze żeby gdzieś to wysłać o.O. Prawda to że projekt oczyszczalni już teraz trzeba? I czemu akurat oczyszczalni a nikt nie mówi o projekcie pompy ciepła, wentylacji czy coś jeszcze? Czy nie zna się chłop i głupoty gada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.09.2024 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Architekt nie musi być w twojej okolicy, problem wtedy będzie z dojazdem ale lepiej jechać 200 kilometrów i zapłacić 1,5 max 3 tys niż 6 tys. Projekt oczyszczalni jest potrzebny ale nie na tym etapie budowy, jego może zrobić Ci firma która będzie zakładała oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.09.2024 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września A to architekt nie musi czasem przyjechać na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.09.2024 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Wgl. mógłby mi ktoś jeszcze rozszyfrować o co im chodziło jak pytałem o czas oczekiwania? Bo tak mówili no tak z miesiąc, z ich strony to by było parę dni ale to jeszcze muszą z branży elektronicznej czy jakiejś tam uzgodnić i to nie od nich zależy. W sensie ten projekt to musi pieczątki postawić ktoś z innych branż rozumiem tak? I załóżmy te 4 tysiące to nie idą całość do tego architekta tylko jeszcze jakiś elektryk pieczątkę stawia itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.09.2024 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2 godziny temu, asaledr napisał: A to architekt nie musi czasem przyjechać na budowę? Nie nie musi. I nie musi być to architekt, może to być projektant który załatwi wszystko ale o to musisz pytać u źródła. 57 minut temu, asaledr napisał: Wgl. mógłby mi ktoś jeszcze rozszyfrować o co im chodziło jak pytałem o czas oczekiwania? Bo tak mówili no tak z miesiąc, z ich strony to by było parę dni ale to jeszcze muszą z branży elektronicznej czy jakiejś tam uzgodnić i to nie od nich zależy. W sensie ten projekt to musi pieczątki postawić ktoś z innych branż rozumiem tak? I załóżmy te 4 tysiące to nie idą całość do tego architekta tylko jeszcze jakiś elektryk pieczątkę stawia itp? Nie, na projekcie po adaptacji podbija się ta osoba która robiła adaptację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.09.2024 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września (edytowane) A czy ten architekt może coś zepsuć? W sensie czy strach brać jakiegoś nieznanego/niepolecanego? Oczywiście wciąż mowa o adaptacji gotowca z Archonu Edytowane 23 Września przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.09.2024 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 24 minuty temu, asaledr napisał: A czy ten architekt może coś zepsuć? W sensie czy strach brać jakiegoś nieznanego/niepolecanego? Oczywiście wciąż mowa o adaptacji gotowca z Archonu Popytaj jeszcze wśród projektantów o projekt indywidualny jakie są koszty ale nie szukaj architektów bo ci się cenią. Przy projekcie indywidualnym odpada koszt adaptacji bo robisz projekt pod daną działkę i WZ i robisz taki jaki Ci pasuje i cena za całość może wyjść taniej niż projekt gotowy + adaptacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2024 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Godzinę temu, henrykow napisał: Nie nie musi. I nie musi być to architekt, może to być projektant Kim jest ów projektant? Jakie konkretnie uprawienia zawodowe by miał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2024 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 6 godzin temu, asaledr napisał: U mnie architekci chyba zmowe mają sama adaptacja każdy mówił 4-6 tysięcy. Zakładając że nie będzie za dużo zmian... obdzwoniłem wszystkich w okolicy. Niedawno SARP pogonił architektów, ze się nie szanują i za darmo robią, więc mają podwyższyć stawki do realnych wartości rynkowych a nie dumpingować się nawzajem. Ale adaptacja kosztuje tyle co projekt, bo tak naprawdę odpowiedzialność prawna za wszelkie usterki w projekcie spoczywa na architekcie, który robi adaptację. *** oczyszczalnia jest budowlą zlokalizowaną poza budynkiem i oddziałującą na okoliczne działki, dlatego wymaga projektu. Chociażby po to aby ulokować ją na działce w miejscu zgodnym z przepisami. 