Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła, zapotrzebowanie na moc 4,4KW?

arturpucz

Recommended Posts

2 godziny temu, arturpucz napisał:

Gruntowa raczej tańsza nie będzie bo dochodzą teraz odwierty itp. W zeszłym roku z ciekawości byłem w sklepie i różnica wynosiła 10 tys na korzyść pompy powietrze-woda o tych samych mocach. 

A co do kominka i rekuperacji to wystarczy wybrać kominek z zamkniętą komorą spalania i doprowadzić do niego powietrze z zewnątrz. 

Gruntowa nad powietrzną ma tą przewagę że nie jest narażona na warunki atmosferyczne i -20C na zewnątrz nie robi na niej wrażenia. Pomyśl czy zaoszczędzisz gdy po gwarancji będziesz musiał kupić nową jednostkę zewnętrzną.

I co z tego że kominek jest z zamkniętą komorą spalania gdy co 1-2 godziny musisz drzwi otworzyć i dołożyć do kominka paliwa. Jak nie utrzymasz w domu nadciśnienia to cały dym z kominka będziesz miał w domu.

Jeszcze raz. Niezależnie jaki to kominek nie będzie on współpracował z rekuperacją.

Zaoszczędzone na kominku i kominie (dodatkowo tańszy dach) pieniądze pokryją wyższy koszt PC gruntowej i jeszcze zostanie.

No chyba że chcesz być palaczem we własnym domu.

Od 13 lat mam gruntówkę i nie wiem co to znaczy mieć ogrzewanie i CWU w domu.

Edytowane przez stos

Nie pisz bzdur o kominku bo kupa ludzi z WM ma kominki i jakoś nie mają dymu w pomieszczeniu 😆 Ja też mam kominek, pompę gruntową i WM i nic się złego nie dzieje. Przy czym nie zachęcam do kominka, u mnie akurat żona chciała do użytku okazjonalnego i taka jest jego funkcja, działa może 2-3 tygodnie w roku. Jak komuś zależy na kosztach i oszczędzeniu miejsca to kominek jest fanaberią. Aczkolwiek fakt że podczas budowy kiedy nie było instalacji, kominek grzał całą chałupę i wtedy się faktycznie przydał.

W dniu 5.10.2024 o 13:17, arturpucz napisał:

Najtaniej udało mi się ją znaleźć za 21 tys, z tym że "ZAKUP BEZ MONTAŻU WYMAGA POTWIERDZENIA UPRAWNIEŃ DO ZAKUPU (USTAWA F-GAZ)", czyli sam jej już nie kupię. Teraz pytanie czy instalator którego sam wezmę podbije się pod gwarancją i weźmie na siebie serwis. Swoje też policzy, dojdzie materiał itp. Ja nawet nie wiedziałbym co dokupić, od czego zacząć. Tu dostaję gwarancję 5 lat i serwis.

Nie kupujesz sam, tylko bierzesz autoryzowanego instalatora, ale pompę tylko z montażem strony gazowej. Gwarancję masz tak samo, a za montaż płacisz 3000-4000 z materiałami. Hydraulikę może zrobić dowolny hydraulik, to są ledwie cztery rurki zasilanie, powrót, zimna woda i ciepła woda. Dokupić wystarczy grupę bezpieczeństwa i naczynie cwu tak jak do każdego innego zbiornika cwu. Wszystko inne już masz. Chyba że ci nie przeszkadza dopłacanie 10000 za kilka godzin pracy, to nie ma sprawy.

Pompa gruntowa nigdy się nie zwróci, zwłaszcza przy takim małym zapotrzebowaniu. To może miało sens 15 lat temu jak powietrzne były słabe, ale teraz byle chińskie gówno działa do -25 stopni, a ile wyjdzie więcej za ogrzewanie takiego domku? 400 zł rocznie?

W dniu 4.10.2024 o 12:54, arturpucz napisał:

Zastanawiałem się właśnie nad Panasonic-iem 5KW, dostałem ofertę na pompę + montaż 35400 na gotowo. Czekam jeszcze na wycenę Boscha ale podejrzewam że będzie sporo droższa. 

Naprawdę chcesz dać tyle za pompę w tych czasach ? Pompy monobloki lecą na łeb , zerknij na olx. 

Bierzesz zwykłego hydraulika żeby Ci zamontował baniak do CWU, ogarnął te całe rurowisko w kotłowni, zabezpieczenia itp. Ile weźmie za 2 dni pracy ? 3000zł ? 

Potem tylko montaż pompy na zewnątrz na 2 krawężnikach i podłączenie 2 rur do niej i zasilania... 

U "pompiarzy" zawsze kilkanaście tysięcy to kosztuje... 

Haier 5kW już kosztuje 6300zł a bez modułu CWU 5300 :D . Pompa 8kw 6450zł z modułem CWU, bez niego 5490zł :D . Nawet jak po 10 latach się rozpadnie to wielkiego żalu nie będzie. 

Najwyższa pora chyba już na zakup urządzenia w moim przypadku. Taniej jak 5k już chyba nie będzie, chociaż kumpel co montuje klimy ostatnio kupił trochę sztuk Kaisai 3,5kW po 800zł sztuka.... 

11 godzin temu, Ralapo napisał:

Nie kupujesz sam, tylko bierzesz autoryzowanego instalatora, ale pompę tylko z montażem strony gazowej. Gwarancję masz tak samo, a za montaż płacisz 3000-4000 z materiałami. Hydraulikę może zrobić dowolny hydraulik, to są ledwie cztery rurki zasilanie, powrót, zimna woda i ciepła woda. Dokupić wystarczy grupę bezpieczeństwa i naczynie cwu tak jak do każdego innego zbiornika cwu. Wszystko inne już masz. Chyba że ci nie przeszkadza dopłacanie 10000 za kilka godzin pracy, to nie ma sprawy.

Pompa gruntowa nigdy się nie zwróci, zwłaszcza przy takim małym zapotrzebowaniu. To może miało sens 15 lat temu jak powietrzne były słabe, ale teraz byle chińskie gówno działa do -25 stopni, a ile wyjdzie więcej za ogrzewanie takiego domku? 400 zł rocznie?

Tu mam odpowiedź jednego z instalatorów pomp z innego forum - "To z punktu widzenia instalatora - wycena na 35 jest taka z uczciwych. Nie pod wodą, ale i nie z łupieżczą marżą. I żadnych dyskusji co do gwarancji. Pompę kupioną przez klienta też zarejestruje w Proclub, ale pod pewnymi warunkami, których pompa (a raczej jej sprzedawca) kupiona przypadkowo w sieci prawdopodobnie nie spełni. Dodatkowo jak mam zarejestrować taką pompę i udzielić gwarancji to nie za darmo. W efekcie montaż, materiały, gwarancja Plus pompa z internetu wyjdą klienta nieco drożej niż zakup kompletu u mnie pomimo tego, że mniej zarobiłem. Każdy ma prawo do takich decyzji ;) "

A widzę po cenach montażu, że nikt za 3000-4000 zł tego nie zamontuje, a tu mówisz jeszcze ze materiał w cenie. Raczej nie realne w tej kwocie. 

W dniu 5.10.2024 o 22:31, stos napisał:

Gruntowa nad powietrzną ma tą przewagę że nie jest narażona na warunki atmosferyczne i -20C na zewnątrz nie robi na niej wrażenia. Pomyśl czy zaoszczędzisz gdy po gwarancji będziesz musiał kupić nową jednostkę zewnętrzną.

I co z tego że kominek jest z zamkniętą komorą spalania gdy co 1-2 godziny musisz drzwi otworzyć i dołożyć do kominka paliwa. Jak nie utrzymasz w domu nadciśnienia to cały dym z kominka będziesz miał w domu.

Jeszcze raz. Niezależnie jaki to kominek nie będzie on współpracował z rekuperacją.

Zaoszczędzone na kominku i kominie (dodatkowo tańszy dach) pieniądze pokryją wyższy koszt PC gruntowej i jeszcze zostanie.

No chyba że chcesz być palaczem we własnym domu.

Od 13 lat mam gruntówkę i nie wiem co to znaczy mieć ogrzewanie i CWU w domu.

Ale kominki właśnie współpracują z rekuperacją i dużo ludzi tak właśnie ma. Kominy mam już postawione dach skończony, a dekarz nie odjąłby nic z ceny przy braku kominów. Także dodatkowy koszt to był tylko zakup kominów, robocizna tyle samo tak czy siak. 

39 minut temu, arturpucz napisał:

Ale kominki właśnie współpracują z rekuperacją i dużo ludzi tak właśnie ma. Kominy mam już postawione dach skończony, a dekarz nie odjąłby nic z ceny przy braku kominów. Także dodatkowy koszt to był tylko zakup kominów, robocizna tyle samo tak czy siak. 

No nie tylko kominów. Kominek chyba nie jest za darmo. Zwłaszcza taki który "współpracuje" z rekuperacją tani nie jest.

Sprawdzałeś ceny pomp gruntowych?

Wielu już przejrzało na oczy i nie są już tacy zapatrzeni w powietrzne pompy.

Nigdzie nie piszę o żadnej pompie kupionej z internetu. Wziąłem normalnego autoryzowanego instalatora i zapłaciłem 19000 brutto za 9kw z montażem. Fundament miałem już zrobiony i elektrykę, dziury wywierciłem. Przyjechał instalator, postawili pompę, położyli rury gazowe, napełnili i pojechali. 4 godziny im to zajęło. Kilka dni później przyjechała ekipa ze sklepu z bojlerem i buforem, pozgrzewali wszystko i o 16 pojechali. Następnego dnia wpadł instalator na 15 minut, odpalił pompę i porobił zdjęcia do gwarancji. 29000 zapłaciłem a wyceny miałem na 40000. Rozmawiałem z nim o stawkach i mówił że na pompach najlepszy zarobek bo np za klimę bierze 1500 a roboty tyle samo, to u mnie za te 3800 i tak się opłaca. Chociaż też mnie namawiał na pełny montaż, ale aż tak z ceny nie chciał zejść żeby mi się opłacało. Ale on nie kręcił i nie udawał że i tak po kosztach robi jak reszta. Ale skoro mówisz że tak się nie da i 7000 dniówki to normalna cena to trudno.

Godzinę temu, arturpucz napisał:

Jeszcze jedno.

Kominy są wspaniałymi mostkami cieplnymi. Zwłaszcza te nie używane bo przecież w kominku zamierzasz grzać tylko w wielkie mrozy.

Dekarz który nie wycenia swojej pracy po tym co ma zrobić jest z definicji za drogi. :)

Godzinę temu, Ralapo napisał:

Nigdzie nie piszę o żadnej pompie kupionej z internetu. Wziąłem normalnego autoryzowanego instalatora i zapłaciłem 19000 brutto za 9kw z montażem. Fundament miałem już zrobiony i elektrykę, dziury wywierciłem.

Wszystko fajnie tylko co w tym dziwnego? Fundament zrobiłeś, dziury, elektrykę, skoordynowałeś kilka ekip, to też jest praca która ma wartość i zabiera czas. Brakuje mi jeszcze doboru pompy do budynku, pomyślenia nad rurkami i wyposażeniem. Jak ktoś się na tym nie zna i chce mieć na gotowo kompleksowo to płaci, a jak ktoś chce oszczędzić to wkłada swój czas, robotę i część ryzyka i ma taniej. Szoku tutaj nie ma ;)

Jeszcze pytanie czy ten instalator co wpadł na 15 minut i odpalił pompę i porobił zdjęcia miał faktycznie autoryzację bo tego się nie da zrobić porządnie w 15 minut. Trzeba uruchomić, poczekać aż klamot zareaguje i raczy zacząć pracować, odpowietrzyć układ, poprzełączać między CO/CWU, ustawić parametry, pokazać użytkownikowi co z czym się je. Na takie coś schodzi 3-4 godziny.

Tak że wszystko się "da taniej" tylko to wymaga zachodu i czasu. A jak ktoś twierdzi że pompiarze zdzierają to niech zakłada firmę i żyje jak pączek w maśle, nikt nikomu nie broni 😜 Tak samo jak w przypadku glazurników co biorą 25 koła za łazienkę, meblarzy i całej pozostałej rzeszy dłubaczy.

Śmieszne są takie tematy i za każdym razem jest to samo :]

2 godziny temu, stos napisał:

No nie tylko kominów. Kominek chyba nie jest za darmo. Zwłaszcza taki który "współpracuje" z rekuperacją tani nie jest.

Ceny pomp gruntowych to jedno, a cena DZ to zupełnie co innego. 

26 minut temu, Lisciasty napisał:

Wszystko fajnie tylko co w tym dziwnego? Fundament zrobiłeś, dziury, elektrykę, skoordynowałeś kilka ekip, to też jest praca która ma wartość i zabiera czas. Brakuje mi jeszcze doboru pompy do budynku, pomyślenia nad rurkami i wyposażeniem. Jak ktoś się na tym nie zna i chce mieć na gotowo kompleksowo to płaci, a jak ktoś chce oszczędzić to wkłada swój czas, robotę i część ryzyka i ma taniej. Szoku tutaj nie ma ;)

Jeszcze pytanie czy ten instalator co wpadł na 15 minut i odpalił pompę i porobił zdjęcia miał faktycznie autoryzację bo tego się nie da zrobić porządnie w 15 minut. Trzeba uruchomić, poczekać aż klamot zareaguje i raczy zacząć pracować, odpowietrzyć układ, poprzełączać między CO/CWU, ustawić parametry, pokazać użytkownikowi co z czym się je. Na takie coś schodzi 3-4 godziny.

Tak że wszystko się "da taniej" tylko to wymaga zachodu i czasu. A jak ktoś twierdzi że pompiarze zdzierają to niech zakłada firmę i żyje jak pączek w maśle, nikt nikomu nie broni 😜 Tak samo jak w przypadku glazurników co biorą 25 koła za łazienkę, meblarzy i całej pozostałej rzeszy dłubaczy.

Śmieszne są takie tematy i za każdym razem jest to samo :]

Dokładnie. Ja przez ostatnie kilka dni montowałem pompę ciepła wraz z podłączeniem do starej kotłowni i w życiu bym nie powiedział, że to na dzień pracy. Porządnie posadowiona pompa + przewody cieplne i elektryczne, przewiert w ścianie, rurki i "biżuteria", termoizolacja, owijka z taśmy, obejmy z kołkami w ścianach, spuszczanie wody, czyszczenie instalacji, potem płukanie, kolejne napełnianie, testy szczelności... Ja prdl, to musi kosztować, chyba, że będzie po łebkach zrobione. A przecież instalatorzy na tym jeszcze muszą zarobić.

Edytowane przez Ratpaw

34 minuty temu, Ratpaw napisał:

Ceny pomp gruntowych to jedno, a cena DZ to zupełnie co innego.

Autor napisał że cena PC gruntowej o takiej samej mocy co powietrzna był o 10k wyższa. Te 10k to było za zrobienie DZ.

Jakby trochę poszukał to przy mocy pompy na poziomie 5kW znalazłby gruntową w niższej cenie bo DZ dla takiej pompy nie jest drogie.

Ja za DZ do PC gruntowej 5.9kW zapłaciłem 12k.

19 minut temu, stos napisał:

Autor napisał że cena PC gruntowej o takiej samej mocy co powietrzna był o 10k wyższa. Te 10k to było za zrobienie DZ.

Jakby trochę poszukał to przy mocy pompy na poziomie 5kW znalazłby gruntową w niższej cenie bo DZ dla takiej pompy nie jest drogie.

Trzeba jeszcze przewidzieć, czy DZ dedykowane do jednej pompy będzie za x lat pasowało do innej. W przypadku pomp powietrznych na pewno będzie pasowało :cool:

3 godziny temu, stos napisał:

Najtaniej tak na szybko z gruntowych znalazłem Nibe 6KW za lekko ponad 27tys teraz doliczyć montaż, odwierty materiał, to się raczej nie zwróci szybko. 

A co ma nie pasować, DZ to DZ. Ja 7 lat temu za DZ z odwiertami, wsadem studzienką, glikolem i uruchomieniem płaciłem 20 tys. Pompa z sygnaturki (Ecopol-system 10kW) wtedy chyba kosztowała 16 tys. więc całość jak na gruntówkę dosyć dużo w tym czasie ale do ogarnięcia. Źródło poziome nie wchodziło w grę bo mam sam piach. Tyle że gruntówka była robiona podczas budowy domu. Jakbym miał gotową chatę i chciał pompę to bym brał powietrzniaka, bo teraz demolować pół ogrodu, podkopywać się pod fundamentem i ryć podłogę w kotłowni to sobie nie wyobrażam ;)

50 minut temu, stos napisał:

Do gruntówki wcale nie potrzeba odwiertów ani poziomych są tez tzw koszowe zdecydowanie tańsze od wszystkich ale trzeba tymi ręcoma trochę pogimnastykować ale komu się chce w dobie krydytów czyż nie ?

11 minut temu, Lisciasty napisał:

A co ma nie pasować, DZ to DZ. Ja 7 lat temu za DZ z odwiertami, wsadem studzienką, glikolem i uruchomieniem płaciłem 20 tys. Pompa z sygnaturki (Ecopol-system 10kW) wtedy chyba kosztowała 16 tys. więc całość jak na gruntówkę dosyć dużo w tym czasie ale do ogarnięcia. Źródło poziome nie wchodziło w grę bo mam sam piach. Tyle że gruntówka była robiona podczas budowy domu. Jakbym miał gotową chatę i chciał pompę to bym brał powietrzniaka, bo teraz demolować pół ogrodu, podkopywać się pod fundamentem i ryć podłogę w kotłowni to sobie nie wyobrażam ;)

Za każdym razem jest glikol? Nie znam się, ale czytałem np o solance.

6 minut temu, prokurator napisał:

Do gruntówki wcale nie potrzeba odwiertów ani poziomych są tez tzw koszowe zdecydowanie tańsze od wszystkich ale trzeba tymi ręcoma trochę pogimnastykować ale komu się chce w dobie krydytów czyż nie ?

Ale koparkę trzeba mieć, nie mówiąc o miejscu pod takie kosze. Dla moich potrzeb tego miejsca na działce było na styk.

27 minut temu, arturpucz napisał:

Najtaniej tak na szybko z gruntowych znalazłem Nibe 6KW za lekko ponad 27tys teraz doliczyć montaż, odwierty materiał, to się raczej nie zwróci szybko. 

Ale co ma się zwrócić?

Pompa powietrzna ma większe szanse na awarię w ciągu następnych 10 lat niż gruntowa.

Naprawa takiej awarii kosztuje. Guntowa może się zwrócić po jednej takiej awarii. :)