3 godziny temu, asaledr napisał: A to architekt nie musi czasem przyjechać na budowę? Nie, jeśli robi tylko adaptację. Ale podobno miałeś takiego, co miałby być kierownikiem budowy? 51 minut temu, asaledr napisał: A czy ten architekt może coś zepsuć? W sensie czy strach brać jakiegoś nieznanego/niepolecanego? Oczywiście wciąż mowa o adaptacji gotowca z Archonu Raczej nie, jak nie będziesz robił zmian w projekcie podczas adaptacji. 2 godziny temu, asaledr napisał: Wgl. mógłby mi ktoś jeszcze rozszyfrować o co im chodziło jak pytałem o czas oczekiwania? Bo tak mówili no tak z miesiąc, z ich strony to by było parę dni ale to jeszcze muszą z branży elektronicznej czy jakiejś tam uzgodnić i to nie od nich zależy. Projekt budowlany zawiera nie tylko projekt murów, ale także projekty branżowe. Architekt zwykle ma swoich branżystów w zespole (elektryka, kanalizacja, wod-kan, gaz). Płacisz w adaptacji za całość, a nie za osobne branże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.09.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 21 minut temu, Elfir napisał: Kim jest ów projektant? Jakie konkretnie uprawienia zawodowe by miał? Jak sama nazwa mówi projektuje i ma uprawnienia budowlane które pozwalają mu na projektowanie domów, adaptacji, wykonywaniu projektów przyłączy instalacji zgodnie z przepisami budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2024 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Godzinę temu, henrykow napisał: Jak sama nazwa mówi projektuje i ma uprawnienia budowlane które pozwalają mu na projektowanie domów, adaptacji, wykonywaniu projektów przyłączy instalacji zgodnie z przepisami budowlanymi. taki człowiek nazywa się architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2024 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września Godzinę temu, Elfir napisał: taki człowiek nazywa się architekt Kto go tak nazywa? Chyba nie prawo budowlane? Art. 17. Uczestnikami procesu budowlanego, w rozumieniu ustawy, są: 1) inwestor; 2) inspektor nadzoru inwestorskiego; 3) projektant; 4) kierownik budowy lub kierownik robót. [...] Art. 20. 1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy: 1) opracowanie projektu budowlanego w sposób zgodny z wymaganiami ustawy, ustaleniami określonymi w decyzjach administracyjnych dotyczących ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.09.2024 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2 godziny temu, Kaizen napisał: Kto go tak nazywa? Chyba nie prawo budowlane? 3) projektant; Kto ma poza architektem uprawienia do projektowania domów? Bo henrykow wyróżniał projektanta domów jako byt osobny od architekta. Kiedyś uprawienia do projektowania mieli także konstruktorzy. Ale to było ponad 30 lat temu. Dawno są na emeryturze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2024 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 15 minut temu, Elfir napisał: Kto ma poza architektem uprawienia do projektowania domów? Mam Ci przytoczyć całe rozporządzenie w sprawie przygotowania zawodowego do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie? Nie każdy architekt jest projektantem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.09.2024 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 8 godzin temu, Kaizen napisał: Mam Ci przytoczyć całe rozporządzenie w sprawie przygotowania zawodowego do wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie? Nie każdy architekt jest projektantem. Ale każdy projektant domów jest architektem. Architekt który robi adaptacje ma uprawnienia projektowe, bo inaczej nie mógłby wykonywać tej pracy. Nie rozumiem dlaczego mieszacie autorowi w głowie? Macie jakiś złośliwy cel go dezorientować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2024 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 11 minut temu, Elfir napisał: Ale każdy projektant domów jest architektem. Nie każdy. Ale to nie zmienia faktu, że poprawne, precyzyjne określenie, zgodnie z PB, to "projektant" i bezpodstawnie chcesz wymusić nazywanie go architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts